Kapcsolódó módosító javaslat
Új változat a T/272/83. szám helyett

T/272/85.

Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján A szervezett bûnözés, valamint az azzal összefüggõ egyes jelenségek elleni fellépés szabályairól és az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló T/272. számú törvényjavaslathoz - a T/272/51. számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

"(8) A Rendõrség az informátor, a bizalmi személy, a Rendõrséggel titkosan együttmûködõ más személy, a fedett nyomozó, valamint a fedõokirat és a fedõintézmény védelme érdekében, a közigazgatási nyilvántartásokban, így különösen a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban, a személyi igazolvány nyilvántartásban, az anyakönyvi nyilvántartásban, az úti okmány nyilvántartásban, a gépjármûvezetõi engedély és gépjármû nyilvántartásban[, az ingatlan-nyilvántartásban, a cégnyilvántartásban] fedõadatokat helyezhet el. A fedõadat elhelyezésének ténye, az elhelyezésre vonatkozó rendelkezést tartalmazó okirat vagy más adathordozó államtitoknak minõsül. A fedõadatokat törölni kell, ha az elhelyezés alapjául szolgáló bûnüldözési érdek megszûnt. "

Indokolás

Az ingatlan- és a cégnyilvántartás, nyilvános és közhiteles. Ezért az ott feltüntetett adatok valóságtartalmáért - amennyiben a jogszabályoknak megfelelnek - az adatokat feltüntetõ, más esetben a feltüntetni kérõ is felel. A fedõokirat és fedõintézmény lényege pontosan az, hogy a fedés tényét megállapítani külsõ személy ne tudja, ebbõl pedig következik, hogy a közhitelesség fogalmát a törvény nem teszi kérdésessé. Ugyanakkor a jog- és közbiztonság érdekében felesleges törvényben leírni azt, hogy elképzelhetõ valótlan tartalmú adatok feltüntetés az ingatlan- illetve cégnyilvántartásban. Egyébként is a javaslat (az Rtv. 64. § 8. bekezdése) példálózó jellegû felsorolást ad az ott írtak nem jelentenek egy zárt taxációt, amit a jogalkotó az "így különösen" fordulattal jelez. Amennyiben pedig a normaszövegben írt felsorolás példálózó jellegû - ami a törvényalkotó célja is - abban a kihagyni indítványozott két nyilvántartás is benne szerepel.

Budapest, 1998. december 8.

Dr. Horváth Balázs
MDF