ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/220.

Képviselõi önálló indítvány!

1998. évi ........ törvény
a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésérõl szóló 1997. évi CXLVI. törvénynek a helyi önkormányzatok egészségügyi intézményei adósságrendezésére vonatkozó rendelkezéseinek hatályon kívül helyezésérõl

1.§

A Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésérõl szóló 1997. évi CXLV. törvény 61.§ (1), (2) és (4) bekezdésében, valamint a 87.§ (3) bekezdésében foglalt rendelkezések hatályukat vesztik.

2.§

E törvény 1998. november 30-án lép hatályba.

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény egyes rendelkezéseinek jelenleg is hatályos szövegét az 1998. évi költségvetési törvény megváltoztatta, 1998. december 1-jei hatállyal.

A változtatás azt célozta, hogy a jövõben az önkormányzati tulajdonban álló, de az egészségügyi ellátórendszer részeként mûködõ kórházak eladósodása esetén is a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény alapján nyíljon mód adósságrendezési eljárás lefolytatására.

Ezek a szervek az 1996. évi LXIII. törvény 2.§-a értelmében ún. osztott finanszírozású költségvetési szervek: a helyi önkormányzatok biztosítják az egészségügyi szolgáltatás nyújtásához szükséges tárgyi és személyi feltételeket, a kórházak által nyújtott szolgáltatásokat viszont - a kapacitás-lekötési megállapodásban foglaltak alapján - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár köteles finanszírozni.

Az egészségügyi intézmények gazdasági gondjait ilyen körülmények között nem lehet kizárólag az önkormányzatokra terhelni, a kórházak finanszírozása nem az önkormányzatok belügye. Az társadalombiztosítási rendszer részeként komplex megoldást kell keresni a kórházak rossz gazdálkodása folytán elõállott következmények kivédésére, ez pedig meghaladja az önkormányzatok kötelezettségeit és lehetõségeit.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

Az 1.§-hoz

A törvényjavaslatnak ez a rendelkezése helyezi hatályon kívül a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésérõl szóló 1997. évi CXLVI. törvénynek (Ktsv.) a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény (Har.) 4.§ (2) bekezdésének felvezetõ szövegére, a 10.§ (4) bekezdés e) pontjára, valamint a 16.§ (1) bekezdésére vonatkozó részét, valamint a hatályba léptetõ rendelkezések közül az ezekre a rendelkezésekre vonatkozó 87.§ (3) bekezdést.

Ezáltal a Har. jelenleg hatályos szövege továbbra is változatlan marad, azaz az adósságrendezés mindkét érintett fél közös kötelezettsége és felelõssége marad.

A 2.§-hoz

A törvény hatálybalépése ahhoz az idõponthoz igazodik, amikor a Ktsv. által meghatározott Har. módosítás is hatályba lépne: azt egy nappal megelõzi. Ezáltal az eredeti jogszabályi állapot minden külön intézkedés nélkül helyreáll.

B u d a p e s t, 1998. szeptember 22.

dr. Wekler Ferenc
SZDSZ