ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/296/15.

Módosító javaslat

Á d e r J á n o s úrnak

az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján a nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló T/296. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

nyújtom be:

1. A törvényjavaslat 2. §-ának (8) bekezdése maradjon el:

"2. § ...

[(8) Közforgalmú intézményben, valamint tömegközlekedési eszközön 18. életévét be nem töltött személy nem dohányozhat.]"

I n d o k o l á s

Nem indokolt 18. életévét be nem töltött állampolgárok dohányzását törvényben a nagykorú állampolgárokétól eltérõen szabályozni. Az eltérõ szabályozás a család illetve az iskola feladata.

2. A törvényjavaslat 5. §-ának (2) bekezdése maradjon el:

"5. § ...

[(2) Dohánytermék kereskedelmi forgalomban 18. életévét be nem töltött személy számára nem szolgálható ki.]"

I n d o k o l á s

Nem indokolt a 18. életévét be nem töltött állampolgárok dohánytermék vásárlását törvénnyel korlátozni már csak azért sem, mert a rendelkezés érvényesítése nehezen ellenõrizhetõ, és ilyen rendelkezés meghozatala gyakorivá teheti a jogsértõ magatartást. A fiatalok dohányzását nem tüörvényi rendelkezéssel közvetlenül helyes korlátozni, hanem a család és az iskola eszközeivel.

3. A törvényjavaslat 7. §-ának (14) bekezdése maradjon el:

"7. § ...

[(13) A közoktatási intézménynek az e törvény szerint elrendelt dohányzási tilalmat megsértõ, 14. életévét betöltött tanulójával szemben a 3. § (1) bekezdése szerinti személy kezdeményezi a külön jogszabály szerinti fegyelmi eljárás lefolytatását.]

I n d o k o l á s

A dohányzási tilalom iskolai tanulók általi megsértése esetén nem indokolt külön rendelkezni iskolai fegyelmi eljárás megindításáról.

Budapest, 1999. február 10.

Bauer Tamás

SZDSZ