T/164/54.

Az Országgyûlés

 Környzetvédelmi bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

Gazdasági bizottságának

kiegészítõ ajánlása

a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról szóló T/164. sz. törvényjavaslathoz
(Együtt kezelendõ a T/164/32. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Környezetvédelmi bizottsága - elsõ helyen kijelölt bizottságként -, Költségvetési és pénzügyi bizottsága (a továbbiakban: Költségvetési bizottság), Gazdasági bizottsága, megvitatta a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról szóló T/164. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott, T/164/33., 34., 35., 36., 37., 38., 39., 40., 41., 42., 43., 44, 45., 46., 47., 48., 49., 50., 51., 52. és 53. számú kapcsolódó és bizottsági módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

  1. Dr. Baja Ferenc képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/17. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat 1. §-ában a Kt. 2. § (1) bekezdése felvezetõ szövegének a következõ módosítását javasolja:
  2. "A környezetvédelmi termékdíjról, tovább egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény ( a továbbiakban: Kt. ) 2. §-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

    ( A törvény hatálya )

    "2. § (1) A (3) bekezdésben meghatározott termékdíjköteles után, [ -] beleértve más termékekkel együtt vagy más termékek részeként forgalomba hozott termékeket is, [- után ]

    a) a belföldi elõállítású termékdíjköteles termék elsõ belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója, valamint

    b) a termékdíjköteles termék importálója [a továbbiakban a) és b) együtt: kötelezett]

    környezetvédelmi termékdíjat (a továbbiakban: termékdíj) köteles fizetni."

    Indokolás: Lásd a T/164/40. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

  3. Dr. Baja Ferenc és Bodzás Ferenc Árpád képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/17. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat 1. §-ában a Kt. 2. §-ának következõ módosítását javasolja:
  4. "A környezetvédelmi termékdíjról, tovább egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény ( a továbbiakban: Kt. ) 2. §-ának [(1) bekezdése] helyébe a következõ rendelkezés lép:

    ( A törvény hatálya )

    "2. § (1) A (3) bekezdésben meghatározott termékdíjköteles termékek - beleértve más termékekkel együtt vagy más termékek részeként forgalomba hozott termékeket is - után

    a) a belföldi elõállítású termékdíjköteles termék elsõ belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója, valamint

    b) a termékdíjköteles termék importálója [a továbbiakban a) és b) együtt: kötelezett]

    környezetvédelmi termékdíjat (a továbbiakban: termékdíj) köteles fizetni."

    (2)

    (3) E törvény alkalmazásában termékdíjköteles termék:

    a) üzemanyag és egyéb kõolajtermék (közvetlenül szennyezõ termék),

    b) gumiabroncs,

    c) hûtõberendezés, hûtõközeg,

    d) csomagolóeszköz,

    e) akkumulátor,

    f) lakk, festék, higítóeszköz,

    [ továbbiakban b)-f) együtt: hulladékképzõ termék] .

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg a T/164/41/2., T/164/44/2., T/164/41/3., T/164/44/3.,és T/164/41/4., T/164/44/4. sz. módosító javaslattal ( lásd: ajánlás 8., 15., 28., 29. pontjai)

    Indokolás: Lásd a T/164/41/1., T/164/44/1. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  5. A Gazdasági Bizottság a törvényjavaslat 2. §-ának a következõ más megfogalmazását javasolja:
  6. "A Kt a következõ új címmel , valamint új 5/A. §-sal egészül ki:

    "Termékdíj visszaigénylés

    5/A. § [Az Egyesült Államok Fegyveres Erõi a kötelezettõl történõ beszerzés esetén az Alap kezelõjétõl a befizetett termékdíjat visszaigényelhetik. A visszaigényléshez külön jogszabályban meghatározott igazolások benyújtása szükséges.] Visszaigényelhetõ a termékdíj azon termékdíjköteles termék után, amelyre vonatkozóan a Magyar Köztársaság által kötött hatályos nemzetközi szerzõdés közterhektõl mentes beszerzést ír elõ. A visszaigényléshez külön jogszabályban meghatározott igazolások benyújtása szükséges."

