MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/234. számú
országgyûlési határozati javaslat

a Magyar Köztársaság Kormánya és a Németországi Szövetségi Köztársaság Kormánya
között személyeknek az államhatáron történõ átadásáról-átvételérõl
szóló, Budapesten, 1997. december 1-én aláírt
Egyezmény megerõsítésérõl

Elõadó: Dr. Pintér Sándor
belügyminiszter

1998. október


Az Országgyûlés .........../1998. (............) OGY
határozata
a Magyar Köztársaság Kormánya és a Németországi Szövetségi Köztársaság Kormánya
között személyeknek az államhatáron történõ átadásáról-átvételérõl
szóló, Budapesten, 1997. december 1-én aláírt
Egyezmény megerõsítésérõl

Az Országgyûlés

1) megerõsíti a Magyar Köztársaság Kormánya és a Németországi Szövetségi Köztársaság Kormánya között személyeknek az államhatáron történõ átadásáról-átvételérõl szóló, Budapesten, 1997. december 1-én aláírt Egyezményt (visszafogadási egyezmény);

2) felkéri a külügyminisztert, hogy az Egyezmény megerõsítésérõl diplomáciai úton értesítse a Németországi Szövetségi Köztársaság Kormányát.

I N D O K O L Á S
a határozati javaslathoz

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Németországi Szövetségi Köztársaság Kormánya erre felhatalmazott miniszterei Budapesten, 1997. december 1-én aláírták a személyeknek az államhatáron történõ átadásáról-átvételérõl szóló Egyezményt.

Az Egyezmény értelmében a felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy a másik fél területén jogellenesen tartózkodó személyek közül minden formalitás nélkül visszaveszik saját állampolgáraikat, továbbá olyan harmadik állam polgárait, akik a megkeresõ fél jogszabályai szerint a beutazásra és tartózkodásra vonatkozó feltételeknek nem felelnek meg és bizonyítható vagy alapos okkal vélelmezhetõ, hogy a megkeresett fél államának területérõl utaztak be. ( Ezen ország érvényes tartózkodási engedélyével vagy érvényes vízumával rendelkeznek, illetve akik közvetlenül a megkeresett szerzõdõ fél felségterületérõl légi úton jogellenesen a megkeresõ fél felségterületére utaztak be. )

A szerzõdésben a felek szabályozták harmadik állam állampolgárainak átutazását vagy átszállítását harmadik országba, az átszállítás megtagadásának lehetséges eseteit.

Az Egyezmény az adatvédelmi törvénnyel összhangban részletes adatvédelmi szabályokat is tartalmaz.

Az Egyezmény nem érinti az azokban a nemzetközi szerzõdésekben vállalt kötelezettségeket, amelyeknek a felek részesei, valamint azon szerzõdéseket, amelyek a menekültek jogaival kapcsolatban tartalmaznak kötelezettségeket.

A szerzõdést közbiztonsági, közrendi vagy közegészségügyi okokból fel lehet függeszteni, vagy bármely más fontos okból fel lehet mondani.

Az Egyezmény végrehajtásával kapcsolatos részletes szabályokról, így a kölcsönös értesítések módjáról, a végrehajtásért felelõs hatóságokról, az átvételhez szükséges adatokról, iratokról és okmányokról, a költségek megtérítésérõl a két ország belügyminisztere Végrehajtási Jegyzõkönyvben állapodott meg, melyet az Egyezménnyel egyidejûleg írtak alá.

Az Egyezmény aláírásával a Németországi Szövetségi Köztársaság részérõl az Egyezmény hatálybalépéséhez szükséges belsõ jogi elõírások teljesültek.

Az aláírt Egyezmény az állampolgárok alapvetõ jogait érinti, személyes szabadságukat korlátozza, az alkotmányos szabályokra, valamint a nemzetközi szerzõdésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. tvr. 10. §-ában foglaltakra tekintettel az Országgyûlés megerõsítését igényli.