I/260.
INTERPELLÁCIÓ

DR. ÁDER JÁNOS ÚRNAK

Az Országgyûlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

Házszabály adta jogomnál fogva interpellációt kívánok intézni

Dr. Gógl Árpád egészségügyi miniszterhez

a betegek utazási utalványának kérdésében

El kell-e szakadnia Fejér megyétõl Bicske, Csabdi, Mány, Etyek, Szár, Szárliget és Újbarok településének a betegellátás érdekében? címmel

Tisztelt Miniszter Úr !

A Megyei Egészségbiztosítási Pénztár Egészségügyi Ellenõrzési Fõosztálya ez év szeptember 24-i körlevelében értesítette az egészségügyi ellátást végzõket arról, hogy az 1997. évi LXXXIII. törvény 22 § -ának (1) bekezdése alapján Bicske és a volt bicskei járás települései területi ellátás szempontjából a székesfehérvári Szent György Kórházhoz tartoznak, az intézmény finanszírozási szerzõdésében foglaltak szerint.

Ezért tehát utazási utalvány kiállítására a beutalt biztosított személy akkor tarthat igényt, ha ellátása Székesfehérvárott történik.

Azonban a felsorolt települések lakói - és útiköltség szempontjából az OEP - számára is ez azt jelenti, hogy fölösleges és hosszabb utazásra vannak kényszerítve. Bicskérõl 45 km Székesfehérvár és csak autóbusszal közelíthetõ meg, míg csupán 35 km Budapest és 21 km Tatabánya. Ugyanakkor Tatabánya és Budapest felé sûrû és olcsóbb vonatjáratok vannak. Ami Szárligetet illeti, a település Tatabánya tövében fekszik, és természetes a száriak és újbarokiak Tatabányára járása is a közelség miatt. Bicske városának, valamint Mány, Csabdi és Etyek községeknek lakosai pedig Budapest vonzáskörzetében vannak.

Érthetõ tehát, hogy a megye fogalmának ilyen rugalmatlan kezelése, a szolgáltatások és a lakosság viszonyának - mely szerint az ellátást kell a lakosság közelbe hozni és nem a lakosságot fölöslegesen utaztatni - ilyen feje tetejére állítása az érintett több, mint 20.000 emberben olyan elkeseredést szült, hogy megfogalmazódott a megyétõl való elszakadás gondolata is.

Nekem az a véleményem, hogy ehelyett az észszerû munkaszervezés a megoldás.

Ehhez kérem Miniszter Úr sürgõs intézkedését!

Budapest, 1998, október 12.

Dr. Kelemen András
MDF