T/252.

Képviselõi önálló indítvány

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök úr!

Az Országgyûlés Házszabályának 84. § (1) bek. a) pontja, valamint 85. § (2) bek d) pontja alapján a következõ önálló törvényjavaslatot nyújtom be és kérem annak önálló napirendi pontként történõ felvételét és megtárgyalását.

Törvényjavaslat

a fegyveres biztonsági õrzésrõl, a természetvédelmi és mezei õrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény módosítására

1. §

A fegyveres biztonsági õrzésrõl, a természetvédelmi és mezei õrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16.§ (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép és egyidejûleg a jelenlegi (2) bekezdés számozása (3) bekezdésre változik:

"16.§ (2)" A mezõgazdasági termelõk a tulajdonukban (használatukban) álló mezõgazdasági területek védelme érdekében jogosultak munkaviszony keretében mezõõrt alkalmazni, amennyiben a települési önkormányzat 1998. december 31-éig nem hozza létre a mezei õrszolgálatot, illetve a képviselõtestület eddig az idõpontig nem dönt annak létrehozásáról."

2.§

A 17. § helyébe a következõ rendelkezés lép:

"A 17. § (1) A mezei õrszolgálat létrehozását, valamint a 16. § (2) bekezdésében ismertetett mezõõr alkalmazását az illetékes megyei földmûvelésügyi hivatalnak be kell jelenteni, amely az õrszolgálatot nyilvántartásba veszi."

(2) A bejelentésnek tartalmaznia kell az õrszolgálat létszámát, az õrzött terület mértékét és a földrészletek helyrajzi számát, valamint a 16.§ (2) bekezdésében foglalt mezõõr alkalmazása esetén a munkaviszony létesítését, illetve annak megszûnését."

3.§

A 21.§ (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"A 21.§ (1) A mezõõr feladatát az õrszolgálatot létrehozó települési önkormányzat jegyzõje, a 16.§ (2) bekezdésében foglalt mezõõrt az õt foglalkoztató vállalkozás vezetõje (a továbbiakban: fenntartó) utasításai szerint végzi, szakmai felügyeletét a megyei földmûvelésügyi hivatal az illetékes rendõrkapitányság látja el."

4.§

Ez a törvény a kihírdetését követõ 15. napon lép hatályba.

INDOKOLÁS

Általános indokolás

Az elmúlt években egyre inkább elszaporodott a mezei lopások száma. A termelõk elemi érdeke, hogy javaikat megvédjék, de ez a védelem csak akkor mûködik hatékonyan, ha a mezõõröket maguk foglalkoztatják. A hatályos jogi szabályozás - a fegyveres biztonsági õrségrõl, a természetvédelmi és a mezei õrszolgálatról szóló 1997. CLIX. törvény - erre nem nyújt lehetõséget.

 

Részletes indokolás

az 1.§-hoz

A törvény 16.§-a szerint a települési önkormányzatoknak nem kötelezõ a mezei õrszolgálatot létrehozni, csak lehetõségük van rá. Ugyanakkor a mezõgazdasági termelõknek - a hegyközségek kivételével - lehetõségük sincs mezõõrt alkalmazni, mivel a törvény számukra ezt nem teszi lehetõvé. E szabályozási hiányosság miatt elõfordulhat, hogy egy mezõgazdasági terület mezõõr nélkül marad és a termelõk nem tudják terményeiket megvédeni.

a 2.§-hoz

A termelõknek a mezõõrök alkalmazását be kell jelenteniük az illetékes megyei földmûvelésügyi hivatalnak, ugyanúgy, mint az önkormányzat által létrehozott mezõõri szolgálatot. Esetükben a bejelentésnek ki kell terjednie a munkaviszony létesítésének, illetve megszüntetésének bejelentésére.

a 3.§-hoz

Az önkormányzatok által létrehozott mezõõri szolgálat tagjai az önkormányzati jegyzõ utasítása szerint látják el feladatukat. A termelõk által foglalkoztatott mezõõrök a vállalkozás vezetõjének utasítása szerint végzik munkájukat.

a 4.§-hoz

Ez a § a hatálybaléptetõ rendelkezést tartalmazza.

Budapest, 1998. október 5.

Tisztelettel:
Karakas János
MSZP