T/202/29.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úr
az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvény módosításáról szóló T/202. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatokat

terjesztjük elõ.

1. A törvényjavaslat 1. §-ának (1) bekezdésében, amely a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvény (a továbbiakban: Jöt) 7. §-ának 1. pontjából az e) pont kimarad

["e) a bonbongyártáshoz felhasznált alkoholos gyümölcsbõl az alkoholtermék gyártási hulladékként történõ visszanyerését;]

Indokolás:

A bonbongyártás gyártási melléktermékeként keletkezõ "alkoholos gyümölcslé" lepárlásával alkoholtartalmú jövedéki termék, szeszesital keletkezik.

A törvény alapelvét sérti, ha jövedéki terméket adóraktáron kívül állítanak elõ.

2. A törvényjavaslat 6. §-ának (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

[(1) adófizetési kötelezettség keletkezik, ha]

"a) a hatóságok által elkobzott, valamint a lefoglalt és elõzetesen értékesíthetõ [vagy a vámhatóság által vámraktárról értékesített] jövedéki terméket ([vámárut,] árut) nem adóraktár vásárolja meg;"

Indokolás:

Jelentõs piaczavaró hatása miatt feltétlenül meg kell akadályozni, hogy a vámhatóság által elkobzott áru ne válhasson semminemû módon kereskedelmi áruvá, így azt meg kelljen minden esetben semmisíteni.

3. A törvényjavaslat az alábbi új 13. §-sal egészül ki, egyidejûleg a többi § számozása ennek megfelelõen változik:

"13. § a Jöt. 28. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) Az engedélyezett keretmennyiség túllépéséért a keretengedélyes felel."

Indokolás:

A javasolt kiegészítés a keretengedélyekben szereplõ mennyiségek esetleges túllépésébõl eredõ felelõsség kérdését pontosítja.

4. "(3) a 2208 20 vámtarifaszám alá tartozó borpárlat, a 2208 90 33, 2208 90 38, 2208 90 41, 2208 90 45, 2208 90 48, 2208 90 71, vámtarifaszám alá tartozó gyümölcspálinka (a továbbiakban együtt: pálinka) adója hektoliter-fokonként [1170] 1070 forint."

Indokolás:

Koncepcionálisan elfogadható az a megközelítés, miszerint a jövedéki szabályozás mielõbb EU konform legyen. tekintettel arra, hogy az EU-ban az adók és a támogatások komplex rendszerben mûködnek, ezért a közelítésnek a jelenlegihez képest nagyobb fokozatossággal kell bekövetkeznie. A javasolt módosítás nem változtatja meg a jelenleg hatályos szabályozás belsõ szabályait.

5. A törvényjavaslat 20. §-ának (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

[(3) A Jöt. 43. §-ának (4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:]

"(4) A szeszfõzdében bérfõzés keretében elõállított pálinka (a továbbiakban: bérfõzött pálinka) adója egy bérfõzetõ részére hektoliter-fokonként évente legfeljebb [100] 30 hektorliterfok mennyiségig [500] 600 forint, [100] 30 hektoliter fok felett 1070 forint."

Indokolás:

Az adótételek belsõ arányai közötti változtatást a feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépés indokolja. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis a bérfõzésbõl származó kedvezõ adótételû pálinka jelentõs része kereskedelmi áruvá válik anélkül, hogy a magasabb adótétel megfizetésre került volna. Ez a legális szektorból származó magasabb adótételû szeszesitalok forgalmának csökkenésével jár.

6. A törvényjavaslat 21. §-ának (1) bekezdésében a Jöt. 47. § (1) bekezdésének a) pontja az alábbiak szerint egészül ki:

[(1) A Jöt. 47. §-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:]

(1) Adómentes felhasználás a 2207 vámtarifaszámú alkoholterméknek a felhasználása:

"a) az Országos Gyógyszerészeti Intézet által törzskönyvezett gyógyszerek, valamint az Országos Gyógyszerészeti Intézet által nyilvántartásba vett gyógyszernek nem minõsülõ, szájon át fogyasztható alkoholtartalmú gyógyhatású termékek 100 ml, vagy annál kisebb kiszerelésben 40 ml-t meg nem haladó összes napi fogyasztási dózisnak megfelelõ összetételben való elõállításához, a szájon át nem fogyasztható, alkoholtartalmú készítmények, továbbá a gyógyszerhatóanyagok és intermedierek elõállításához, valamint az e pontban megjelölt termékek gyártóberendezéseinek a technológiai elõírásokban rögzített tisztítási eljárásához,"

Indokolás:

7. A törvényjavaslat 21. §-ának (1) bekezdésében a Jöt. 47. § (1) bekezdésébõl az e) pont kimarad.

[e) egyéb nem jövedéki termék elõállításához, amennyiben az nemzetgazdasági szempontból jelentõséggel bír."]

Indokolás:

A javasolt kiegészítés gyakorlatilag a kivételek ellenõrizhetetlen bõvülését is eredményezheti, ezért annak felvétele indokolatlan.

8. A törvényjavaslat 21. §-ának (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

[(2) A Jöt. 47. §-a (2) bekezdésének utolsó mondata helyébe a következõ rendelkezés lép:]

"A kérelemhez csatolni kell a 26.§ (4) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel teljesülését bemutató dokumentációt is, [továbbá az (1) bekezdés e) pontja szerinti esetben a tevékenység felügyeletét ellátó minisztériumnak az adott termék-elõállításhoz fûzõdõ nemzetgazdasági érdek fennállását megerõsítõ véleményét,] amely a keretengedély megadásának feltétele."

Indokolás:

A javasolt módosítás összefügg a 8. pontban foglaltakkal, arra a jogi koherencia megteremtése miatt van szükség.

9. A törvényjavaslat 21. §-ának (3) bekezdése kimarad:

[(3) A Jöt. 47. §-ának (6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(6) Az adómentes felhasználási cél megvalósulásának kockázatára legfeljebb 80 millió forint értékû jövedéki biztosítékot kell felajánlani."]

Indokolás:

Nincs olyan szakmai indok, ami egy évvel a törvény hatálybalépése után a jövedéki biztosíték hatvan százalékos emelését szükségessé tenné.

10. A törvényjavaslat 39. §-ának (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

["(4) A desztilláló berendezés jogosulatlan elõállítása, értékesítése vagy birtoklása legalább 20 ezer, de legfeljebb 100 ezer forintig terjedõ jövedéki bírsággal büntetendõ."]

"A desztilláló berendezés jogosulatlan elõállítása, értékesítése vagy birtoklása annak fõzõüstjének ûrtartalmától függõen a következõkben felsorolt jövedéki bírsággal büntetendõ:

10 literig

20 ezer forint

10,1 litertõl-100 literig

40 ezer forint

100,1 litertõl - 500 literig

70 ezer forint

500,1 litertõl - 1000 literig

100 ezer forint

1000 liter felett

200 ezer forint

Azon magánszemélyek és gazdasági társaságok akik ezen törvény megsértését már nem elõször követik el, a jelzett kategóriának megfelelõ büntetési tétel kétszeresére büntetendõek.

Indokolás

A desztilláló berendezésekkel való visszaélésnél figyelembe kell venni annak teljesítõképességét, és ennek arányában indokolt a büntetést kiszabni. A felsõ határ megemelése a legnagyobb berendezések illegális mûködésének visszaszorítására hivatott.

Budapest, 1998. október 20.

Dr. Medgyasszay László
MDF

Font Sándor
MDF