T/273/9.

Módosító javaslat!

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról szóló T/273. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

1./ A törvényjavaslat 18. §-ának (3) bekezdése az alábbiak szerint változik:

"(3) E törvény hatálybalépésével egyidejûleg a Htv. 11. §-ának (2) bekezdése, 13.§ -ának b)és d) pontja, 30. §-ának (2) bekezdésébõl "Az épület rendeltetésszerû használatához szükséges földrészlet mértékére a 11. § (2) bekezdésében," szövegrész, 40. §-a (1) bekezdésének c) pontja, 52. §-ának 8. pontjából "a rendeltetésszerû használathoz szükséges - helyben szokásos vagy elõírt teleknagyságot meg nem haladó - földrészlettel együtt" szövegrész, valamint 52. §-ának 12. pontjából az "illetõleg ha az illetékes építésügyi hatóság a használatbavételi engedélyt visszavonta" szövegrész, valamint 52. §-ának 14. és 34. pontja hatályát veszti."

Indokolás:

A helyi iparûzési adó túlzott mértékeibõl következõen az önkormányzati adóbevételek döntõ hányada ebbõl az adónembõl realizálódik, figyelmen kívül hagyva a vállalkozások teherbíró képességét. Felülvizsgálata - és az addig is elõre meghirdetett mértékemelés hatályon kívül helyezése - mindenképen indokolt.

Budapest, 1998. október 28.

Karakas János
országgyûlési képviselõ