ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ
Fidesz-Magyar Polgári Párt
Képviselõcsoportja

T/163/49.

kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Áder János
az Országgyûlés Elnöke
részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján az adózás rendjérõl szóló 1990. évi XCI. törvény módosításáról szóló T/163. sz. törvényjavaslathoz - csatlakozva a T/163/41/9. sz. javaslathoz - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ.

A törvényjavaslat 26. §-a az alábbiak szerint módosul:

"Az Art. 96/B. §-ának (13)-(14) bekezdései helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

(13) A magánszemély járuléktartozása a 82. § (1) bekezdésében meghatározott bírság- és pótléktartozás kivételével nem mérsékelhetõ és nem engedhetõ el.

(14) A Tbj. 50. § (1)-(2) bekezdéseiben meghatározott megfizetési és összesítõ bevallási kötelezettség teljesítésére az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal a vele közvetlen elszámolásban álló fegyveres erõk, rendvédelmi szervek és polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a [ megyei (fõvárosi) járulékigazgatóságok] Hivatal megyei igazgatóságai, a fõvárosban és Pest megyében a Hivatal Fõvárosi és Pest megyei járulékigazgatósága pedig a több megyére (fõvárosra) kiterjedõ telephely hálózattal rendelkezõ központi társadalombiztosítási kifizetõhelyet fenntartó gazdálkodó szervezetek részére legfeljebb a tárgyhót követõ hó 20. napjáig terjedõen halasztást engedélyezhetnek."

INDOKOLÁS

A Kormány döntése alapján 1999. január 1-jétõl a járulékokkal kapcsolatos ügyek az állami adóhatóság hatáskörébe kerülnek. A járulék ügyekkel kapcsolatos feladatok átvételét, továbbá az azzal összefüggõ tevékenységek ellátását úgy lenne célszerû, ha azt nem önálló szervezetként funkcionáló járulékigazgatóság, hanem a jelenlegi igazgatóság részét képezõ szervezeti egység végezné. Kivételt csak a fõvárosi és a Pest megyei járulékfizetõkkel kapcsolatos feladatok ellátását végzõ szervezet jelentene, tekintve, hogy jelenleg egy szervezethez tartozik a jelzett járulékfizetõkkel összefüggõ tevékenység.

Budapest, 1998. október 27.

Dr. Frajna Imre
Fidesz-Magyar Polgári Párt