ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/59.

Képviselõi önálló indítvány!

Dr. Áder Jánosnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 85. §-ának (2) bekezdése alapján az ítélõtáblák székhelyének és illetékességi területének megállapításáról szóló, 1997. évi LXIX. törvény módosításáról az alábbi

képviselõ önálló indítvámyt

nyújtjuk be:

Az 1998. évi ... számú törvény,

az ítélõtáblák székhelyének és illetékességi területének megállapításáról szóló 1997. évi LXIX. törvény módosításáról

Az Országgyûlés, az ítélõtáblák székhelyének és illetékességi területének megállapításáról szóló 1997. évi LXIX. törvényt (továbbiakban itv.) az alábbiakban módosítja.

1. § Az itv 1. §-a 1. bekezdésében felsoroltakon túl 1999. január 1. napjától kezdõdõen Debrecenben is Debreceni Ítélõtábla kezdi meg mûködését.

2. § A Debreceni Ítélõtábla illetékessége 1999. január 1-tõl kezdve az itv 2. §-a 2. bekezdésében említett megyék területére terjed ki.

3. § Ez a törvény a kihirdetést követõ 8. napon lép hatályba.

I n d o k o l á s

A törvény módosítása arra irányul, hogy négy ítélõtábla egyidõben, azaz 1999. január 1. napjától kezdje meg mûködését. Ezt indokolja, hogy:

Mindezeket figyelembe véve indokolt a négy ítélõtábla egyidejû - 1999. január 1-jei - "beléptetése".

Hajdú-Bihar megyének a Szegedi Ítélõtábla illetékessége alá helyezése - álláspontunk szerint - alapvetõen gyakorlati okokból nem támogatható. Ugyanis Debrecen és Szeged között a közlekedés átszállás nélkül szinte nem oldható meg, az utazási idõ igen hosszú, és a tárgyalás idõpontjának függvényében majdnem biztosan kell számolni a szállásköltség felmerülésével is. Ez a megye területén lakó állampolgárok részére nagyon megnehezíti a jogorvoslati joghoz való alkotmányos elv érvényesülését, és reálisan kell számolni azzal is, hogy sokan emiatt fognak lemondani a jogorvoslat lehetõségérõl.

Budapest, 1998. augusztus 31.

(dr. Nagy Sándor)
MSZP

dr. Juhászné Lévai Katalin sk.
MSZP