ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/296/23.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke részére

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásnak, forgalmazásának egyes szabályairól szóló T/296. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 3. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasoljuk:

"(1) A közforgalmú intézmény feladatkörében eljáró, valamint a tömegközlekedési eszköz mûködtetésében hivatásszerûen közremûködõ személy (a továbbiakban együtt: rendelkezésre jogosult) a dohányzásra vonatkozó korlátozást megsértõt a magatartás haladéktalan befejezésére, vagy az arra kijelölt helyen történõ folytatására köteles felhívni. A felhívás eredménytelensége esetén a rendelkezésre jogosult [intézkedik aziránt, hogy az érintett személy a közforgalmú intézményt, illetve a tömegközlekedési eszközt elhagyja, illetõleg] kezdeményezi a 7. § (1)-(2), illetve (13) bekezdése szerinti eljárás lefolytatását."

Indokolás

Tekintettel arra, hogy a rendelkezésre jogosult nem hatóság, így kényszerintézkedést a dohányzási szabályok megsértõjével szemben nem alkalmazhat, nehezen értelmezhetõ a módosítás során elhagyni javasolt intézkedési kötelezettség.

Az értelmezési nehézségeken, és az egyes értelmezésekbõl következõ alkotmányossági aggályokon túlmenõen fenti rendelkezés célszerûtlen is, figyelembe véve, hogy e szakasz második bekezdése tartalmazza azokat a jogosítványokat a rendelkezésre jogosult számára, amelyek a dohányzási szabályok betarthatóságát, és a szabályok megszegõjének szankcionálását kielégítõen garantálják.

Budapest, 1999. február 11.

Dr. Isépy Tamás
Fidesz-Magyar Polgári Párt

Glattfelder Béla
Fidesz-Magyar Polgári Párt

Dr. Rubovszky György
Fidesz-Magyar Polgári Párt