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg a T/164/48/2. sz. módosító javaslattal, lásd: ajánlás 14. pontja

    Indokolás: Lásd a T/164/48/1. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  7. Kovács Tibor képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/4/1. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 4. pontja) - a törvényjavaslat 2. §-ában a Kt. 5/A §-át a következõ új (2)-(4) bekezdésekkel javasolja kiegészíteni: (a módosító javaslat elfogadása esetén a tövényjavaslatban lévõ szöveg az (1) bekezdés jelölést kapja)
  8. /Termékdíj visszaigénylés/

    "(2) Az önadózás keretében (3. § (1) bekezdés ) megállapított fizetendõ termékdíjból levonhatja, vagy az állami adóhatóságtól visszaigényelheti a terméket terhelõ termékdíjat a vevõ, import esetén az importáló, ha a termékdíjköteles terméket termékdíjjal növelt áron szerezte be, de azt közvetlen anyagként a saját elõállítású vagy bérmunkában termeltetett termékéhez használja fel.

    (3) A (2) bekezdésben meghatározott adó levonhatóságának (visszaigényelhetõségének) jogosultságát az anyagfelhasználási szükségletet igazoló bizonylattal kell dokumentálni.

    (4) Levonható (visszaigényelhetõ) adóként az adóalany vagy az importáló által az árban felszámított, az adóalany vagy az importáló számlájával igazolt adó vehetõ figyelembe. Az importáló levonható (visszaigényelhetõ) adóként a vámhatóság által kivetett adót érvényesítheti. "

    Indokolás: Lásd a T/164/43. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  9. A Gazdasági Bizottság a törvényjavaslat 3. §-ának a következõ módosítását javasolja:
  10. "A Kt. 17. §-ának (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

    "( V. Fejezet

    Egyéb kõolajtermékek környezetvédelmi termékdíja )

    "Külön jogszabályban meghatározott feltételekkel és mértékig a kötelezett visszaigényelheti a termékdíjköteles kenõolajok után [az általa forgalmazott kenõolajokra vonatkozó] befizetett Kkt. azon részét, amelyre vonatkozóan a használt vagy hulladékká vált kenõolaj hasznosításra történõ átadás-átvételének tényét, vagy a hasznosítás tényét igazolja.""

    [a) a termékdíjköteles kenõolaj felhasználása során keletkezõ veszélyes hulladékot ( a továbbiakban: fáradt olaj ) saját maga visszagyûjti és azt a veszélyes hulladékokra vonatkozó jogszabály betartásával újrahasználja, vagy újrafeldolgozza, vagy energianyerésre felhasználja (a továbbiakban: hasznosítás), illetve

    b) a visszagyûjtéssel és/vagy hasznosítással - írásba foglalt szerzõdéssel - megbíz olyan természetes személyt, jogi személyt vagy jogi személyiség nélküli egyéb szervezetet, aki vagy amely az ahhoz szükséges környezetvédelmi hatósági engedélyekkel rendelkezik."]

    Indokolás: Lásd a T/164/49. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz.egyharmada sem támogatja

    -a Költségvetési biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

  11. Dr. Illés Zoltán és Dr. Pap János képviselõ - kapcsolódva a T/164/25. számú módosító javaslatukhoz (a T/164/32. sz. ajánlás 7. pontja) - a törvényjavaslat 3. §-ában a Kt. 17. § (3) bekezdése a) pontjának a következõ kiegészítését javasolja:
  12. /Külön jogszabályban meghatározott feltételekkel és mértékig a kötelezett visszaigényelheti az általa forgalmazott kenõolajokra vonatkozó Kkt. azon részét, amelyre vonatkozóan/

    "a) a termékdíjköteles kenõolaj felhasználása során keletkezõ veszélyes hulladékot ( a továbbiakban: fáradt olaj és használt olaj ) saját maga visszagyûjti és azt a veszélyes hulladékokra vonatkozó jogszabály betartásával újrahasználja, vagy újrafeldolgozza, vagy energianyerésre felhasználja (a továbbiakban: hasznosítás), illetve"

    Indokolás: Lásd a T/164/38. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  13. Dr. Illés Zoltán és Dr. Pap János képviselõ - kapcsolódva a T/164/25. számú módosító javaslatukhoz (a T/164/32. sz. ajánlás 7. pontja) - a törvényjavaslat 3. §-ában a Kt. 17. § (3) bekezdése b) pontjának a következõ kiegészítését javasolja:
  14. /Külön jogszabályban meghatározott feltételekkel és mértékig a kötelezett visszaigényelheti az általa forgalmazott kenõolajokra vonatkozó Kkt. azon részét, amelyre vonatkozóan/

    " b) a visszagyûjtéssel és/vagy hasznosítással - írásba foglalt szerzõdéssel - megbíz - egy vagy több - olyan természetes személyt, jogi személyt vagy jogi személyiség nélküli egyéb szervezetet, aki (akik), vagy amely (amelyek), az ahhoz szükséges környezetvédelmi hatósági engedélyekkel rendelkezik."

