ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ
Fidesz-Magyar Polgári Párt
Képviselõcsoportja

T/223/24.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János
az Országgyûlés Elnöke
részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése alapján az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény módosításáról szóló T/223. sz. törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ.

l. A törvényjavaslat 14.§ (2) bekezdését elhagyni javasoljuk, egyidejûleg a további bekezdések jelölése értelemszerûen megváltozik.

[(2) E törvény hatálybalépésével egyidejûleg

a) a gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvény 17.§-a (2) bekezdésének utolsó mondata, valamint

c) a villamos energia termelésérõl, szállításáról és szolgáltatásáról szóló 1994. évi XLVIII. törvény 44.§-ának utolsó mondata

a hatályát veszti.]

2. A törvényjavaslat 14.§ -a új (3) bekezdéssel egészüljön ki:

(3) E törvény hatályba lépésével egyidejûleg a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 56.§-a a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:

" (3) A szennyvízcsatorna-hálózat építés beruházási költségeihez befizetett lakossági hozzájárulás mentes az általános forgalmi adó fizetése alól."

INDOKOLÁS

A gáz - és villamoshálózat-fejlesztési hozzájárulás ÁFA mentessége továbbra is indokolt. De a mentesség kiterjesztésének vonatkoznia kell a szennyvízcsatorna-hálózat építésére befizetett lakossági hozzájárulásokra is. Ezzel megvalósul a fejlesztési hozzájárulások egységes kezelése.

Különösen indokolt az általános forgalmi adó alóli mentesítés, hiszen az ÁFA körbe való sorolás az infrastrukturálisan egyébként is elmaradott települések lakosságot súlytaná.

A benyújtott módosítás összhangban van a kormányprogram vidékfejlesztési elképzeléseivel.

Budapest, 1998. október 20.

Tállai András
Fidesz-Magyar Polgári Párt

Dr. Horváth Zsolt
Fidesz-Magyar Polgári Párt