H/108/20. szám

Az Országgyûlés
Ügyrendi bizottságának

kiegészítõ ajánlása
az "Adó és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal mûködése és felügyelete során felmerült aggályok kivizsgálására irányuló parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról" szóló H/108. számú országgyûlési határozati javaslat
v i t á j á h o z
(Együtt kezelendõ a H/108/16. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Ügyrendi bizottsága megvitatta az "Adó és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal mûködése és felügyelete során felmerült aggályok kivizsgálására irányuló parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról" szóló, H/108. számon beterjesztett országgyûlési határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/108/17., 18., 19. számú kapcsolódó módosító javaslatokat.

Megjegyzés: Az országgyûlési határozati javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.

Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.

Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat az országgyûlési határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak az országgyûlési határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

1.Sasvári Szilárd képviselõ - kapcsolódva Dr. Juharos Róbert és Dr. Rubovszky György képviselõk H/108/7. számú módosító javaslatához (a H/108/16. sz. ajánlás 5. pontja) - az országgyûlési határozati javaslat V. pontjának a következõ módosítását javasolja:

"A vizsgálóbizottság [tizenhárom] 11 tagból áll. A tagokra a képviselõcsoportok vezetõi tesznek ajánlást az alábbiak szerint:

Fidesz-Magyar Polgári Párt

3

FKgP

2

MDF

1

MSZP

[3] 2

SZDSZ

[2] 1

MIÉP

1

független országgyûlési képviselõ

1 fõ "

Indokolás: Lásd a H/108/18. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. egyharmada sem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

2.Sasvári Szilárd képviselõ - kapcsolódva Dr. Juharos Róbert és Dr. Rubovszky György képviselõk H/108/12. számú módosító javaslatához (a T/108/16. sz. ajánlás 6. pontja) - az országgyûlési határozati javaslat VI. pontjának a következõ módosítását javasolja:

"A bizottság elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására a képviselõcsoportok vezetõinek javaslata alapján a Házbizottság terjeszt elõ javaslatot az Országgyûlésnek, amelyrõl az vita nélkül határoz. [A bizottság elnökét ellenzéki, alelnökét a kormánypárti képviselõcsoportok együttesen jelölik.]"

Indokolás: Lásd a H/108/17. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

Megjegyzés: Az elhagyni javasolt mondatot a módosító javaslat pontatlanul tartalmazza. A H/108. számú elõterjesztés VI. pontjának elhagyni javasolt második mondata: [A bizottság elnökét a Házszabály 36. § (4) bekezdésére tekintettel az ellenzéki, alelnökét a kormánypárti képviselõcsoportok együttesen jelölik.]

3. Sasvári Szilárd képviselõ - kapcsolódva Dr. Juharos Róbert és Dr. Rubovszky György képviselõk H/108/12. számú módosító javaslatához (a H/108/16. sz. ajánlás 6. pontja) - az országgyûlési határozati javaslat VI. pontjának a következõ módosítását javasolja:

"A bizottság elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására a képviselõcsoportok vezetõinek javaslata alapján a Házbizottság terjeszt elõ javaslatot az Országgyûlésnek, amelyrõl az vita nélkül határoz. [A bizottság elnökét a Házszabály 36. § (4) bekezdésére tekintettel az ellenzéki, alelnökét a kormánypárti képviselõcsoportok együttesen jelölik.]"

Indokolás: Lásd a H/108/19. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. egyharmada sem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1998. október 29.

Dr. Salamon László s.k.,
az Ügyrendi bizottság elnöke