    Indokolás: Lásd a T/164/37. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  15. Dr. Baja Ferenc és Bodzás Ferenc Árpád képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/17. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslatot új 4. §-al javasolja kiegészíteni: (a módosító javaslat elfogadása esetén a tövényjavaslat paragrafusainak számozása értelemszerûen változik)
  16. "A Kt. a következõ új VII. Fejezettel, új címmel, valamint új 19/A -19/B §-okkal egészül ki:

    "VII. Fejezet

    Lakkok, festékek, higítók, környezetvédelmi termékdíj

    19/A. § Termékdíjat kell fizetni a lakkok, festékek, higítók után (továbbiakban: Fkt.).

    19/B. § (1) A termékdíj alapja a kötelezett által történõ termék értékesítés ellenértéke.

    (2) Az Fkt. termékdíjtételeit és számításának módját a 7. számú melléklet tartalmazza.""

    Indokolás: Lásd a T/164/41/2., T/164/44/2. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  17. A Gazdasági Bizottság a törvényjavaslat 4. §-ában a Kt. 20. §-át új f) ponttal javasolja kiegészíteni:
  18. "A Kt. 20. §-ának f) és g) pontja helyébe a következõ rendelkezések lépnek, egyúttal ezen § az alábbi i-m) pontokkal egészül ki:

    ( Zárórendelkezések

    E törvény alkalmazásában:)

    "f) forgalomba hozatal: termékdíjköteles termék elsõ belföldi értékesítése, beleértve más termékkel együtt vagy más termék részeként törtnõ értékesítést is:""

    Indokolás: Lásd a T/164/52. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    -a Költségvetési biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

  19. Dr. Illés Zoltán és Dr. Pap János képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/18. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 12. pontja) - a törvényjavaslat 4. §-ában a Kt. 20. §. m) pontjának a következõ módosítását javasolja:
  20. /A Kt. 20. §-ának g) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép, egyúttal ezen § az alábbi i-m) pontokkal egészül ki:/

    / Zárórendelkezések

    E törvény alkalmazásában:/

    "m) visszagyûjtés: a fáradt olajnak és használt olajnak a veszélyes hulladékokra vonatkozó jogszabály szerinti termelõtõl történõ begyûjtés[r]e, [szállításra], elõkezelésre vagy hasznosításra történõ szállítása [való átvétele], a szükséges engedély alapján."

    Indokolás: Lásd a T/164/39. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  21. A Gazdasági Bizottság a törvényjavaslat 4. §-ában a Kt. 20 § m) pontjának a következõ módosítását javasolja:
  22. /A Kt. 20. §-ának g) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép, egyúttal ezen § az alábbi i-m) pontokkal egészül ki:/

    ( Zárórendelkezések

    20. §. E törvény alkalmazásában:)

    m) visszagyûjtés: [a fáradt olajnak] a használt vagy hulladékká vált kenõolajnak a veszélyes hulladékokra vonatkozó jogszabály szerinti termelõtõl történõ begyûjtés[r]e, vagy szállítás[r]a elõkezelésre vagy hasznosításra[,elõkezelésre való távétele] ,a szükséges engedélyek alapján."

    Indokolás: Lásd a T/164/50. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz.egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

  23. A Gazdasági Bizottság a törvényjavaslat 4. §-ában a Kt. 20. §-át a következõ új n) ponttal javasolja kiegészíteni:
  24. "A Kt. 20. §-ának g) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép, egyúttal ezen § az alábbi i- [m] n) pontokkal egészül ki:/

    ( Zárórendelkezések

    20. §. E törvény alkalmazásában:)

    "n) hasznosítás: a veszélyes hulladékokra vonatkozó jogszabály betartásával történõ újrahasznosítás, újrafeldolgozás, vagy energianyerésre történõ felhasználás.""

