T/164/43.

Kapcsolódó módosító javaslat

dr. Áder János
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a "a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról" szóló T/164. számú törvény javaslathoz a T/164/4/1. számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

Az 5/A § uj (2)-(4) bekezdésekkel egészül ki:

"(2) Az önadózás keretében (3.§ (1) bekezdés) megállapított fizetendõ termékdíjból levonhatja, vagy az állami adóhatóságtól visszaigényelheti a terméket terhelõ termékdíjat a vevõ, import esetén az importáló, ha a termékdíjköteles terméket termékdíjjal növelt áron szerezte be, de azt közvetlen anyagként a saját elõállítású vagy bérmunkában termeltetett termékéhez használja fel.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott adó levonhatóságának (visszaigényelhetõségének) jogo-sultságát az anyagfelhasználási szükségletet igazoló bizonylattal kell dokumentálni.

(4) Levonható (visszaigényelhetõ) adóként az adóalany vagy az importáló által az árban felszá-mított, az adóalany vagy az importáló számlájával igazolt adó vehetõ figyelembe. Az importáló levonható (visszaigényelhetõ) adóként a vámhatóság által kivetett adót érvényesítheti."

Indokolás:

A törvényjavaslat 1.§-ában meghatározásra került a törvény hatálya. E szerint termékdíjat kell fizessen a termékdíköteles termék elsõ belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója ill. az is aki más termék részeként hozza forgalomba a terméket. Igy egy termék többszöri adóztatása valósulna meg amit el kell kerülni.

Ugyanakkor a fogyasztási adótörvénnyel is harmonizálni kell a javaslatot.

Budapest, 1998. október 26.

Kovács Tibor
országgyûlési képviselõ