ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/296/20.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke részére

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásnak, forgalmazásának egyes szabályairól szóló T/296. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 2. § (3) bekezdése a) pontjának a következõ módosítását javasoljuk:

/Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérõen - ha tûzvédelmi elõírás nem tiltja - dohányzóhely kijelölése nélkül is lehet dohányozni/

"a) szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó közforgalmú intézményekben, ha helyben történõ fogyasztás céljából [meleg-, és hidegkonyhai, továbbá cukrászati] melegkonyhai készítményt nem, illetõleg - üzletkörüknek megfelelõen - csak kiegészítõ jelleggel hoznak forgalomba;"

Indokolás

A javaslat vendéglátó szektorra gyakorolt hatásáról készült hatástanulmányok alapján a vendéglátóhelyek lehetõségei elkülönített dohányzóhelyiség létrehozására jelentõs különbségeket mutatnak.

Az összes vendéglátóhelyek több, mint felének egyáltalán nincs lehetõsége elkülönített, zárt légterû dohányzóhelyek létrehozására, és csupán a vendéglátóhelyek egynegyede képes eleget tenni a törvényjavaslat által támasztott követelményeknek.

Elsõsorban az olcsó sörözõk, bárok, a 100 négyzetméter alapterület alatti és 50 fõnél kisebb befogadóképességû üzletek tartoznak abba a kategóriába, amelyek számára a törvényjavaslat indirekt módon a dohányzás teljes tiltását jelentené. A javaslat következtében a vendégszám és egy fõ átlagos fogyasztása jelentõs mértékben csökkenne ezeken a helyeken. A forgalomcsökkenés következtében az üzletek tekintélyes része bezárásra kényszerülne, vagy megszüntetné az ételforgalmazást, és az alacsonyabb színvonalú kiszolgálás miatti bevételcsökkenést vállalná, esetleg a törvény be nem tartását választaná.

Lényegesen nem javít a helyzeten az üzletkörnek megfelelõen csak kiegészítõ jelleggel ételt forgalmazó vendéglátó üzletek kivétele a dohányzási korlátozás alól, tekintve, hogy az üzletköröket meghatározó 4/1997. (I.22.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerint csak az italüzletek tartoznak ebbe a körbe, úgymint: italbolt, borozó, borkimérés, drinkbár, kocsma. Nem tartoznak üzletkörük alapján hideg- vagy melegkonyhai készítményt csak kiegészítõ jelleggel forgalomba hozó kategóriába az egyéb vendéglátóipari üzletekhez sorolt ételbár, bisztró, sörözõ, kávézó, eszpresszó, mulató, varieté, bár, stb.

Mindezek alapján a törvényjavaslat társadalmi hatásában a kisvállalkozások tönkretételét és a nagyvállalkozások egyértelmû elõnyhöz juttatását jelentené.

A vendéglátóhelyek között a nemdohányzók védelme érdekében célszerûbb szerint különbséget tenni, hogy az üzlet elsõdlegesen étterem jellegû-e, és az elkülönített dohányzóhely kijelölésére vonatkozó kötelezettséget kizárólag a melegkonyhás vendéglátó üzletekre nézve alkalmazni.

Budapest, 1999. február 11.

Dr. Isépy Tamás
Fidesz-Magyar Polgári Párt

Glattfelder Béla
Fidesz-Magyar Polgári Párt

Dr. Rubovszky György
Fidesz-Magyar Polgári Párt