    Indokolás: Lásd a T/164/51. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

  25. A Környezetvédelmi Bizottság a törvényjavaslat 4. §-ában a Kt. 20. §-át a következõ új n) ponttal javasolja kiegészíteni:
  26. "A Kt. 20. §-ának g) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép, egyúttal ezen § az alábbi i- [m] n) pontokkal egészül ki:/

    ( Zárórendelkezések

    20. §. E törvény alkalmazásában:)

    "n) hasznosítás: a veszélyes hulladékokra vonatkozó jogszabály betartásával történõ újrahasználat, vagy újrafeldolgozás, vagy energianyerésre történõ felhasználás.""

    Indokolás: Lásd a T/164/53. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

  27. A Gazdasági Bizottság a törvényjavaslat 5. §-ának a következõ módosítását javasolja:
  28. A Kt. 21. §-ának (3) és (4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

    "(3) Felhatalmazást kap a Kormány, hogy az importálható használt gumiabroncs mennyiségét és a behozatal feltételeit rendeletben állapítsa meg.

    (4) Felhatalmazást kap a Kormány, hogy [az Egyesült Államok Fegyveres Erõi által befizetett, továbbá a kenõolaj utáni] a termékdíj visszaigénylésének részletes feltételeit rendeletben állapítsa meg."

    Indokolás: Lásd a T/164/48/2. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  29. Dr. Baja Ferenc és Bodzás Ferenc Árpád képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/17. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ának a következõ módosítását javasolja:
  30. "A Kt. 1-3 és 5- 6. számú mellékletei helyébe e törvény 1- [5]6. számú mellékletei lépnek."

    Indokolás: Lásd a T/164/41/3., 164/44/3. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  31. Kovács Tibor képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/12. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 1. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  32. /1.számú melléklet a .........számú törvényhez/

    "1. számú melléklet az 1995. évi LVI. törvényhez

    A gumiabroncsok termékdíjtételei

    Kategória

    [A t]Termékdíjtétel [értéke] (Ft/kg)

     

    1. Jóváhagyott ((ENSZ EGB) "E" jellel rendelkezõ) új gumiabroncs, valamint külön jogszabályban meghatározott feltételekkel és mennyiségben a felújításra (újrafutózásra) behozott gumiabroncs esetén

    35

    2. Jóváhagyott ((ENSZ EGB) "E" jellel rendelkezõ) felújított (újrafutózott) gumiabroncs behozatala esetén

    43

    3. Felújításra (újrafutózásra) (külön jogszabályban meghatározott feltételekkel) behozott használt gumiabroncs esetén

    140

    3. Importált használt gumiabroncs esetén

    350

    Indokolás: Lásd a T/164/46/1. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

  33. Dr. Illés Zoltán és Dr. Pap János képviselõ - kapcsolódva a T/164/27. számú módosító javaslatukhoz (a T/164/32. sz. ajánlás 17. pontja) - a törvényjavaslat 1. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  34. /1.számú melléklet a .........számú törvényhez /

    "1. számú melléklet az 1995. évi LVI. törvényhez "

    A gumiabroncsok termékdíjtételei

    Kategória

    A termékdíj értéke Ft/kg

    1. Jóváhagyott ((ENSZ EGB) "E" jellel rendelkezõ) új gumiabroncs , valamint külön jogszabályban meghatározott feltételekkel és mennyiségben a felújításra (újrafutózásra) behozott gumiabroncs esetén

    35

    2. Jóváhagyott ((ENSZ EGB) "E" jellel rendelkezõ) felújított (újrafutózott) gumiabroncs behozatala esetén

    [43] 55

    3. Felújításra (újrafutózásra) (külön jogszabályban meghatározott feltételekkel) behozott használt gumiabroncs esetén

    [140] 200

    [3]4. Importált használt gumiabroncs esetén

    [350] 800

    Indokolás: Lásd a T/164/34. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  35. Dr. Illés Zoltán és Dr. Pap János képviselõ - kapcsolódva a T/164/28. számú módosító javaslatukhoz (T/164/32. sz. ajánlás 21. pontja) - a törvényjavaslat 2. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  36. /2.számú melléklet a ....... számú törvényhez/

