ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

H/106.

Képviselõi önálló indítvány

OGY-i határozati javaslat a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében létrehozandó eseti bizottság (drog elleni bizottság) felállításáról

1.) Az Országgyûlés a Házszabály 34-35. §-a alapján a kábítószer-fogyasztás terjedésének megállítása érdekében eseti bizottságot hoz létre, a 111/1996.(XII.19.) számon elfogadott Eseti Bizottság munkájának folytatása érdekében.

2.) A bizottság feladatai:

- Áttekinti a nemzetközi egyezmények és ajánlások ratifikációs munkáit,

a széleskörû kábítószer elleni küzdelem jegyében. Összeveti a nemzetközi

egyezmények, ajánlások és a nemzeti szabályozás meglévõ elemeit. Szükség szerint a bizottság kezdeményezi a nemzetközi egyezmények és ajánlások ratifikációs munkájának gyorsítását.

- Jelentést kér a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságtól, az illetékes kormányzati szervektõl és ajánlásokat fogalmaz meg számukra, segíti tevékenységüket.

- Tájékozódik a kormányzati szakértõk, intézményvezetõk, civil szervezetek képviselõi és külsõ szakértõk bevonásával a prevenció-terápia-rehabilitáció és bûnüldözés hazai helyzetérõl.

Tapasztalatai alapján szükség szerint kezdeményezi a Kormánynál a meglévõ jogszabályok módosítását, vagy új jogszabályok beterjesztését.

A bizottság részt vesz a vonatkozó törvényhozási munkában.

- A bizottság helyszíni látogatásokat tesz és meghallgatásokat tart.

3.) A bizottság munkájáról évente jelentést készít, melyet elsõ alkalommal legkésõbb 1999. szeptember 30-ig az Országgyûlés elé terjeszt.

Az Országgyûlés a bizottság jelentését megtárgyalja, s e tárgyban hozott határozatában dönt a bizottság ajánlásairól.

4.) A bizottság 14 tagból áll. A bizottságba 6 tagot az FIDESZ, 4 tagot az MSZP, 1 tagot az FkgP, 1 tagot a MDF, tagot a MIÉP, 1 tagot SZDSZ képviselõcsoportja delegálhat. A bizottság elnökét, alelnökeit és tagjait az Országgyûlés választja az alábbiak szerint:

Elnök:

(MSZP)

Alelnökök:

(FIDESZ)

 

(FKgP)

Tagjai:

(FIDESZ)

 

(FIDESZ)

 

(FIDESZ)

 

(FIDESZ)

 

(FIDESZ)

 

(FIDESZ)

 

(MSZP)

 

(MSZP)

 

(MSZP)

 

(MSZP)

 

(FKgP)

 

(MDF)

 

(SZDSZ)

 

(MIÉP)

5.) A bizottság mûködésének rendjét maga állapítja meg a Házszabály vonatkozó rendelkezései alapján.

6.) A bizottság üléseire kormány-szakértõket, külsõ szakértõket, a Bíróság és Ügyészség képviselõjét és az Állampolgári Jogok Országgyûlési Biztosát tanácskozási joggal, a napirendnek megfelelõen meghívhatja.

I N D O K O L Á S

A kábítószer-fogyasztás és az illegális kábítószer-kereskedelem statisztikai adatai Magyarországon folyamatosan romló helyzetet tükröznek. A mai helyzetben világossá vált, hogy az eddig alkalmazott kampányok, felvilágosító munka, bûnüldözés nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket.

Tekintettel arra, hogy a kábítószer-fogyasztás terjedése szorosan összefügg a megelõzõ-gyógyító munkával, a rehabilitációval és a szervezett bûnözéssel, kezdeményezem, hogy a Magyar Országgyûlés ismét állítson eseti bizottságot a jelenség megfékezése érdekében, a 111/1996. (XII. 19.) OGY határozatban felállított bizottság munkájának folytatására.

Az eseti bizottság felállítása megfelel az állampolgárok elvárásainak, hogy parla-menti eszközökkel is segítsük a kábítószer elleni harcot.

A bizottság munkáját hatékonyan segítheti a tárggyal foglalkozó szakemberek, szervezetek, intézmények vezetõinek bevonása a bizottság munkájába.

A helyzetelemzés után kezdeményezni kell a hazai törvényhozás ratifikációs feladatainak gyorsítását vagy a hiányzó törvények, jogszabályok elkészítésére fel kell hívni a Kormány figyelmét.

A társadalomban zajló tanácsadó-megelõzõ-gyógyító-rehabilitáció munkájának segítése érdekében szükséges az állami szervezetek mellett a civil társadalmi szervezetek, egyesületek, alapítványok tevékenységét áttekinteni és segíteni az állami és civil együttmûködést. Az eredményes együttmûködés alapja a fenti tárgykörökben dolgozók tartós finanszírozásának megoldása.

A kábítószer-kereskedelem visszaszorítása érdekében az aktív megelõzés, a hatósági erõ megteremtésének segítése a cél. A bizottság tájékozódhat a megelõzés és az operatív nyomozás módszereirõl és munkakörülményeirõl, segítheti a modern módszerek elterjedését.

A bizottság felállítása a Parlament ellenõrzõ szerepének érvényesítésén túl, a Házszabály rendelkezései alapján lehetõséget kínál arra, hogy a bizottság a munkája során észlelt hiányosságok, az eredményes fellépés akadályai legyõzése érdekében kezdeményezze a Kormány operatív intézkedését.

A bizottság jelentését és kezdeményezéseit át kell hatnia a káros folyamat terjedése miatt érzett felelõsségnek. Munkája során figyelemmel kell lennie az emberi jogokra. A kábítószer-betegek megítélésében tekintettel kell lenni az elrontott vagy félresikló személyes sorsokra és mindent meg kell tenni a társadalomba való visszailleszkedés lehetõségének megteremtésére.

A bizottság felállítása kifejezheti az országgyûlési képviselõk azon felfogását, hogy e területen eredményt leginkább az összehangolt megelõzõ-felvilágosító munkával érhetünk el.

Budapest, 1998. szeptember 08.

Juhász Gábor
MSZP