T/122/31. szám

Az Országgyûlés

Gazdasági bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

a j á n l á s a

a közraktározásról szóló 1996. évi XLVII. törvény módosítására benyújtott T/122. számú törvényjavaslat
r é s z l e t e s
vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Gazdasági bizottsága - elsõ helyen kijelölt bizottságként, valamint a Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság) megvitatta a közraktározásról szóló 1996. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Krt.) módosítására benyújtott, T/122. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/122/5., /6., /7., /8., /9., /10., /11., /12., /13., /14., /15., /16., /17., /18., /19., /21., /22., /23., /24., /25., /26., /27. számú módosító javaslatokat, valamint a T/122/28., /29., /30. számú bizottság módosító javaslatokat.

Keller László és Göndör István képviselõk a T/122/8., /9., /11., /12., /13. és /15. számú módosító indítványukat - T/122/20. számon -, továbbá a T/122/14. számú indítványukat - a Költségvetési bizottság ülésén - visszavonták. (Az ajánlás ezen módosító javaslatokat nem tartalmazza.)

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

    1. Kósa Lajos és Ivanics István képviselõk a törvényjavaslat 1. §-a bevezetõ mondatának a következõ módosítását javasolják:
    2. "1. § A közraktározásról szóló 1996. évi [XLVII.] XLVIII. törvény (továbbiakban: Krt.) 1. §-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:"

      Indokolás: Lásd a T/122/6/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    3. Kovács Kálmán és Tardos Márton képviselõk a törvényjavaslat 1. §-ában a Krt. 1. § (1) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolják:
    4. "(1) A közraktár olyan részvénytársaság vagy külföldi székhelyû vállalkozás magyarországi fióktelepe (a továbbiakban: fióktelep), amelynél árut közraktározás céljából szerzõdés alapján megõrzésre letétbe helyezhetnek. A közraktár a nála elhelyezett árukért vagyoni felelõsséggel tartozik."

      Indokolás: Lásd a T/122/18/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    5. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 2. §-ában a Krt. 2. § (2) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    6. "(2) [A közraktár] Közraktár részvénytársaságként legalább ötszáz millió forint alaptõkével (jegyzett tõkével)[, fióktelep esetén dotációs tõkével] alapítható, amelybõl legalább kettõszázötven millió forint pénzbeli hozzájárulás és az (5) bekezdésben meghatározott ingatlan mint nem pénzbeli hozzájárulás. Közraktár fióktelepként kettõszázötven millió forint dotációs tõke és az (5) bekezdésben meghatározott ingatlan rendelkezésre bocsátásával alapítható."

      Indokolás: Lásd a T/122/27. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    7. Dr. Fenyvessy Zoltán és dr. Lentner Csaba képviselõk a törvényjavaslat 2. §-ában a Krt. 2. § (5) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    8. "(5) A nem pénzbeli hozzájárulásként a közraktár rendelkezésére bocsátott, a közraktári tevékenység folytatására alkalmas, tehermentes ingatlannak [független belföldi szakértõ által megállapított] belföldi székhelyû bejegyzett könyvvizsgáló által megállapított vagy hitelesített értéke nem lehet kevesebb kétszázötven millió forintnál, s e feltételnek a közraktári tevékenység folytatása alatt is folyamatosan fenn kell állnia."

      Indokolás: Lásd a T/122/19/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    9. A Gazdasági bizottásg a törvényjavaslat 2. §-ában a Krt. 2. § (7) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    10. "(7) A közraktár valamennyi belsõ szabályzatának, továbbá a közraktározási szerzõdés megkötését, illetve fennállását tanúsító okiratoknak - ideértve a szerzõdési feltételeket is - magyar nyelven rendelkezésre kell állniuk. Értelmezési vita esetén a magyar nyelvû szöveg az irányadó."

      Indokolás: Lásd a T/122/30. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslattal: - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    11. Kovács Kálmán és Tardos Márton képviselõk a törvényjavaslat 2. §-ában a Krt. 2. § (7) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolják:
    12. "(7) A közraktár valamennyi belsõ szabályzatának, továbbá a közraktározási szerzõdés megkötését, illetve fennállását tanúsító okiratoknak - ideértve a szerzõdési feltételeket is - magyar nyelven rendelkezésre kell állniuk. Értelmezési viták esetén eltérõ törvényi rendelkezés hiányában a magyar nyelvû szöveg a mértékadó."