    "2. számú melléklet az 1995. évi LVI. törvényhez "

    A csomagolóeszközök termékdíjtételei

    A csomagolóeszköz anyaga

    A csomagolóeszköz

    A csomagolóeszköz

     

    termékdíja

    termékdíja

     

    1999-ben (Ft/kg)

    2000. jan. 1-tõl (Ft/kg)

    Mûanyag

    [11,50] 22

    [12,70] 25

    PVC-PVC tartalmú anyag

    30

    32

    Társított

    [11,70] 35

    [15,20] 40

    Alumínium

    [5,50] 15

    [5,60] 20

    Fém (kivéve alumínium)

    4,30

    4,30

    Papír, fa, természetes alapanyagú textil

    [4,30] 2,0

    [5,60] 2,10

    Üveg

    2,10

    2,10

    Egyéb

    [5,50] 25

    [5,60] 30

    Indokolás: Lásd a T/164/36. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  37. Kovács Tibor képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/12. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 2. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  38. /2.számú melléklet a ....... számú törvényhez/

    "2. számú melléklet az 1995. évi LVI. törvényhez

    A csomagolóeszközök termékdíjtételei

    A csomagolóeszköz anyaga

    [A csomagolóeszköz

    [A csomagolóeszköz

     

    t]Termékdíj[a]tétel

    termékdíja

    [1999-ben] (Ft/kg)

    2000. jan. 1-tõl (Ft/kg)]

    Mûanyag

    11,50

    [12,70]

    Társított

    11,70

    [15,20]

    Alumínium

    5,50

    [5,60]

    Fém (kivéve alumínium)

    4,30

    [4,30]

    Papír, fa, természetes

       

    alapú textil

    4,30

    [5,60]

    Üveg

    2,10

    [2,10]

    Egyéb

    5,50

    [5,60]

    Indokolás: Lásd a T/164/46/2. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  39. Kovács Tibor képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/12. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 2. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  40. /2.számú melléklet a ....... számú törvényhez/

    "2. számú melléklet az 1995. évi LVI. törvényhez

    A csomagolóeszközök termékdíjtételei

    A csomagolóeszköz anyaga

    A csomagolóeszköz

    [A csomagolóeszköz

     

    termékdíja

    termékdíja

    1999-ben (Ft/kg)

    2000. jan. 1-tõl (Ft/kg ]

       

    Mûanyag

    [11,50] 12,70

    [12,70]

    Társított

    [11,70] 10,40

    [15,20]

    Alumínium

    [5,50] 6,20

    [5,60]

    Fém (kivéve alumínium)

    [4,30] 4,90

    [4,30]

    Papír, fa, természetes

       

    alapú textil

    [4,30] 3,80

    [5,60]

    Üveg

    [2,10] 2,50

    [2,10]

    Egyéb

    [5,50] 6,20

    [5,60]

    Indokolás: Lásd a T/164/47/1. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  41. Dr. Illés Zoltán és Dr. Pap János képviselõ - kapcsolódva a T/164/29. számú módosító javaslatukhoz (a T/164/32. sz. ajánlás 24. pontja) - a törvényjavaslat 3. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  42. /3.számú melléklet a ........számú törvényhez/

    "3. számú melléklet az 1995. LVI. évi törvényhez

    Hûtõ és hûtõközegek termékdíjtételei

    I. Az új hûtõberendezések termékdíjtételei

    Névleges hûtõtérfogat

    1999-ben t(Ft/db)

    2000. jan. 1- tõl t(Ft/db)

    120 literig

    [812,50] 1200

    [1016] 1550

    120,01-250,00 literig

    [1462,50] 2100

    [1829] 2800

    250,01 liter fölött

    [3775] 5000

    [4719] 7000

     

    k (Ft/db)

    k (Ft/db)

    0,50 kg-ig

    [202,50] 280

    [253,20] 400

    0,51-2,00 kg

    [362,50] 460

    [453,20] 700

    2,01 kg fölött

    [950] 1400

    [1187,50] 1900

    II. A termékdíjköteles új hûtõközegek termékdíjtételei

    Termékdíjköteles hûtõközeg

    Termékdíjtétel

    Termékdíjtétel

     

    1999-ben (Ft/kg)

    2000. jan. 1-tõl (Ft/kg)

