T/276/42.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló T/276. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

1. A javaslat 1. számú melléklete 5. pontját követõen új 6. ponttal egészül ki:

(a javaslat elfogadása esetén a további pontok számozása értelemszerûen változik)

"6. A Szja tv. 1. számú mellékletének 8.17 pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

(A természetbeni juttatások közül adómentes:)

"8.17. a meleg étel üzemi éttermi vagy vendéglátóipari egységben történõ fogyasztásának értékébõl legfeljebb havi 5000 forint, vagy kizárólag fogyasztásra kész élelmiszer kiskereskedelmi forgalomban történõ vásárlásának értékébõl legfeljebb havi 2400 forint, amely kizárólag a munkáltató által nyújtott ingyenes vagy kedvezményes utalvánnyal egyenlíthetõ ki. A magánszemély egy adott hónapban mind két kedvezményt igénybeveheti azzal, hogy az összes kedvezmény mértéke az 5000 forintot és ezen belül az élelmiszer kiskereskedelmi forgalomban történõ vásárlása a 2400 forintot nem haladhatja meg. Ezen adómentességek megilletik a szakmunkástanulót (szakképzõ iskola tanulóját) és a kötelezõ szakmai gyakorlatának idején a diákot is és azt a magánszemélyt is, aki nyugdíjas, és a nyugdíjba vonulása idején volt munkáltatója, illetve annak jogutódja nyújtja részére ezt a természetbeni juttatást.""

2. A javaslat 29.§ új (8) bekezdéssel egészül ki:

"(8) A Szja tv. 80. §-a a következõ g) ponttal egészül ki:

(Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben meghatározza)

"g) az 1. számú melléklet 8.17. pontjában foglalt utalvány alkalmazásával összefüggõ részletes szabályokat."

Indokolás:

A FAO/ILO/WHO szakértõi már évtizedekkel ezelõtt megállapították ezelõtt megállapították a szoros kapcsolatot a munkavállalók táplálkozásának, étkezésének minõsége és a termelékenység illetve a minõség között.

A legfontosabb megállapításuk, hogy a dolgozók étkezésének, az étkezés minõségének kérdését alapvetõen a magas színvonalú, ingyenes házon belüli üzemi étkeztetés oldja meg. Erre azonban a vállalkozások döntõ többségénél sem anyagi sem technikai okok miatt nincs lehetõség. Ebben az esetben az elsõszámú alternatíva olyan juttatás rendszer alkalmazása, amely biztosítja, hogy a dolgozók a kapott kedvezményes vagy ingyenes juttatás kizárólag étkezési célra, táplálkozásuk szintjének fenntartására fordítsák.

Ezen tények alapján, úgy gondoljuk nem lehet kérdés, hogy jogalkotóként a köztudatban évtizedek óta szerzett jogként élõ munkahelyi étkezést támogatni kell, követve ezzel nem csak az európai országok de a világ legtöbb országának gyakorlatát. Az üzemi étkezés a népegészségügy helyzetét jelentõsen befolyásolja és a termelékenység növelésére közvetlen hatással bíró tényezõ és ennél fogva államérdek.

A javaslat a munkáltató által adómentesen, természetbeni juttatásként nyújtott, jelenlegi 2200 forintos (meleg étel üzemi éttermi vagy vendéglátóipari egységben történõ fogyasztásához) és 1400 forintos (kizárólag fogyasztásra kész élelmiszer kiskereskedelmi forgalomban történõ vásárlására) összeg mértéket emeli meg. A differenciált emelés célja, hogy a munkavállalók meleg étkeztetési kultúrájának fejlesztéséhez az állam kedvezményeket nyújtson, ösztönözze a munkáltatókat a lehetõség szerinti meleg étkezést biztosító szolgáltató vállalatokkal történõ együtt mûködésre, abban az esetben, ha saját üzemi étkezde fenntartását nem tudják megoldani. Mivel a meleg étkezés rövid távon nem oldható meg, minden munkahely és munkakör esetében ezért a kizárólag fogyasztásra kész élelmiszerek vásárlására felhasználható utalványok értékének megemelése is szükséges.

További fontos elem, hogy a javaslat - a hatályos rendelkezésekkel megegyezõen - az adómentességet továbbra is biztosítja a szakmunkástanulóknak, a kötelezõ szakmai gyakorlatának idején a diákoknak és a nyugdíjasoknak.

A módosítás másik eleme egy felhatalmazó rendelkezés a Kormány részére, hogy az utalványok alkalmazásának részletes szabályait rendeletben határozza meg azért, hogy a jogalkotói célnak megfelelõen az adómentesség a gyakorlatban is kizárólag a munkavállalónak a fogyasztásra kész élelmiszerek vásárlását segítse elõ.

Budapest, 1998. november 2.

Burány Sándor
országgyûlési képviselõ

dr.Kökény Mihály
országgyûlési képviselõ

Farkas Imre
országgyûlési képviselõ

Göndör István
országgyûlési képviselõ

dr.Veres János
országgyûlési képviselõ