T/163/37.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adózás rendjérõl szóló 1990. évi XCI. törvény módosításáról szóló T/163. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A javaslat 5. §-ának az alábbi módosítását javasoljuk:

5. § Az Art. 13. §-a a következõ (2)-(3) bekezdéssel egészül ki:

"(2) Visszterhes ingatlanátruházás esetén - a kizárólag magánszemélyek által kötött tartási, életjáradéki és öröklési szerzõdés keretében történõ ingatlan átruházásának kivételével - az ingatlant értékesítõ és vevõ magánszemélynek; az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékû jogról ellenérték fejében való lemondás, ilyen jog visszterhes alapítása, átruházása (átengedése), megszüntetése esetén az átruházó (átengedõ), e jogot alapító, illetve megszüntetõ magánszemélynek - a jogügyletet tartalmazó okirat[nak]okkal együttesen a [f]Földhivatalhoz történõ benyújtás[a]kor - az erre a célra az állami adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon be kell jelentenie a 12. § (1) bekezdése szerinti természetes azonosító adatait és az adóazonosító jelét (nem magyar állampolgárságú magánszemélynek az útlevélszámát).

(3) Ha a magyar állampolgárságú magánszemély nem rendelkezik adóazonosító jellel, az illetékhivatal a (2) bekezdésben meghatározott nyomtatványnak a földhivataltól az illetékhivatalhoz való továbbítását követõ 15 napon belül, a természetes azonosító adatok közlésével megkeresi az állami adóhatóságot a magánszemély adóazonosító jelének megállapítása céljából. Az állami adóhatóság az illetékhivatal megkeresésére a 12. §-ban meghatározott módon állapítja meg a magánszemély adóazonosító jelét, és egyidejûleg megküldi azt a megkeresõ szervnek."

Indokolás:

Célzerû rögzíteni, hogy a nyomtatványt a Földhivatalhoz benyujtásra kerülõ, a jogügyletet tartalmazó okirattal együttesen a Földhivatalhoz kell benyújtanni.

Budapest, 1998. november 26.

dr.Szili Katalin
országgyûlési képviselõ

Puch László
országgyûlési képviselõ

Göndör István
országgyûlési képviselõ