      Indokolás: Lásd a T/122/18/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    13. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 4. §-ában a Krt. 4. § (3) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    14. "(3) A közraktározáshoz felhasznált ingatlanra a közraktár köteles az ingatlanoknak és az azokban tárolható vagyonértéknek megfelelõ vagyonbiztosítást kötni. [Amennyiben] Abban az esetben, ha a közraktár nem rendelkezik [káreseményenként legalább huszonöt millió forint értékû] a tárolt áruk értékének megfelelõ felelõsségbiztosítással, az általa kibocsátott közraktári jegyeken feltüntetett áruérték naptári évenként nem lehet több, mint saját tõkéjének ötszöröse."

      Indokolás: Lásd a T/122/29. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    15. Kovács Kálmán és Tardos Márton képviselõk a törvényjavaslat 4. §-ában a Krt. 4. § (3) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    16. "(3) A közraktározáshoz felhasznált ingatlanra a közraktár köteles az ingatlanoknak és az azokban tárolható áruk midenkori nyilvántartott vagyonértékének megfelelõ vagyonbiztosítást, valamint legalább a tárolt aruk mindenkori nyilvántartott értékének megfelelõ felelõsségbiztosítást kötni. [Amennyiben a közraktár nem rendelkezik káreseményenként legalább huszonöt millió forint értékû felelõsségbiztosítással, az általa kibocsátott közraktári jegyeken feltüntetett áruérték naptári évenként nem lehet több, mint saját tõkéjének ötszöröse.] A biztosítás egyéb feltételeirõl külön rendelet intézkedik."

      Indokolás: Lásd a T/122/18/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    17. Dr. Fenyvessy Zoltán és dr. Lentner Csaba képviselõk a törvényjavaslat 4. §-ában a Krt. 4. § (3) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    18. "(3) A közraktározáshoz felhasznált ingatlanra a közraktár köteles az ingatlanoknak és az azokban tárolható vagyonértéknek megfelelõ, teljes körû vagyonbiztosítást kötni. A közraktár által [vagyonbiztosítást kötni. Amennyiben a közraktár nem rendelkezik káreseményenként legalább huszonöt millió forint értékû felelõsségbiztosítással, az általa] kibocsátott közraktári jegyeken feltüntetett áruérték naptári évenként nem lehet több, mint saját tõkéjének ötszöröse."

      Indokolás: Lásd a T/122/19/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    19. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 4. §-ában a Krt. 4. § (3) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    20. "(3) A közraktározáshoz felhasznált ingatlanra a közraktár köteles az ingatlanoknak és az azokban tárolható vagyonértéknek megfelelõ vagyonbiztosítást kötni. Amennyiben a közraktár nem rendelkezik [káreseményenként] közraktári szerzõdésenként legalább [huszonöt millió forint] a közraktározott áru értéke három százalékának megfelelõ értékû felelõsségbiztosítással, az általa kibocsátott közraktári jegyeken feltüntetett áruérték naptári évenként nem lehet több, mint saját tõkéjének ötszöröse."

      Indokolás: Lásd a T/122/25. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    21. Kovács Kálmán és Tardos Márton képviselõk a törvényjavaslat 5. §-ában a Krt. 5. § (1) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolják:
    22. "5. § (1) A közraktár a közraktári tevékenységet akkor kezdheti, illetõleg szüntetheti meg, ha azt a gazdasági miniszter (a továbbiakban: felügyelet) az Állami Pénz és Tõkepiaci Felügyelet egyetértésével elõzetesen engedélyezte. A közraktár vámszabadterületen való mûködéséhez az erre vonatkozó külön engedély is szükséges. Az engedély(ek) másra át nem ruházható(ak)."

