T/223/8.

Módosító javaslat!

dr. Áder János
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény módosításáról szóló T/223. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

1. A törvényjavaslat 8. §-ának elhagyását javasoljuk, az ezt követõ §-ok számozása értelemszerûen változik:

"8. § Az áfa tv. 40. §-a (5) bekezdésének elsõ mondata helyébe a következõ rendelkezés lép:

"Az adólevonásra jogosult adóalany - a levonható elõzetesen felszámított adó erejéig - készfizetõ kezesként felel azon adóösszeg megfizetéséért, amelyet a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás során más adóalany rá áthárított, feltéve, hogy az adólevonásra jogosult adóalany az ellenérték adóval növelt összegét egészben, vagy részben nem fizette meg, vagy annak megfizetése egészben, vagy részben követelés mérséklésével történt."

Indokolás:

A kezesség intézménye több éves vita és a tisztességes adózókat hozza hátrányos helyzetbe, ugyanakkor az adóhatóságot gyakorlatilag felmenti az alól, hogy az adót be nem fizetõkkel szemben fellépjen. Nemcsak a szigorítás, maga az egész szabály elfogadhatatlan, eltörlését javasoljuk.

2. A törvényjavaslat 14. §-ának (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(5) Az áfa törvénynek az e törvény 2. § (1) bekezdésével megállapított 7. § (1) bekezdésének d) pontjában, az e törvény 4. §-ával megállapított 28. §-ának (2) és (3) bekezdéseiben, az e törvény 6. §-ával megállapított 33. §-a (2) bekezdésének a) pontjában, az e törvény 7. §-ával megállapított 36. § (1) bekezdésének b) és c) pontjaiban, az e törvény 8. §-ával megállapított 40. § (5) bekezdésében, az e törvény 11. §-ával megállapított 67. §-ában, és az e törvény 13. §-ában foglalt rendelkezéseket, valamint az e törvény 13. §-ával megállapított 1., 2. és 4. számú mellékleteit foglalt rendelkezéseket azokban az esetekben kell alkalmazni elõször, melyekben az adófizetési kötelezettség, illetve az adólevonási jog keletkezése 1998. év december hónap 31. napját követi, az e törvény 11. §-ával megállapított 67. §-ában, és az e törvény 13. §-ában foglalt rendelkezéseket, valamint az e törvény 13. §-ával megállapított 1., 2. és 4. számú mellékleteiben foglalt rendelkezéseket azokban az esetekben kell alkalmazni elõször, melyekben az adófizetési kötelezettség, illetve az adólevonási jog keletkezése 1999. év december hónap 31. napját követi.

Indokolás:

A Kombinált Nómenklatúra alkalmazására történõ áttérés még a "gyakorló" adózóknak is gondot okoz, a mezõgazdasági termelõknek pedig különösen nehézkes lesz az átállás. Indokolt tehát e szabályokat a felkészülés érdekében egy év átállással elõre meghirdetni.

3. A törvényjavaslat 14. §-a a következõ új, (7) bekezdéssel egészül ki:

(7) E törvény hatálybalépésével egyidejûleg az áfa. tv. 40. §-ának (5) bekezdése hatályát veszti.

Indokolás

A módosítás technikai jellegû, a 8.§ (kezesség) elhagyásával függ össze.

Budapest, 1998. október 19.

Karakas János
országgyûlési képviselõ