T/274/19.

Kapcsolódó módosító javaslat

dr. Áder János
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján

a gépjármûadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény módosításáról szóló T/274. számú törvény javaslathoz - a T/274/11. számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 7.§ (1) bekezdés alábbi módosítását javaslom:

7. §

A Gjt. 8. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

"(1) A kizárólag elektromos meghajtású[, a tiszta gázüzemû (kizárólag autógázzal üzemeltethetõ)] személyszállító gépjármû után az egyébként járó adó 50 %-át kell megfizetni. A mûbizonylat szerint szabályozott katalizátorral ellátott benzin üzemû, és a tiszta gázüzemû (kizárólag autógázzal üzemeltethetõ), illetve az ENSZ-EGB 83.01/C. elõírásnak megfelelõ 3500 kg össztömeget meg nem haladó diesel üzemû gépjármû után az egyébként járó adó 50 %-át, míg a nem szabályozott katalizátorral ellátott benzin és gáz üzemû gépjármû után az egyébként járó adó 75 %-át kell megfi-zetni.

Indokolás:

Csak az az autógázzal üzemeltetett gépkocsi tekinthetõ környezetbarátnak amelyik szabályozott katalizátorral rendelkezik, mivel a gázüzemi autók nitrogén-oxid kibocsá-tása jelentõsen magasabb mint a benzin üzemüeké ha nem rendelkeznek katalizátorral.

Igy a további kedvezményezésük (az üzemanyag árán túl) nem indokolt.

Budapest, 1998. november 3.

Kovács Tibor
országgyûlési képviselõ