257/9.

Dr. Áder János úr
az Országgyûlés elnöke

Módosító javaslat

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján "A vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról" szóló törvény módosítását kezdeményezõ T/257 számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 1. §-a és 2. §-a elmarad.

[ "1.§

A vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló - többször módosított - 1996. évi LV. törvény (a továbbiakban törvény) 6. §-a (2) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:

(2) Társult vadászati jog esetén a vadászatra jogosultnak a vadászterület tulajdonosainak közösségét kell tekinteni. A vadászterület határát megállapító határozat alapján az érintett földtulajdonosok vadászati közösséget alkotnak.

2.§

A Vtv. 12. §-a a következõ (2) bekezdéssel egészül ki és a jelenlegi szövege (1) bekezdésre módosul:

(2) A tulajdonosok (1) bekezdés szerint megválasztott és a vadászati hatóságnál nyilvántartásba vett - hatósági igazolással rendelkezõ - képviselõje külön meghatalmazás nélkül a vadászati közösség ügyeiben eljárva a tulajdonosok nevében jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, képviseli a vadászati közösséget a vadászati jog gyakorlásában, hasznosításával összefüggõ hatósági, illetve bírósági eljárásban és más szervek elõtt, valamint harmadik személyekkel szemben."]

Indokolás:

A földtulajdonosok képviselõjét - a tulajdonviszonyok rendezetlensége, az eljárás rendjére vonatkozó Vtv. rendelkezések fogyatékosságai, valamint az indokolt mértéket meghaladó korlátozásai miatt - jellemzõen nem a földtulajdonosok választották. Emiatt a vitás esetek nagy részében a földtulajdonosok "képviselõje" maga az ellenérdekû fél(!).

A törvényes képviselõ jogállása és jogköre csak a valódi tulajdonosok által választott, érdekeiket érdemben képviselõ, többségük teljes bizalmát élvezõ személyt illethet meg.

Ilyen képviselõre a vadászati közösség csak a Vtv. számos rendelkezésének módosítását is igénylõ új választás alapján tehet szert. Az országgyûlés idõ hiánya miatt erre feltehetõen csak a Vtv. - sokáig nem halogatható - felülvizsgálása kapcsán kerülhet majd sor.

Budapest, 1998. november 16.

dr. Papp János
Fidesz-MPP

dr. Medgyasszay László
MDF

Danka Lajos
FKGP