T/122/34. szám

Az Országgyûlés

Gazdasági bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

kiegészítõ ajánlása

a közraktározásról szóló 1996. évi XLVIII. törvény módosítására benyújtott T/122. számú törvényjavaslat
vitájához

(Együtt kezelendõ a T/122/31. számú ajánlással)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Gazdasági bizottsága - elsõ helyen kijelölt bizottságként, valamint a Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság) megvitatta a közraktározásról szóló 1996. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Krt.) módosítására benyújtott, T/122. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/122/32., /33. számú kapcsolódó módosító javaslatot.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

    1. Göndör István és Keller László képviselõk - kapcsolódva T/122/27. számon benyújtott módosító indítványukhoz (T/122/31. számú ajánlás 3. pontja) - a törvényjavaslat 2. §-ában a Krt. 2. § (4) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    2. "(4) Az alaptõke, illetve a dotációs tõke pénzbeli részét a közraktári tevékenység engedélyezése iránti kérelem benyújtásáig kell szolgáltatni. A pénzbeli hozzájárulást[, illetve a dotációs tõkét] a közraktári tevékenység engedélyezése iránti kérelem benyújtása elõtt olyan belföldi székhelyû hitelintézetnél kell befizetni, illetve a mûködés megkezdéséig olyan hitelintézetnél vezetett számlán kell tartani, amely nem vesz részt az alapításban, amelyben az alapítónak nincs tulajdona, illetve amely az alapítóban nem rendelkezik tulajdonnal."

      Indokolás: Lásd a T/122/32. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja.

      - a Költségvetési biz.támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    3. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 2. §-ában a Krt. 2. § (5) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:

"(5) A nem pénzbeli hozzájárulásként a közraktár rendelkezésére bocsátott, a közraktári tevékenység folytatására alkalmas, tehermentes ingatlannak [független belföldi szakértõ által megállapított] a Magyar Könyvvizsgálói Kamara bejegyzett tagja vagy a kamarai nyilvántartásba bejegyzett könyvvizsgálói társaság által megállapított értéke nem lehet kevesebb kétszázötven millió forintnál, s e feltételnek a közraktári tevékenység folytatása alatt is folyamatosan fenn kell állnia."

Indokolás: Lásd a T/122/33. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja.

- Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1998. október 21.

Dr. Latorcai János s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Dr. Szekeres Imre s.k.,
a Költségvetési bizottság elnöke