    HCFC és HCFC keverék

    [147,50] 210

    [185] 285

    III. Termékdíjtételek használt hûtõberendezések importja esetén

    Névleges hûtõtérfogat

    1999-ben t(Ft/db)

    2000. jan. 1-tõl (Ft/db)

    120 literig

    [3250] 4800

    [4064] 6200

    120,01-250,00 literig

    [5850] 8400

    [7316] 11200

    250,01 liter fölött

    [15100] 20000

    [18876] 28000

     

    k (Ft/db)

    k (Ft/db)

    0,50 kg-ig

    [810] 1120

    [1012,80] 1600

    0,51-2,00 kg

    [1450] 1840

    [1812,50] 2800

    2,01 kg fölött

    [3800] 5600

    [4750,00] 7600

    IV. Termékdíjtételek regenerált illetve regenerálásra alkalmas hûtõközegek importja esetén

    Termékdíjköteles hûtõközeg

    Termékdíjtétel

    Termékdíjtétel

     

    1999-ben (Ft/kg)

    2000. jan. 1-tõl (Ft/kg)

    Regenerált CFC és CFC keverék

    [1748] 3000

    [2420] 6000

    HCFC és HCFC keverék

    [590] 1500

    [737,50] 2200

    Indokolás: Lásd a T/164/33. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  43. Kovács Tibor képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/12. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 3. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  44. /3.számú melléklet a ........számú törvényhez/

    "3. számú melléklet az 1995. LVI. évi törvényhez

    Hûtõ és hûtõközegek termékdíjtételei

    I. Az új hûtõberendezések termékdíjtételei

    Névleges hûtõtérfogat

    Termékdíjtétel

     

    [1999-ben] t(Ft/db)]

    [2000. jan. 1-tõl t(Ft/db)

    120 literig

    812,50

    [1016]

    120,01-250,00 literig

    1462,50

    [1829]

    250,01 liter fölött

    3775

    [4719]

     

    k (Ft/db)

    [k (Ft/db)]

    0,50 kg-ig

    202,50

    [253,20]

    0,51-2,00 kg

    362,50

    [453,20]

    2,01 kg fölött

    950

    [1187,50]

    II. A termékdíjköteles új hûtõközegek termékdíjtételei

    Termékdíjköteles hûtõközeg

    Termékdíjtétel

    [Termékdíjtétel

     

    [1999-ben] (Ft/kg)

    2000. jan. 1-tõl (Ft/kg)]

    HCFC és HCFC keverék

    147,50

    [185]

    III. Termékdíjtételek használt hûtõberendezések importja esetén

    Névleges hûtõtérfogat

    Termékdíjtétel

     

    [1999-ben] t(Ft/db)]

    [2000. jan. 1-tõl t(Ft/db)

    120 literig

    3250

    [4064]

    120,01-250,00 literig

    5850

    [7316]

    250,01 liter fölött

    15100

    [18876]

     

    k(Ft/db)

    [k (Ft/db)]

    0,50 kg-ig

    810

    [1012,80]

    0,51-2,00 kg

    1450

    [1812,50]

    2,01 kg fölött

    3800

    [4750,00]

    IV. Termékdíjtételek regenerált illetve regenerálásra alkalmas hûtõközegek importja esetén

    Termékdíjköteles hûtõközeg

    [Termékdíjtétel

     

    [1999-ben] (Ft/kg)

    2000. jan. 1-tõl (Ft/kg)]

    Regenerált CFC és CFC keverék

    1748

    [2420]

    HCFC és HCFC keverék

    590

    [737,50]

    Indokolás: Lásd a T/164/46/3. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  45. Kovács Tibor képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/12. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 3. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  46. /3.számú melléklet a ........számú törvényhez/

    "3. számú melléklet az 1995. LVI. évi törvényhez

    Hûtõ és hûtõközegek termékdíjtételei

    I. Az új hûtõberendezések termékdíjtételei

    Névleges hûtõtérfogat

    1999-ben t
    (Ft/db)

    [2000. jan. 1-tõl t(Ft/db)]

    120 literig

    [812,50] 747,50

    [1016]

    120,01-250,00 literig

    [1462,50] 1345,50

    [1829]

    250,01 liter fölött

    [3775] 3473,00 (Ft/db)

    [4719] [k (Ft/db)]

