ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/296/19.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke részére

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásnak, forgalmazásának egyes szabályairól szóló T/296. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat preambulumának a következõ jelzett szövegrésszel történõ kiegészítését javasoljuk:

"Az Országgyûlés annak érdekében, hogy a dohánytermékek fogyasztásának szabályozásával, illetõleg forgalmazásának részleges korlátozásával - a magyar lakosság kedvezõtlen népegészségügyi mutatóira tekintettel - védelmet nyújtson a nemdohányzók, valamint az életkoruk, vagy egészségi állapotuk miatt egyébként fokozott védelmet igénylõ személyek részére a passzív dohányzás káros hatásaival szemben, elõsegítve ezzel az egészséghez, valamint az egészséges környezethez fûzõdõ alkotmányos jogok megvalósulását és védelmét, figyelemmel azonban az emberi méltósághoz, a magánlakás sérthetetlenségéhez, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához fûzõdõ alkotmányos alapjogok és a hátrányos megkülönböztetés tilalmának érvényesülésére - az ellentétes érdekek megfelelõ egyeztetésével - a dohányzás fogyasztói szokásokkal összhangban álló lehetõségének biztosítására, a következõ törvényt alkotja:"

Indokolás

A módosítás indoka, hogy az egészséghez, valamint az egészséges környezethez fûzõdõ alkotmányos jogok érvényesítése során ezeknek természetes korlátit jelölik ki a szabályozás által érintett más alkotmányos jogok.

Az emberi méltósághoz való jog tartalmazza azokat a jogosultságokat, melyek a kényszerintézkedések törvényességén alapulnak, így e törvény végrehajtása során feltétlenül figyelembe veendõk. A magánlakás sérthetetlensége az az alkotmányos alapjog, amely a szabályozás tárgyi hatályát szorítja korlátok közé. A munka és a foglalkozás szabad megválasztásához fûzõdõ alkotmányos jogok a munkahelyi dohányzás szabályozásának kereteit jelölik ki. A hátrányos megkülönböztetés tilalma tiltja egyes embercsoportok, például dohányzók-nemdohányzók ezen az alapon való hátrányos megkülönböztetését.

Szükséges a törvényjavaslat preambulumában a szabályozás célját jelentõ alkotmányos alapjogok deklarálása mellett a szabályozásban érintett más alapjogok figyelembevételét is kinyilvánítani.

Budapest, 1999. február 11.

Dr. Isépy Tamás
Fidesz-Magyar Polgári Párt

Glattfelder Béla
Fidesz-Magyar Polgári Párt

Dr. Rubovszky György
Fidesz-Magyar Polgári Párt