T/202/36.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Kapcsolódó módosító javaslat

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvény módosításáról szóló T/202. számú törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A T/202/31. számú ajánlás 1. pontjában szereplõ T/202/20. számú módosító javaslathoz kapcsolódva a törvényjavaslat 1. §-ában a Jöt. 7. § 1. pontja c) alpontjának kiegészítését és új d) alpont felvételét javasolom:

/1. jövedéki termék belföldi elõállítása: a belföldön bármilyen alapanyag, termék felhasználásával, bármilyen eljárással végzett termelési, feldolgozási, kiszerelési (palackozási) tevékenység, amelynek eredményeként jövedéki termék jön létre, kivéve:/

"c) az ásványolajtermék színezését (beleértve a jelzõanyagot is), ha a színezés eredményeként a termék nyolc számjegyû vámtarifaszáma és adómértéke nem változik;

d) ásványolajtermék finomítói ásványolajraktárban történõ, felhasználási cél szerinti átminõsítését, ha az átminõsítés eredményeként a termék nyolc számjegyû vámtarifaszáma és adómértéke nem változik;"

I n d o k o l á s:

A törvény az adókötelezettség meghatározásával összhangban a 24. § (4) bekezdésében elõírja, hogy a nyilvántartásokat milyen vámtarifaszám mélységben kell vezetni, és egyúttal a vámhatóságnak lehetõvé teszi ennél mélyebb termékbontású vámtarifaszám használatának elõírását. Ezzel a joggal a hatóság él is, és az egyértelmû jogalkalmazás érdekében termelésnek minõsíti azt a tevékenységet, amikor a vámtarifaszám változik. Ugyanakkor ez a gyakorlat ellehetetlenít egyes tevékenységeket, vagy indokolatlan költségtöbbletet okoz, miközben a törvényben elõírt vámtarifaszámbontáson belül nincs változás, és az azonos adómérték miatt adókockázat sincs.

Célszerû továbbá megengedni, hogy ott, ahol problémát okozott, megoldható legyen az ú.n. átminõsítés (azonos termék és adómérték, de felhasználási céltól függ a tíz számjegyû besorolás). A megoldásnak adókockázata ebben az esetben sincs és a nyilvántartások zártsága biztosítható.

A hazai nagyüzemi olajmag-feldolgozási technológia, azonosan a világon általánosan elterjedt technológiákkal, a növényi olaj oldószeres kivonásához (extrahálásához) normál hexánt használ. Az extrahálás során a hexán zárt rendszerben cirkulál és az olaj kinyerését követõen desztillálással választják el attól. A zárt rendszerben a kinyert hexán újrafelhasználásra kerül. A hexán kinyerése nem tekinthetõ termékelõállításnak, ennek egyértelmûsítéséhez szükséges a javasolt módosítás.

Budapest, 1998. október 26.

Mádi László
országgyûlési képviselõ