T/276/23.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. §-a alapján a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló T/276. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A javaslat 12. §-a egy új (4) bekezdéssel egészül ki és az ezt követõ bekezdések számozása értelemszerûen változik.

/12. § A Szja. tv. 40. §-ának címe, továbbá a 40. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:/

(4) A (3) bekezdés szerinti kedvezmény mértéke eltartott félárva esetén havi 500.- Ft-al, teljes árva esetén havi 1.000.- Ft-al emelkedik.

I n d o k o l á s

A Kormány programjában arra vállalkozott, hogy a gyermekneveléssel vállalt terhek és áldozatok mérséklõdjenek. A Kormány kiemelt figyelmet fordít a családi élet biztonságára. Szülõk(k) idõ elõtti, váratlan elhalálozása a gyermek(ek) számára a legnagyobb veszteség. A gyermek(ek) gondozása hatalmas terheket ró a hátramaradott szülõnek, illetve az árva gyermek(ek) ellátásáról gondoskodónak.

A Kormány családpolitikájával összhangban például a súlyosan fogyatékos eltartottakhoz hasonlóan a fél- és a teljes árvák biztonsága igen fontos. A fél- és teljes árvák azok, akik leginkább rászorultak, akik saját maguk nem tudnak, nem képesek változtatni helyzetükön.

A kedvezmény a gyermek(ek) megélhetéséhez, egészséges fejlõdéséhez, neveléséhez hozzájárul.

Javaslatom a feszültségek oldását, az árva gyermekek testi, lelki, szociális biztonságát segíti elõ, illetõleg szolgálja. Az állam ilyen típusú gondoskodását a társadalom is pozitíven értékeli.

Jelenleg összesen 98.997 fõ részesül 14.456 Ft/fõ árvajáradékban.

Ebbõl félárva gyermek 84.339 fõ, az egy fõre jutó árvajáradék összege 14.176 forint. A teljes árva gyermek 14.658 fõ, az egy fõre jutó árvajáradék összege 16.756 forint.

Javaslatom költségkihatása évente összesen 682 millió forintot tesz ki.

Budapest, 1998. november 2.

Dr. Csúcs László
országgyûlési képviselõ
FKGP