Országgyûlési Képviselõ

T/46/7.

Kapcsolódó módosító javaslat

dr. Áder János
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény módosítása benyújtott T/46 számú törvény javaslathoz - a T/46/3 számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslatot új 2. §-al javasoljuk kiegészíteni, a 2. § sorszáma 3. §-ra módosul.

2. §

A hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény 29. § (1) helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"29. § (1) Ez a törvény kihirdetése napját követõ 4. hónap 1. napján lép hatályba, azonban a volt hadiárvák részére a 10. § alapján megállapított egyösszegû térítés folyósítása 1995. január 1-tõl esedékes. A törvény rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévõ ügyekben is alkalmazni kell. "

Indokolás:

Az Alkotmánybíróság 2/1998. (II.4.) számú határozata kifogásolta, hogy a törvény a 29. §-ában megállapítható egyösszegû térítést említ, holott a törvény tartalmát tekintve és az Alkotmánybíróság határozatát tekintve nincs mérlegelési jog, nem adható juttatásról van szó, hanem a feltételek fennállása esetén törvény erejénél fogva megilleti a jogosultat az egyösszegû térítés.

Tudjuk, hogy a törvényjavaslatban a 29. § módosítása nincs megnyitva, de az egész törvényjavaslat a hivatkozott Alkotmánybírósági határozatból következik, így indokolt az Alkotmánybíróság valamennyi kifogását a törvényjavaslatnál figyelembe venni.

Budapest, 1998. szeptember hó 28. nap

Jauernik István
MSZP

Tokár István
MSZP