280/32.

Kapcsolódó módosító javaslat

DR. ÁDER JÁNOS úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a kötelezõ egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény módosításáról rendelkezõ T/280. számú törvényjavaslathoz - a T/280/8., T/280/24., T/280/25. számon benyújtott módosító javaslatokhoz kapcsolódva - az Egészségügyi és szociális bizottság a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjeszti elõ:

A törvényjavaslat 8. §-ában az Eb.tv. 36. § (1)-(2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

8. § /Az Eb.tv. 36. §-ának (1)-(2) bekezdései helyébe a következõ rendelkezések lépnek:/

"36. § (1) Az OEP ellenõrzõ hálózatának

a) (fõ)orvosai orvosszakmai kérdésekben ellenõrzik az egészségügyi szolgáltatások szerzõdés szerinti

b) az a) pontban foglaltak hatálya alá nem tartozó kérdésekben szakemberei (a továbbiakban: ellenõr) ellenõrzik az egészségügyi szolgáltatás nyújtására kötött szerzõdés

teljesítését.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja alapján eljáró ellenõrzõ (fõ)orvos jogosult a szolgáltatásokhoz szükséges személyi és tárgyi feltételek vizsgálatára, a biztosított ellátására vonatkozó dokumentumokba, valamint az elszámolás alapjául szolgáló nyilvántartásokba való betekintésre, és a külön jogszabályban foglaltak szerint a biztosított vizsgálatára. Az (1) bekezdés b) pontja szerint eljáró ellenõr jogosult a szolgáltatásokhoz szükséges személyi és tárgyi feltételek vizsgálatára, a biztosított ellátására vonatkozó dokumentumokba, továbbá az elszámolás alapjául szolgáló nyilvántartásokba való betekintésre, valamint a (3) bekezdésben foglaltak ellenõrzésére.

(2) Az Eb.tv. 36. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(7) Ha a hiányosságok a szakmai elõírások be nem tartására vezethetõk vissza az ellenõrzésrõl készült jegyzõkönyv másolatát az ellenõrzést végzõ szakigazgatási szerv megküldi a szakmai felügyeletnek és a Magyar Orvosi Kamara illetékes szervének is."

I n d o k o l á s

A Bizottság 1998. november 3-án megtartott ülésén dr. Hegedûs Mihály módosító javaslatának a kormány álláspontjának közelítését célzó szöveg kidolgozásával értett egyet, ami egyértelmûsíti az OEP ellenõrzõ szakemberei által végzett tevékenységek közül melyeket végezhet csak orvos és melyeket más személy, továbbá hogy az ellenõrzést végzõ személy mely jogosítványok alapján milyen típusú ellenõrzés végzésére jogosult.

Budapest, 1998. november 5.

Dr. Kökény Mihály
elnök