ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/163/5.

Módosító javaslat

Dr Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése alapján az adózás rendjérõl szóló 1990. évi XCI. törvény módosításáról szóló T/163. törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

nyújtom be:

A törvényjavaslat 1. §-a a következõképpen módosuljon:

"1. § Az adózás rendjérõl szóló 1990. évi XCI. törvény (a továbbiakban: Art.) 1. §-a a következõ (8)-(9) bekezdéssel egészül ki:

"(8) A szokásos piaci ártól jelentõsen eltérõ szerzõdési feltételeket alkalmazó kapcsolt vállalkozások [1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao.) 4. § 23. pont] egymás közti ügyleteit adózási szempontból a szokásos piaci ár alapul vételével kell minõsíteni. Nem alkalmazható e rendelkezés, ha a kapcsolt vállalkozások magatartása megfelel a független felektõl az adott esetben elvárható piaci magatartásnak.

(9) Az adókötelezettséget nem befolyásolja az, hogy a magatartás (cselekmény, mulasztás) törvényi rendelkezésbe ütközik, vagy sérti a jó erkölcsöt."

Indokolás

A módosítás pontosítja a javasolt rendelkezést és értelmes módon korlátozza az üzleti életben kialakuló folyamatok adózási szempontból történõ hivatali felülvizsgálatának körét.

Budapest, 1998. október 18.

Bauer Tamás
SZDSZ