      Indokolás: Lásd a T/122/18/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    23. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 5. §-ában a Krt. 5. § (2) bekezdése bevezetõ mondatának a következõ módosítását javasolják:
    24. "(2) [A részvénytársasági] Részvénytársaságnak [formában mûködõ] a közraktári tevékenység gyakorlásához szükséges engedély iránti kérelemhez mellékelnie kell "

      Indokolás: Lásd a T/122/26. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    25. Kovács Kálmán és Tardos Márton képviselõk a törvényjavaslat 5. §-ában a Krt. 5. § (2) bekezdése h/ pontjának a következõ módosítását javasolják:
    26. /A részvénytársasági formában mûködõ közraktári tevékenység gyakorlásához szükséges engedély iránti kérelemhez mellékelni kell/

      "h) a közraktár [vezetõjének (]vezetõinek[)] szakmai képesítésére, állampolgárságára és alkalmazására vonatkozó okiratokat;"

      Indokolás: Lásd a T/122/18/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    27. Fenyvessy Zoltán képviselõ a törvényjavaslat 5. §-ában a Krt. 5. § (2) bekezdését új j/ ponttal kiegészíteni javasolja:
    28. /A részvénytársasági formában mûködõ közraktári tevékenység gyakorlásához szükséges engedély iránti kérelemhez mellékelni kell/

      "j/ nyilatkozatot arról, hogy tudomása szerint a részvénytársaság ellen nem indult csõd- vagy felszámolási eljárás."

      Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 19. pontjában ismertetett javaslattal.

      Indokolás: Lásd a T/122/17/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja.

      - a Költségvetési biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    29. Kósa Lajos és Ivanics István képviselõk a törvényjavaslat 6. §-ában a Krt. 5/A. § b/ pontjának az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a pontok jelölése értelemszerûen változik)::
    30. /5/A. § A fióktelep közraktározási tevékenységét a felügyelet akkor engedélyezi, ha csatolja az 5/B. § szerinti okiratokat, továbbá ha/

      "[b) a külföldi vállalkozás székhelye szerinti ország jogszabályai és engedélyezési gyakorlata lehetõvé teszik magyarországi székhelyû vállalkozás számára közraktárként mûködõ fióktelep alapítását;]"

      Indokolás: Lásd a T/122/7. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    31. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 6. §-ában a Krt. 5/B. § (1) bekezdése bevezetõ mondatának a következõ módosítását javasolják:
    32. "5/B. § [(1)] A fióktelepként mûködõ közraktári tevékenység gyakorlásához szükséges engedély iránti kérelemhez mellékelni kell"

      Megjegyzés: A módosító javaslatban - figyelemmel annak indokolására is - nem egyértelmû a "közraktári" szó elhagyása, ezért az ajánlás az indítványt két változatban jeleníti meg. (Lásd a következõ pontot.)

      Indokolás: Lásd a T/122/21. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    33. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 6. §-ában a Krt. 5/B. § (1) bekezdése bevezetõ mondatának a következõ módosítását javasolják:
    34. "5/B. § [(1)] A fióktelepként mûködõ [közraktári] tevékenység gyakorlásához szükséges engedély iránti kérelemhez mellékelni kell"

      Indokolás: Lásd a T/122/21. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    35. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 6. §-ában a Krt. 5/B. § (1) bekezdése i/ pontjának a következõ módosítását javasolják:
    36. /5/B. § (1) A fióktelepként mûködõ közraktári tevékenység gyakorlásához szükséges engedély iránti kérelemhez mellékelni kell/

      "i) a fióktelep formájában mûködõ közraktár vezetõj[ének]e döntési jogköré[t]nek leírását, valamint a kérelmezõ azon testület[ét]einek felsorolását, amelyek hozzájárulása nélkül bizonyos döntések nem érvényesek."

      Indokolás: Lásd a T/122/22. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    37. Fenyvessy Zoltán képviselõ a törvényjavaslat 6. §-ában a Krt. 5/B. § (1) bekezdését új j/ ponttal kiegészíteni javasolja:
    38. /5/B. § (1) A fióktelepként mûködõ közraktári tevékenység gyakorlásához szükséges engedély iránti kérelemhez mellékelni kell/

      " j/ nyilatkozatot arról, hogy tudomása szerint a fióktelep vagy a külföldi vállalkozás ellen nem indult csõd- vagy felszámolási eljárás."

      Indokolás: Lásd a T/122/17/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja.

