121/10.

Az Országgyûlés
Ügyrendi bizottságának
a j á n l á s a

a politikusokról és más közéleti személyiségekrõl, valamint azok családtagjairól az elõzõ parlamenti ciklusban folytatott törvénytelen és titkos adatgyûjtést vizsgáló bizottság felállításáról szóló H/121. számú országgyûlési határozati javaslat
r é s z l e t e s
vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Ügyrendi bizottsága megvitatta a politikusokról és más közéleti személyiségekrõl, valamint azok családtagjairól az elõzõ parlamenti ciklusban folytatott törvénytelen és titkos adatgyûjtést vizsgáló bizottság felállításáról szóló, H/121. számon beterjesztett országgyûlési határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/121/3., /4., /5., /6., /7., /8., /9. számú módosító javaslatokat.

Megjegyzés: Az országgyûlési határozati javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.

Ahol az ajánlás a bizottság állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.

Amennyiben a módosító javaslat az országgyûlési határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak az országgyûlési határozati javsslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

1.Nikolits István, Antalóczy Attila és Tóth Károly képviselõk az országgyûlési határozati javaslat 1. pontjának a következõ módosítását javasolják:

"1. Az Országgyûlés a Házszabály 34. §-ának (1) bekezdése, valamint a 36. §-ának (2) bekezdése alapján [a politikusokról és más közéleti személyiségekrõl, valamint azok családtagjairól] vizsgálóbizottságot hoz létre annak megállapítására, hogy az elõzõ parlamenti ciklusban [folytatott] folytattak-e közpénzen törvénytelen és titkos adatgyûjtést [vizsgálatára vizsgálóbizottságot hoz létre]."

Indokolás: Lásd a H/121/3. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. egyharmada sem támogatja

- Az Elõterjesztõ nem ért egyet

2.Nikolits István, Antalóczy Attila és Tóth Károly képviselõk az országgyûlési határozati javaslat 2. pontjának a következõ módosítását javasolják:

"2. A bizottság feladata annak megállapítása, hogy a politikusokról és más közéleti személyiségekrõl, valamint azok csalátagjairól az elõzõ parlamenti ciklusban [folytatott] folytattak-e közpénzen, törvénytelen és titkos adatgyûjtést [megvizsgálja,]. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy ilyen adatgyûjtés folyt, a bizottság feladata, az azt végrehajtó, arra megbízást adó személyek [és] vagy szervezetek kilété[t]nek hiteltérdemlõ megálllapítása, az adatgyûjtés módszeré[t]nek feltár[ja]ása."

Indokolás: Lásd a H/121/5. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. egyharmada sem támogatja

- Az Elõterjesztõ nem ért egyet

3.Nikolits István, Antalóczy Attila és Tóth Károly képviselõk az országgyûlési határozati javaslat 2. pontjának a következõ módosítását javasolják:

"2. A bizottság feladata annak megállapítása, hogy a politikusokról és más közéleti személyiségekrõl, valamint azok csalátagjairól az elõzõ parlamenti ciklusban folytatott törvénytelen és titkos adatgyûjtést megvizsgálja, az azt végrehajtó, arra megbízást adó személyek [és] vagy szervezetek kilétét megálllapítása, az adatgyûjtés módszerét feltárja."

Indokolás: Lásd a H/121/4. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

- Az Elõterjesztõ nem ért egyet

4.Bauer Tamás képviselõ az országgyûlési határozati javaslat 3. pontjának a következõ módosítását javasolja:

"3. A vizsgáló bizottság [10] 13 tagból áll. A bizottság tagjaira a képviselõcsoportok vezetõi tesznek ajánlást az alábbiak szerint:

Fidesz

3 fõ

MSZP

[2] 3 fõ

SZDSZ

[1] 2 fõ

FKgP

[1] 2 fõ

MDF

1 fõ

MIÉP

1 fõ

Független

1 fõ"

