MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/233. .számú
országgyûlési határozati javaslat

a Magyar Köztársaság Kormánya és a Francia Köztársaság Kormánya között
személyeknek az államhatáron történõ átvételérõl szóló,
Párizsban, 1996. december 16-án aláírt Egyezmény megerõsítésérõl

Elõadó: Dr. Pintér Sándor
belügyminiszter

1998. október


Az Országgyûlés ........../1998. (..........) OGY
határozata
a Magyar Köztársaság Kormánya és a Francia Köztársaság Kormánya között
személyeknek az államhatáron történõ átvételérõl szóló,
Párizsban, 1996. december 16-án aláírt Egyezmény megerõsítésérõl

Az Országgyûlés

1) megerõsíti a Magyar Köztársaság Kormánya és a Francia Köztársaság Kormánya között személyeknek az államhatáron történõ átvételérõl szóló, Párizsban, 1996. december 16-án aláírt Egyezményt;

2) felkéri a külügyminisztert, hogy az Egyezmény megerõsítésérõl diplomáciai úton értesítse a Francia Köztársaság Kormányát.

I N D O K O L Á S
a határozati javaslathoz

A Kormány elõzetes felhatalmazása alapján a Magyar Köztársaság Kormánya és a Francia Köztársaság Kormánya erre felhatalmazott miniszterei Párizsban, 1996. december 16-án aláírták a személyeknek az államhatáron történõ átvételérõl szóló Egyezményt.

A szerzõdés értelmében a felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy a másik fél területén jogellenesen tartózkodó személyek közül minden formalitás nélkül visszaveszik saját állampolgáraikat, továbbá olyan harmadik állam polgárait, akik a beutazás feltételeinek nem felelnek meg és bizonyítható vagy alapos okkal vélelmezhetõ, hogy a megkeresett fél államának területérõl utaztak be.

A szerzõdésben a felek szabályozták harmadik állam állampolgárainak átutazását vagy átszállítását harmadik országba, ennek feltételeit, az átszállítás megtagadásának kötelezõ eseteit.

Az Egyezmény az adatvédelmi törvénnyel összhangban részletes adatvédelmi szabályokat is tartalmaz.

A szerzõdést közbiztonsági, közrendi vagy közegészségügyi okokból egészben vagy részben fel lehet mondani.

Az Egyezmény az azt követõ harmincadik napon lép hatályba, amikor a felek értesítették egymást arról, hogy a hatálybalépéshez szükséges belsõ jogi elõírásoknak eleget tettek.

Az aláírt Egyezmény az állampolgárok alapvetõ jogait érinti, személyes szabadságukat korlátozza, az alkotmányos szabályokra, valamint a nemzetközi szerzõdésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. tvr. 10. §-ában foglaltakra tekintettel az Országgyûlés megerõsítését igényli. Az Egyezmény hatálybalépését követõen annak törvénnyel történõ kihirdetésérõl intézkedni kell.