    0,50 kg-ig

    [202,50] 186,30

    [253,20]

    0,51-2,00 kg

    [362,50] 333,50

    [453,20]

    2,01 kg fölött

    [950] 874,00

    [1187,50]

    II. A termékdíjköteles új hûtõközegek termékdíjtételei

    Termékdíjköteles

    Termékdíjtétel [

    [Termékdíjtétel

    hûtõközeg

    1999-ben (Ft/kg)

    2000. jan. 1-tõl (Ft/kg)]

    HCFC és HCFC keverék

    [147,50] 135,70

    [185]

    III. Termékdíjtételek használt hûtõberendezések importja esetén

    Névleges hûtõtérfogat

    [1999-ben] t(Ft/db)

    2000. jan. 1-tõl t(Ft/db)

    120 literig

    3250

    4064

    120,01-250,00 literig

    5850

    7316

    250,01 liter fölött

    15100 k (Ft/db)

    18876 k(Ft/db)

    0,50 kg-ig

    810

    1012,80

    0,51-2,00 kg

    1450

    1812,50

    2,01 kg fölött

    3800

    4750,00

    IV. Termékdíjtételek regenerált illetve regenerálásra alkalmas hûtõközegek importja esetén

    Termékdíjköteles hûtõközeg

    Termékdíjtétel

    [Termékdíjtétel

     

    1999-ben
    (Ft/kg)

    2000. jan. 1-tõl (Ft/kg)]

    Regenerált CFC és CFC keverék

    1748

    [2420]

    HCFC és HCFC keverék

    590

    [737,50]

    Indokolás: Lásd a T/164/47/2. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  47. Mádi László és Kovács Tibor képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/15. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 26. pontja) - a törvényjavaslat 4. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  48. /4. számú melléklet a .........számú törvényhez/

    "5. számú melléklet az 1995. évi LVI. törvényhez

    A termékdíjtételek
    Az egyéb kõolajtermékek termékdíjtételei
    [Magyar szabványnak nem megfelelõ fûtõolaj]

    Termékdíjköteles termék, Kenõolaj

       

    Nem szabványos fûtõolaj, kivéve a 27100071 vámtarifa számú fûtõolaj

    69,90

     

    Magyar szabványnak megfelelõ, de 2,8%-ot meghaladó

       

    kéntartalmú fûtõolaj

    4,00

     

    Indokolás: Lásd a T/164/42.,45. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  49. Kovács Tibor képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/12. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 5. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  50. /5.számú melléklet a ........számú törvényhez/

    "6. számú melléklet az 1995. évi törvényhez

    Az akkumulátorok termékdíjtétele

    [Kategória] Termékdíj köteles termék

    [A t]Termékdíjtétel [értéke] ( Ft/kg)

     

    Elektrolittal feltöltött akkumulátorok

    45 [Ft/kg]

     

    Elektrolittal fel nem töltött akkumulátorok

    63 [Ft/kg]

     

    Indokolás: Lásd a T/164/46/4. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

  51. Kovács Tibor képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/12. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 5. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  52. /5.számú melléklet a ........számú törvényhez/

    "6. számú melléklet az 1995. évi törvényhez

    Az akkumulátorok termékdíjtétele

    Kategória

    A termékdíj értéke Ft/kg

    Elektrolittal feltöltött akkumulátorok

    [45] 47,2 Ft/kg

    Elektrolittal fel nem töltött akkumulátorok

    63 Ft/kg

    Indokolás: Lásd a T/164/47/3. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  53. Dr. Illés Zoltán és Dr. Pap János képviselõ - kapcsolódva a T/164/31. számú módosító javaslatukhoz (a T/164/32. sz. ajánlás 29. pontja) - a törvényjavaslat 6. számú mellékletének a következõ módosítását javasolja:
  54. /5.számú melléklet a ........számú törvényhez/

    "6. számú melléklet az 1995. évi törvényhez

    Az akkumulátorok termékdíjtétele

    Kategória

    A termékdíj értéke Ft/kg

    Elektrolittal feltöltött akkumulátorok

    [45 Ft/kg] 70

    Elektrolittal fel nem töltött akkumulátorok

    [63 Ft/kg] 98

    Indokolás: Lásd a T/164/35. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  55. Dr. Baja Ferenc képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/17. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslatot új 6. számú melléklettel javasolja kiegészíteni:
  56. 4. "6. számú melléklet a ...... számú törvényhez

    "7. számú melléklet az 1995. évi LVI. törvényhez

    1. A számított termékdíj a lakkok, festékek, valamint higítók estén:

    T= 0,15*K*P (Ft), ahol

    P= a kötelezett által történõ értékesítéskor, illetve vámkezeléskor a termékre megállapított általános forgalmi adó alapja (Ft)

    K: a termék környezeti jellemzõitõl függõ, a 2., illetve 3. pontban meghatározott tényezõ.