      - a Költségvetési biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    39. Kósa Lajos és Ivanics István képviselõk a törvényjavaslat 8. §-a bevezetõ mondata helyébe a következõ rendelkezés felvételét javasolja:
    40. "8. § [A Krt. 7. §-a a következõ (1) bekezdéssel egészül ki, egyúttal a jelenlegi (1)-(2) bekezdés számozása (2)-(3) bekezdésre változik:] A Krt. 7. §-ának (1)-(2) bekezdése helyébe a következõ (1) bekezdés lép, egyúttal a jelenlegi (3) bekezdés számozása (2) bekezdésre változik:"

      Indokolás: Lásd a T/122/6/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    41. Dr. Fenyvessy Zoltán és dr. Lentner Csaba képviselõk a törvényjavaslat 11. §-ában a Krt. 10. § (1) bekezdése d/ pontjának a következõ módosítását javasolják:
    42. /[(1) Ha a felügyeleti vizsgálat eredményeként jogsértést állapítanak meg, annak súlyától függõen a felügyelet]/

      "d) a közraktárt [ötvenezer forinttól tízmillió forintig terjedõ bírsággal sújthatja] jogsértés esetén a jogsértés súlyának megfelelõ bírsággal sújtja. A bírság összegének alsó határa ötvenezer forint. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a közraktárt a kár mértékéig terjedõ kártérítésre kötelezheti."

      Indokolás: Lásd a T/122/19/3. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    43. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 11. §-ában a Krt. 10. § (1) bekezdése d/ pontjának a következõ módosítását javasolja:
    44. /[(1) Ha a felügyeleti vizsgálat eredményeként jogsértést állapítanak meg, annak súlyától függõen a felügyelet]/

      "d) a közraktárt ötvenezer forinttól [tízmillió] ötvenmillió forintig terjedõ bírsággal sújthatja."

      Indokolás: Lásd a T/122/28. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    45. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 16. §-ában a Krt. 16. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    46. "(1) A közraktári szerzõdésben meg kell határozni a szerzõdés idõtartamát, a teljesítés helyét, az áru mennyiségét, minõségét, értékét, raktárban történõ elhelyezésének, raktározásának, kezelésének és biztosításának módját, valamint a közraktári [szolgáltatások díját] díjat és a közraktári szerzõdésben kikötött egyéb szolgáltatások díját. A szerzõdésnek tartalmaznia kell, hogy a 17. § szerinti szabályzatok a szerzõdés részét képezik."

      Indokolás: Lásd a T/122/23. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja.

      - a Költségvetési biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    47. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 17. §-ában a Krt. 20. § (2) bekezdése kiegészítõ mondatának a következõ módosítását javasolják:
    48. "A közraktár felügyeleti kötelezettsége a megõrzéssel kapcsolatos összes teendõkre, valamint a törvény rendelkezései[nek] teljeskörû, felelõs betartásának ellenõrzésére terjed ki."

      Indokolás: Lásd a T/122/10. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    49. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 18. §-ában a Krt. 27. § (4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés felvételét javasolják:
    50. "(4) [A közraktári árujegyre, illetõleg a közraktári zálogjegyre a külkereskedelmi-, illetõleg a devizajogszabályok rendelkezéseit is alkalmazni kell.] A közraktári jegyre, illetve annak bármely részére a külkereskedelmi-, illetõleg a devizajogszabályok rendelkezéseit is alkalmazni kell."

      Indokolás: Lásd a T/122/24. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    51. Gyimóthy Géza képviselõ a törvényjavaslat 19. §-ában a Krt. 36. § (3) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    52. "(3) Az áru árverésen és a tõzsdén történõ értékesítése esetén az általános forgalmiadó-fizetési kötelezettség alapja az árverésen elért általános forgalmi adó nélküli ár. Az árverésen történõ értékesítésre egyebekben az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény rendelkezései az irányadók."

      Indokolás: Lásd a T/122/5. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    53. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 20. § (2) bekezdésének az elhagyását javasolják:

"[(2) A Krt. - e törvény 2. §-ával megállapított - 2.§ (2) bekezdése szerinti jegyzett tõke szerkezetére és összetételére vonatkozó szabályoknak az e törvény hatálybalépésekor már mûködõ közraktáraknak legkésõbb 2001. január 1-ig kell megfelelniük.]"

Indokolás: Lásd a T/122/16. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

- a Költségvetési biz. nem támogatja.

- Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1998. október 14.

Dr. Latorcai János s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Dr. Szekeres Imre s.k.,
a Költségvetési bizottság elnöke


    1. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 2. §-ában a Krt. 2. § (2) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    2. VISSZAVONVA!

