A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/262. számú
Országgyûlési
határozati javaslat

a délszláv helyzet stabilizálása érdekében az SFOR erõket felváltó erõk tevékenységének elõsegítésérõl és ebben a magyar mûszaki kontingens részvételérõl szóló 18/1998. (III. 6.) OGY határozat módosításáról

Elõadó: Dr. Szabó János
honvédelmi miniszter

Budapest, 1998. október


Az Országgyûlés
.........../ 1998. (...........) OGY
h a t á r o z a t a

a délszláv helyzet stabilizálása érdekében az SFOR erõket felváltó erõk tevékenységének elõsegítésérõl és ebben a magyar mûszaki kontingens részvételérõl szóló
18/1998. (III. 6.) OGY határozat módosításáról

A délszláv helyzet stabilizálása érdekében az SFOR erõket felváltó erõk tevékenységének elõsegítésérõl és ebben a magyar mûszaki kontingens részvételérõl szóló 18/1998. (III. 6.) OGY határozat 3. pontja a következõk szerint módosul:

(Az Országgyûlés)

"3. hozzájárulását adja ahhoz, hogy a délszláv válság békés rendezésének végrehajtását biztosító erõk (IFOR és SFOR) keretében mûködõ korlátozott létszámú (nem több, mint 500 fõ) magyar önálló mûszaki alegység a rendszeresített technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátva a délszláv békét megerõsítõ, az ENSZ Biztonsági Tanács határozatával létrehozandó, az SFOR erõket felváltó erõk keretében, legfeljebb 1999. december 31-ig tevékenykedjen;"

Indokolás
a határozati javaslathoz

A délszláv helyzet stabilizálása érdekében az IFOR/SFOR-erõk tevékenységének elõsegítésérõl és ebben a magyar mûszaki kontingens részvételérõl hozott 114/1995. (XII. 12.) OGY határozat, valamint az azt módosító 109/1996. (XII. 17.) és a jelenleg is érvényben lévõ 18/1998. (III. 6.) OGY határozatok egyaránt tartalmazzák azt a kitételt, hogy a "magyar önálló mûszaki alegység a szükséges technikai eszközökkel, egyéni (önvédelmi) fegyverzettel, felszereléssel ellátva" tevékenykedjen. Ez a megfogalmazás azzal a feltételezéssel számolt, hogy a délszláv helyzet stabilizálásában részt vevõ nemzetközi erõk alapvetõen a tevékenységüket elõsegítõ, támogató környezetben láthatják el feladatukat.

A koszovói válság megoldását célzó NATO-fellépés hatására azonban ez a támogató környezet megváltozhat, különös tekintettel arra, hogy Magyarország egyértelmûen kinyilvánította a NATO politikai és katonai fellépésének támogatására irányuló szándékát, a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság kilátásba helyezte, hogy agresszornak tekint minden, a NATO fellépését támogató országot, a Boszniai Szerb Köztársaság pedig szolidaritást vállalt a JSZK lépéseivel. Tekintettel arra, hogy a magyar mûszaki kontingens döntõen Boszniában, azon belül is többek között a Boszniai Szerb Köztársaság területén végzi feladatát, szükséges, hogy felülvizsgáljuk és a megfelelõ mértékben megerõsítsük a magyar mûszaki kontingens önvédelmi képességét.

A Boszniában szolgálatot teljesítõ nemzetközi erõk közül egyedül a magyar alegység nincs felszerelve rendszeresített fegyverzetével, így nem rendelkezik az esetlegesen megváltozó biztonsági körülményeknek megfelelõ védelemmel sem. Az országgyûlési határozat módosítása lehetõvé teszi, hogy a magyar mûszaki kontingens számára biztosítsuk az alapvetõ önvédelemhez szükséges rendszeresített fegyverzetet, összhangban azzal, hogy az SFOR-erõk keretében a magyar mûszaki kontingenshez hasonló feladatokat ellátó erõk valamennyien rendszeresített eszközeikkel vesznek részt feladataik megoldásában. Az alegység ennél magasabb szintû biztonságáért a SFOR-erõk illetve az SFOR-erõket felváltó erõk mindenkori parancsnoka a felelõs.