T/161/19.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a közúti közlekedésrõl szóló 1988. évi I. törvény módosításáról szóló T/161. számú törvényjavaslathoz - a T/161/14. számon benyújtott módosító javaslathoz (T/161/17. számú bizottsági ajánlás 3. pont) kapcsolódva - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A javaslat 2.§-a új (2) bekezdéssel egészül ki:

"(2) A Kkt. 42. §-ának (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szerint köteles tûrni a közúti közlekedés szabályairól szóló külön jogszabályban meghatározott közúti jelzéseknek - jogszabályban meghatározott körének - elhelyezését az ingatlannak nem minõsülõ építmény, továbbá a villany-, telefon- és egyéb oszlop tulajdonosa is.""

Indokolás:

A gyakorlatban nem támogatandó módon a közlekedési jelzõtáblák közül a tájékoztatást nyújtó táblák is reklám céllal kerülnek elhelyezésre. Példának említhetõek azok az üzemanyag töltõálomás és az étterem létérõl tájékoztató, azon táblák melyek az adott szolgáltatást üzemeltetõ gazdasági társaságról is tájékoztatást adnak. A villany-, telefon- és egyéb oszlop tulajdonosa nem kötelezhetõ reklámok eltûrésére, ezért a KRESZ-ben meg kell határozni azon közúti jelzések körét amelyek ilyen kölönleges joggal ruházzák fel a közút kezelõjét. A jelenleg hatályos törvény normaszövege nem tesz különbséget a módosítás e célt szolgálja.

E módosítás több módosító javaslat következtében szükséges.

Budapest, 1998. november 25.

Molnár Gyula
országgyûlési képviselõ

Göndör István
országgyûlési képviselõ