ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

H/149.

Képviselõi önálló indítvány

Dr Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

Kezdeményezem országgyûlési határozat meghozatalát, amelyben az Országgyûlés felkéri az Állami Számvevõszék elnökét az APEH elnöke korábbi cégei adóügyeinek kivizsgálására:

H/ sz. országgyûlési határozat
az APEH elnöke korábbi cégeinek adóhatósági vizsgálatáról

Az Országgyûlés felkéri az Állami Számvevõszéket, hogy vizsgálja meg, hogy fennáll-e adótartozása azoknak a gazdasági társaságoknak, illetve megszûntek-e adótartozások rendezése nélkül olyan gazdasági társaságok, amelyeknek Simicska Lajos, az APEH elnöke 1993. július 8. óta bármikor vezetõ tiszségviselõje, igazgatósági vagy felügyelõ bizottsági tagja volt.

I n d o k o l á s

Az APEH elnökének kinevezése óta a sajtóban számos közlemény jelent meg az elnök korábbi üzleti tevékenységével, a részvételével mûködõ, ám idõközben megszûnt cégekkel kapcsolatban, amelyek olyan gyanút keltettek a közvéleményben, hogy egyes, Simicska Lajos által másoknak átjátszott cégek tevékenysége nyomán adótartozások maradtak kiegyenlítetlenül, ami az állami költségvetésnek veszteségeket okozott. Az állam tekintélyének, illetve Simicska Lajosnak mint az APEH elnöke tekintélyének megóvása elengedhetetlenül szükségessé teszi az ilyen gyanúk mielõbbi eloszlatását. A hatályos szabályok szerint az APEH elnökének és alelnökeinek adóügyeit csak az Állami Számvevõszék vizsgálhatja. Ezért indokolt, hogy az Állami Számvevõszék ezeket a vizsgálatokat végezze el. Az Állami Számvevõszék elnöke az RTL Klub 1998. szeptember 11-i Híradójában azt nyilatkozta, hogy csak akkor végez ilyen vizsgálatot, ha arra az Országgyûlés felszólítja. Ez az elõterjesztett határozati havaslat tartalma.

Budapest, 1998. szeptember 14.

Bauer Tamás
SZDSZ