T/273/10.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr !

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról szóló T/273. sz. törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztem elõ.

A T/273. számú törvényjavaslat 18. §-a a következõ (6) bekezdéssel egészüljön ki:

"(6) Az az önkormányzat, amelyik 1997. december 31-ig az építményadót az építmény korrigált forgalmi értéke, a telekadót a telek korrigált forgalmi értéke alapján vezette be, ezekben az adónemekben 1999. december 31. napjáig a Htv. 1998. december 31-éig hatályos rendelkezései szerint adóztathat."

Indokolás

Egy-két önkormányzat a hatályos Htv. rendelkezései alapján az építmény- és telekadó vonatkozásában a korrigált forgalmi érték szerint állapította meg az adó alapját. A korrigált forgalmi értéken történõ adóztatást felváltó számított érték szerinti adóztatásra való kötelezõ áttérés ezen önkormányzatok esetén likviditási zavarokkal járhat. A hatályos - az adófizetés idõpontjára vonatkozó - rendelkezések szerint ugyanis az építmény- és telekadó fizetésének elsõ részlete az adóév március 15-én esedékes, a számított értéken való adóztatás technikai lebonyolítása pedig ezen idõpontig valószínûleg nem történik meg, azaz az önkormányzat csak - az elõzõ évekhez képest - késõbbi idõpontban juthat adóbevételhez.

Ezen kedvezõtlen hatást kívánja a módosító javaslat kiküszöbölni, amikor a már korrigált forgalmi értéken való adóztatást választó önkormányzatok esetében 1999. évben megengedi a Htv. 1998. december 31-ig hatályos rendelkezései szerinti építmény- és telekadóztatást.

B u d a p e s t, 1998. október 28.

Mádi László
FIDESZ-MPP