Országgyûlési képviselõ

K/86.

Kérdés!

Dr. Áder János úr
Az Országgyûlés elnöke

Helyben

A Házszabály 118. §-a alapján az alábbi

kérdést

kívánom feltenni Dr. Dávid Ibolya igazságügy miniszterhez:

"Igaz-e, hogy az MSZP, illetve az elõzõ Kormány 1998. év elején maga is indítványozta az ügyészségnek a Kormány alá rendelését?"

Tisztelt Miniszter Asszony!

Az utóbbi hetekben szinte napi rendszerességgel értesülhetünk arról, hogy a Magyar Szocialista Párt vezetõ politikusai ellenzik az ügyészség alkotmányos helyzetének megváltoztatására irányuló kormányzati törekvést , amely törekvés részét képezi egyébként a közbiztonság javítását célzó kormányprogram megvalósításának.

Az ellenkezés indokaival azért nem kívánok foglalkozni, mert azok teljességgel megalapozatlanok és olyannyira felszínesek, hogy fölösleges cáfolni is.

Ami a jelen kérdés feltevését sokkal inkább indokolja, az az, hogy tudomásom szerint az elõzõ kormány 1998 év elején néhány, a közvéleményt sokkoló utcai gyilkosság és egyéb események után kormányhatározatban foglalt állást a Magyar Köztársaság Ügyészsége alkotmányos helyzete megváltoztatása , és kormányzati felügyelet alá helyezése iránt. Ennek a kormányhatározatnak a megvalósítását is megkezdte az elõzõ kormány, tudomásom szerint el is készítette azon törvényjavaslatot, amely eredményét illetõen megegyezik az új kormány szándékával.

Kérem Tisztelt Miniszter Asszonyt, hogy a nyilvánosságot ezúton is szíveskedjék tájékoztatni errõl és egyúttal a nyilvánvaló emlékezetkiesésben szenvedõ MSZP politikusoknak segítségére sietni emlékeik felfrissítésében.

Tisztelettel:

Budapest, 1998. szeptember 7.

Dr. Balsai István
frakcióvezetõ