Módosító javaslat

T/123/4.

dr.Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosítását indítványozó T/123. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 3.§-a az alábbiak szerint módosul:

3.§

Az Alkotmány 52.§-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"52.§ (1) Az ügyészséget a legfõbb ügyész útján a igazságügy-miniszter irányítja. [ Az igazságügy-miniszter irányítási jogkörében eljárva általános érvényû utasítás keretében elvi iránymutatást adhat az ügyész közremûködésével folyó eljárásokban követendõ ügyészi tevékenység fõ irányaira. Az igazságügy-miniszter kivételesen - írásban, indoklással ellátott - egyedi utasítást is adhat a legfõbb ügyésznek olyan intézkedésre, amelyet az ügyész mérlegelési jogkörében eljárva tehet. Az utasítás azonban nem irányulhat ügyészi intézkedéstõl való tartózkodásra, az eljárás folytatását akadályozó ügyészi intézkedésre, továbbá a vádemelésrõl és a vád módosításáról való döntésre, illetõleg nem érintheti az eljáró ügyész személyét.]

(2) Az ügyészséget a legfõbb ügyész vezeti

[ (3) Az ügyésznek utasítást a legfõbb ügyész, illetõleg a felettes ügyész adhat.]

(3) [ 4] A legfõbb ügyészt és a legfõbb ügyész helyettest - az igazságügy-miniszter elõterjesztése alapján a köztársasági elnök nevezi ki, illetõleg menti fel. A kinevezés határozatlan idõre szól. A legfõbb ügyész és a legfõbb ügyész helyettes felmentésének esetköreit és a megbízatásuk megszûnésének további eseteit törvény határozza meg."

Jelen indítvány tartalmilag összefügg a T/124/4. indítvánnyal, amely a Magyar Köztársaság ügyészségérõl szóló 1972. évi V. törvényt módosítását kezdeményezõ T/124 számú törvényjavaslat módosítását célozza.

Indoklás

Jelen indítvány a törvénymódosítás szerinti 52.§ (1) bekezdésébõl el kívánja hagyni azokat a részeket, amelyek az igazságügy-miniszter ügyészséget irányító jogkörének eljárási részleteit tartalmazzák. Ennek meghagyása esetén ugyanis nem teljesül az Alkotmánnyal kapcsolatos azon elvárás, hogy a hasonló intézmények és azok jogviszonyai (pl.a bírói szervezet, a Legfelsõbb Bíróság elnöke - az ügyészség, a legfõbb ügyész) azonos mélységben legyenek szabályozva, vagyis sérül az Alkotmány koherenciája. Ennek megfelelõen az (1) bekezdésbõl elhagyni javasolt részt a Magyar Köztársaság ügyészségérõl szóló 1972. évi V. törvényt módosítását kezdeményezõ T/124 számú törvényjavaslat 2.§-ába indokolt beilleszteni a T/124/4. módosító javaslat szerint.

A törvénymódosítás szerinti 52.§ (3) bekezdésének elhagyása hasonló okok miatt indokolt. Az 1972. évi V. törvény 6.§ (1) bekezdése az elhagyni javasolt résszel tartalmilag teljesen azonos: " Az ügyészek a legfõbb ügyésznek alárendelten mûködnek, utasítást csak a legfõbb ügyész és a felettes ügyész adhat nekik."

Budapest, 1998. szeptember 28.

Balczó Zoltán
Magyar Igazság és Élet Pártja