      "(2) A közraktár legalább ötszáz millió forint alaptõkével (jegyzett tõkével), fióktelep esetén dotációs tõkével alapítható[, amelybõl]. Részvénytársaság legalább kettõszázötven millió forint pénzbeli hozzájárulás és az (5) bekezdésben meghatározott ingatlan mint nem pénzbeli hozzájárulás, fióktelep kettõszázötven millió forint dotációs tõke és az (5) bekezdésben meghatározott ingatlan rendelkezésre bocsátásával alapítható."

      Indokolás: Lásd a T/122/8. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz.

      - az Alkotmányügyi biz.

      - a Költségvetési biz.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje

    3. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 5. §-ában a Krt. 5. § (2) bekezdése bevezetõ mondatának a következõ módosítását javasolják:
    4. VISSZAVONVA!

      "(2) A részvénytársaság[i]ként [formában] mûködõ közraktári tevékenység gyakorlásához szükséges engedély iránti kérelemhez mellékelni kell "

      Indokolás: Lásd a T/122/9. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz.

      - az Alkotmányügyi biz.

      - a Költségvetési biz.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje

    5. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 6. §-ában a Krt. 5/B. § (1) bekezdése bevezetõ mondatának a következõ kiegészítését javasolják:
    6. VISSZAVONVA!

      "5/B. § (1) A fióktelepként mûködõ közraktározási tevékenység gyakorlásához szükséges engedély iránti kérelemhez mellékelni kell"

      Indokolás: Lásd a T/122/13. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz.

      - az Alkotmányügyi biz.

      - a Költségvetési biz.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje

    7. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 6. §-ában a Krt. 5/B. § (1) bekezdése i/ pontjának a következõ módosítását javasolják:
    8. VISSZAVONVA!

      /5/B. § (1) A fióktelepként mûködõ közraktári tevékenység gyakorlásához szükséges engedély iránti kérelemhez mellékelni kell/

      "i) a fióktelep formájában mûködõ közraktár vezetõj[ének]e döntési jogkör[ét]einek listáját, valamint a kérelmezõ azon testület[ét]einek felsorolását, amelyek hozzájárulása nélkül bizonyos döntések nem érvényesek."

      Indokolás: Lásd a T/122/11. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz.

      - az Alkotmányügyi biz.

      - a Költségvetési biz.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje

    9. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 16. §-ában a Krt. 16. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    10. VISSZAVONVA!

      "(1) A közraktári szerzõdésben meg kell határozni a szerzõdés idõtartamát, a teljesítés helyét, az áru mennyiségét, minõségét, értékét, raktárban történõ elhelyezésének, raktározásának, kezelésének és biztosításának módját, valamint a közraktári [szolgáltatások díját] díjat és a közraktározási szerzõdésben kikötött egyéb szolgáltatási díjat. A szerzõdésnek tartalmaznia kell, hogy a 17. § szerinti szabályzatok a szerzõdés részét képezik."

      Indokolás: Lásd a T/122/15. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz.

      - az Alkotmányügyi biz.

      - a Költségvetési biz.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje

    11. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 18. §-ában a Krt. 27. § (4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés felvételét javasolják:
    12. VISSZAVONVA!

      "(4) [A közraktári árujegyre, illetõleg a közraktári zálogjegyre a külkereskedelmi-, illetõleg a devizajogszabályok rendelkezéseit is alkalmazni kell.] A közraktári jegyre, illetve annak bármely részére külkereskedelmi-, illetõleg a devizajogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni."

      Indokolás: Lásd a T/122/12. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz.

      - az Alkotmányügyi biz.

      - a Költségvetési biz.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje

    13. Göndör István és Keller László képviselõk a törvényjavaslat 4. §-ában a Krt. 4. § (3) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:

VISSZAVONVA! (A Költségvetési bizottság 1998. október 6-i ülésén)

"(3) A közraktározáshoz felhasznált ingatlanra a közraktár köteles az ingatlanoknak és az azokban tárolható vagyonértéknek megfelelõ vagyonbiztosítást kötni. [Amennyiben] Abban az esetben, ha a közraktár nem rendelkezik káreseményenként legalább huszonöt millió forint értékû felelõsségbiztosítással, az általa kibocsátott közraktári jegyeken feltüntetett áruérték naptári évenként nem lehet több, mint saját tõkéjének ötszöröse."

Indokolás: Lásd a T/122/14. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

- az Alkotmányügyi biz.

- Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.