T/223/26.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. §-a (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény módosítására irányuló T/223. számú törvényjavaslat 4. §-ához a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

"Az 1. számú melléklet II. része: A nulla felszámított adómérték alá tartozó termékek köre 17. sorszám alatt kiegészül az alap- és középfokú oktatás tankönyvei, termékkel"

Indokolás:

Az ÁFA bevezetése óta Magyarországon a kiadványok példányszáma évente 10 millióval csökkent és ugyanakkor a könyvek átlagára megnégyszerezõdött, az 1992-es 297,- Ft-ról 1998. I. félévében 1.158,- Ft-ra növekedett. Az oktatásra fordított költségek jelentõs része a tankönyvekért kifizetett egyre növekvõ vételár.

Az Eu. bizottságának az ÁFA összehangolására vonatkozó elvi állásfoglalása szerint a könyveket a 0 %-os adótételû termékek, illetve szolgáltatások listájára kell felvenni.

A családvédelmi szempontok messzemenõen indokolják az alap- és középfokú oktatás tankönyveinek a nulla felszámított adómérték alá esõ termékek körébe vonását.

- 2 -

Az említett tankönyvek forgalmi adatai szerint az évi adóalap 6 milliárd forint körül mozog, tehát a 720 milliós adókiesés a költségvetés számára nem jelent túlzott megterhelést.

Budapest, 1998. október 20.

Sasvári Szilárd
országgyûlési képviselõ

Dr. Isépy Tamás
országgyûlési képviselõ