ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/163/7.

Módosító javaslat

Dr Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése alapján az adózás rendjérõl szóló 1990. évi XCI. törvény módosításáról szóló T/163. törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

nyújtom be:

A törvényjavaslat 2. §-a a következõképpen módosuljon:

"1/A. § (1) [ Az adójogviszonyokban a jogokat rendeltetésszerûen kell gyakorolni. Az adótörvények alkalmazásában nem minõsül rendeltetésszerû joggyakorlásnak az olyan szerzõdés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben foglalt rendelkezések megkerülése. ] Tilos az adójogviszonyokban a joggal való visszaélés.

(2) Joggal való visszaélés esetén [ Az (1) bekezdés szerinti esetekben] az adóhatóság az adót olyan adóköteles jövedelem alapján állapítja meg, amely a gazdasági folyamatokra és körülményekre tekintettel tanúsított rendeltetésszerû joggyakorlás mellett alakult volna ki. [ az összes körülményre, különösen a rendeltetésszerû joggyakorlás esetén irányadó adófizetési kötelezettségre figyelemmel - ha az adó alapja így nem állapítható meg, becsléssel - állapítja meg.] "

Indokolás

Az elõterjesztett normaszöveg túl bizonytalan, önkényesen értelmezhetõ kritériumhoz képest teszi lehetõvé a bevallott jövedelem megkérdõjelezését. A javasolt módosítás egyértelmûbben fogalmazza meg azt a szándékot, hogy kifejezetten joggal való visszaélés esetén legyen módja az adóhatóságnak a kimutatott adóköteles jövedelem helyett a joggal való visszaéléstõl mentes eljárás esetén keletkezõ jövedelem alapján kivetni az adót.

Budapest, 1998. október 18.

Bauer Tamás
SZDSZ