Indokolás: Lásd a H/121/2/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

- Az Elõterjesztõ nem ért egyet

5.Nikolits István, Antalóczy Attila és Tóth Károly képviselõk az országgyûlési határozati javaslat 3. pontjának a következõ módosítását javasolják:

"3. A vizsgáló bizottság [10] 12 tagból áll. A bizottság tagjaira a képviselõcsoportok vezetõi tesznek ajánlást az alábbiak szerint:

Fidesz

3 fõ

MSZP

[2] 3 fõ

SZDSZ

1 fõ

FKgP

[1] 2 fõ

MDF

1 fõ

MIÉP

1 fõ

Független

1 fõ"

Indokolás: Lásd a H/121/8. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

- Az Elõterjesztõ nem ért egyet

6.Nikolits István, Antalóczy Attila és Tóth Károly képviselõk az országgyûlési határozati javaslat 4. pontjának a következõ módosítását javasolják:

"A bizottság elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására a Házbizottság terjeszt elõ javaslatot az Országgyûlésnek. [A vizsgálóbizottság elnöke az érintett Kormány ellenzékéhez tartozó képviselõ.] A bizottság elnöke a független képviselõ legyen, a bizottságnak legyen kormánypárti és ellenzéki alelnöke."

Indokolás: Lásd a H/121/6. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

- Az Elõterjesztõ nem ért egyet

7.Vancsik Zoltán képviselõ az országgyûlési határozati javaslat 4. pontjának a következõ módosítását javasolja:

"A bizottság elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására a Házbizottság terjeszt elõ javaslatot az Országgyûlésnek. A vizsgálóbizottság elnöke [az érintett Kormány ellenzékéhez tartozó] független képviselõ. "

Indokolás: Lásd a H/121/9. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

- Az Elõterjesztõ nem ért egyet

8. Nikolits István, Antalóczy Attila és Tóth Károly képviselõk az országgyûlési határozati javaslat 5. pontjának a következõ módosítását javasolják:

"5. A bizottság megbizatása kiterjed [minden] a Miniszterelnök birtokában lévõ és a bejelentés alapjául szolgáló dokumentumok, valamint, az e határozat 1. és 2. pontját érintõ vizsgálatra, és az ennek alapján szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslattételre. A bizottság munkája során a feladatával összefüggésben meghallgatásokat tarthat, iratokat kérhet be. A kért adatokat mindenki köteles a bizottság rendelkezésére bocsátani, illetõleg köteles a bizottság elõtt vallomást tenni. A bizottság feladatköréhez tartozó ügyekben jogosult megismerni az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény mellékletében az általános adatfajták körében a 16. és 21. pontokban, a Rendõrség körében a 45., 46. és 48. pontokban[, a Nemzetbiztonsági Szolgálatok körében a 98-101, 103-104, 106, 108-110, 115-117, 119, 123 pontokban] foglalt adatokat.

A Nemzetbiztonsági Szolgálatok vonatkozásában az 1995. évi CXXV. törvény 14. §. (1) bekezdése alapján kell eljárni."

Indokolás: Lásd a H/121/7. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

- Az Elõterjesztõ nem ért egyet

9.Bauer Tamás képviselõ az országgyûlési határozati javaslat 7. pontjának a következõ kiegészítését javasolja:

"7. A bizottság mûködésének rendjét maga állapítja meg azzal, hogy

a/ a bizottság köteles meghallgatni bárkit, akinek meghallgatását a tagok egyharmada kívánja, és bekérni minden dokumentumot, amelynek bekérését a tagok egyharmada kívánja;

b/ a bizottság mûködési rendjét és a bizottság jelentését az összes tag kétharmadának szavazatával fogadja el."

Indokolás: Lásd a H/121/2/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

- Az Elõterjesztõ nem ért egyet

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1998. október 22.

Dr. Salamon László s.k.,
az Ügyrendi bizottság elnöke