T/202/15.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Módosító javaslat

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvény módosításáról szóló T/202. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 19. § (1) bekezdése az alábbiak szerinti módosul:

(1) A Jöt. 41. §-a (1) bekezdése a), b) és d) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép és a bekezdés a következõ új h) és i) ponttal egészül ki:

[(1) Ásványolaj adóraktári engedély]

"a) a 36. § (1) bekezdés a)-f), h)-l) pontjaiban szereplõ ásványolajat kõolajból atmoszférikus és vákuumdesztillációval, valamint ehhez kapcsolódó technológiákkal elõállító üzemre (a továbbiakban: kõolajfinomító);

b) a kõolajfinomító engedélyesének a kõolajfinomító területén kívül található, a kõolajfinomítóban elõállított ásványolaj tárolására, raktározására alkalmas tárolóra, ahol a betárolt ásványolaj termék kiszerelése, továbbá a Magyar Gyógyszerkönyvben meghatározott benzin és a hatályos magyar szabvány szerinti finomított petróleum elõállítása is végezhetõ (a továbbiakban: finomítói ásványolaj-raktár);"

"d) a 36. § (1) bekezdés f) pontja szerinti cseppfolyós propán vagy bután, valamint ezek keverékének üzemanyag célú elõállítására, valamint e termékeknek, továbbá a 2710 00 25 vámtarifaszám alatti terméknek a 36. § (1) bekezdés k) pontja szerinti gázkondenzátum feldolgozásával történõ elõállítására (a továbbiakban: cseppfolyós gáztöltõ);"

"h) a 36. § (1) bekezdés h) pontjában megjelölt termékek közül a kõszén eredetû benzol és homológjainak kõszénkokszolás melléktermékeként történõ elõállítására (a továbbiakban: kõszénkokszoló);

i) a kõolajfinomító és a finomítói ásványolaj-raktár, a jövedéki engedélyes telephely, a repülõtéri adóraktár között kiépített, a 36. § (1) bekezdés a)-e) pontjaiban szereplõ ásványolaj szállítására szolgáló, összefüggõ csõvezetékre (a továbbiakban: terméktávvezeték)"

[adható.]

I n d o k o l á s:

A cseppfolyós gáztöltõnek nevezett gázüzemben keletkezik olyan egyéb termék is (speciális vegyipari benzin), amely a 2710 00 25 vámtarifaszám alá sorolandó, ezért szükséges a jelenlegi meghatározás kiegészítése.

Budapest, 1998. október 19.

Mádi László
országgyûlési képviselõ