    2. A "K" szorzótényezõ értéke festékek, lakkok esetén:

    a) s= 1, ólom- és krómvegyületeket tartalmazó festék esetén;

    b) s= 0 vizzel higítható, szerves oldószert nem tartalmazó festékek, valamint szilárd festékkompoziciók esetén, ha azok nem tartalmaznak ólom- vagy krómvegyületeket;

    c) az a), illetve b) pont alá nem tartozó lakk, festék esetében, az illékonyanyag-tartalomtól függõen:

    s= 0,5, ha a festék, lakk szárazanyag-tartalma kisebb 80 %-nál, és illékonyanyag-tartalmának aromás része legalább 20 %;

    s= 0,3, ha a festék, lakk szárazanyag-tartalma kisebb 80 %-nál, és illékonyanyag-tartalmának alifás része legalább 20 %;

    s= 0,1 a többi esetben.

    3. A "K" szorzótényezõ értéke higítók esetén:

    s= 0,8, ha az oldószer legalább 20 % arányban tartalmaz aromás vegyületeket;

    s= 0,5, ha az oldószer 0,01-19,99 % arányban tartalmaz aromás vegyületeket; illetve 20 % fölött tartalmaz alifás vegyületeket;

    s= 0,3, ha az oldószer 0,01-19,99 % arányban tartalmaz aromás vegyületeket;

    Indokolás: Lásd a T/164/41/4. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  57. Bodzás Ferenc Árpád képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Veres János képviselõ a T/164/17. számú módosító javaslatához (a T/164/32. sz. ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslatot új 6. számú melléklettel javasolja kiegészíteni:

4. "6. számú melléklet a ...... számú törvényhez

"7. számú melléklet az 1995. évi LVI. törvényhez

1. A számított termékdíj a lakkok, festékek, valamint higítók estén:

T= 0,15*K*P (Ft), ahol

P= a kötelezett által történõ értékesítéskor, illetve vámkezeléskor a termékre megállapított általános forgalmi adó alapja (Ft)

K: a termék környezeti jellemzõitõl függõ, a 2., illetve 3. pontban meghatározott tényezõ.

2. A "K" szorzótényezõ értéke festékek, lakkok esetén:

a) K= 1, ólom- és krómvegyületeket tartalmazó festék esetén;

b) K= 0 vizzel higítható, szerves oldószert nem tartalmazó festékek, valamint szilárd festékkompoziciók esetén, ha azok nem tartalmaznak ólom- vagy krómvegyületeket;

c) az a), illetve b) pont alá nem tartozó lakk, festék esetében, az illékonyanyag-tartalomtól függõen:

K= 0,5, ha a festék, lakk szárazanyag-tartalma kisebb 80 %-nál, és illékonyanyag-tartalmának aromás része legalább 20 %;

K= 0,3, ha a festék, lakk szárazanyag-tartalma kisebb 80 %-nál, és illékonyanyag-tartalmának alifás része legalább 20 %;

K= 0,1 a többi esetben.

3. A "K" szorzótényezõ értéke higítók esetén:

K= 0,8, ha az oldószer legalább 20 % arányban tartalmaz aromás vegyületeket;

K= 0,5, ha az oldószer 0,01-19,99 % arányban tartalmaz aromás vegyületeket; illetve 20 % fölött tartalmaz alifás vegyületeket;

K= 0,3, ha az oldószer 0,01-19,99 % arányban tartalmaz aromás vegyületeket;

Indokolás: Lásd a T/164/44/4. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1998.október 29.

Dr. Illés Zoltán s.k.
a Környzetvédelmi bizottság elnöke

Dr. Szekeres Imre s.k.,
a Költségvetési bizottság elnöke

Dr. Latorcai János s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke