60/16

Egységes javaslat

A "Kellõ körültekintéssel járt-e el a Kormány a hatáskörébe tartozó személyi kérdésekben, különös tekintettel olyan személyek kinevezésére, akikkel kapcsolatban tisztázatlan, kétes gazdasági összefüggések merültek fel?" kérdést
vizsgáló bizottság felállításáról szóló H/60. számú
országgyûlési határozati javaslat zárószavazásához

Burány Sándor s.k.
országgyûlési képviselõ

dr. Toller László s.k.
országgyûlési képviselõ

Budapest, 1998. november "..."

 

Az Országgyûlés ...../1998. (.....) OGY határozata

a "Kellõ körültekintéssel járt-e el a Kormány a hatáskörébe tartozó személyi kérdésekben, különös tekintettel olyan személyek kinevezésére, akikkel kapcsolatban tisztázatlan, kétes gazdasági összefüggések merültek fel?" kérdést

vizsgáló bizottság felállításáról

1. Az Országgyûlés létrehozza a "Kellõ körültekintéssel járt-e el a Kormány a hatáskörébe tartozó személyi kérdésekben, különös tekintettel olyan személyek kinevezésére, akikkel kapcsolatban tisztázatlan, kétes gazdasági összefüggések merültek fel?" kérdést vizsgáló bizottságát.

2. A vizsgálat tárgya:

Az Országgyûlés a Házszabály 34. §-ának (1) bekezdése, valamint a 36. §-ának (2) bekezdése alapján a FIDESZ - FKgP - MDF Kormánynak a hatáskörébe tartozó személyi kérdések vizsgálatára, a kinevezési eljárások jogszerûségének és szabályszerûségének vizsgálatára vizsgáló bizottságot hoz létre. A vizsgálóbizottság feladat- és hatáskörébe tartozik a kinevezésekkel kapcsolatban megvizsgálni azt, hogy az eljáró személy vagy személyek feladat- és hatáskörükben miként jártak el, a kinevezéseket megelõzõ felmentések jogszerûek voltak-e.

A bizottság vizsgálata terjedjen ki arra:

3. A vizsgáló bizottság 12 tagból áll. A bizottság tagjaira a képviselõcsoportok vezetõi tesznek javaslatot az alábbiak szerint:

FIDESZ-Magyar Polgári Párt

3

FKgP

2

MDF

1

MSZP

3

SZDSZ

2

MIÉP

1

4. A bizottság elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására a képviselõcsoportok vezetõinek javaslata alapján a Házbizottság terjeszt elô javaslatot az Országgyûlésnek, amelyrõl az vita nélkül határoz. A bizottság elnökét az ellenzéki, alelnökét a kormánypárti képviselõcsoportok együttesen jelölik.

5. A bizottság megbízatása kiterjed minden, az e határozat 1. pontját érintô vizsgálatra, és az ennek alapján szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslattételre.

6. A bizottság feladatának ellátásához szakértôket vehet igénybe. Mûködésének költségeit az Országgyûlés - költségvetésébôl - fedezi.

7. A bizottság megállapításairól jelentést készít, melyet az Országgyûlés elé terjeszt.

8. A bizottság mûködésének rendjét maga állapítja meg.