ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/296/31.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke részére

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásnak, forgalmazásának egyes szabályairól szóló T/296. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 8. § (3) bekezdésének elhagyását javasoljuk: (a módosító javaslat elfogadása esetén a § további bekezdéseinek számozása értelemszerûen változik)

"[(3) A 6. § (1) bekezdésében meghatározott felirat nagyságára vonatkozó rendelkezéseknek meg nem felelõ csomagoló-anyaggal dohánytermék 2002. december 31-éig forgalmazható.]"

Indokolás

A dohánytermékek csomagolásáról az Európai Unióban a 89/622/EGK és az azt módosító 92/41/EGK irányelvek rendelkeznek. Ezen irányelvek meghatározzák a dohánytermékek csomagolásán elhelyezendõ figyelmeztetések méretét és tartamát egyaránt.

Ennek értelmében a dohánytermék egyedi fogyasztói csomagolásán a károsanyag-tartalmat a doboz keskenyebb oldalán, legalább 4 % terjedelemben kell feltüntetni, a csomagolás két széles oldalán legalább 4-4 % terjedelemben pedig a kötelezõ és a választható egészségügyi figyelmeztetést kell feltüntetni.

A 89/622/EGK irányelv 8. Cikkelyének rendelkezése szerint azon dohánytermékek forgalmazását, amelyek fenti csomagolási, és címkézési követelményeknek eleget tesznek, a tagállamok nem tilthatják meg a címkézésre vonatkozó egyéb követelményekre hivatkozva.

A jelenleg hatályos, a dohánytermékek elõállításáról, forgalmazásáról és ellenõrzésérõl szóló 36/1996. (XII.11.) FM-NM-IKIM együttes rendelet fenti irányelvekkel tökéletes jogharmonizációt megvalósító szabályozást tartalmaz.

A törvényjavaslat által bevezetni kívánt szabályozás azon kívül, hogy feleslegesen építene be jogharmonizációs akadályt Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozása útjába, sérti az 1994. évi I. törvénnyel kihirdetett Európai Megállapodás jogközelítést elõíró 67. cikkét is.

A törvényjavaslat a dohánytermékek címkézésére vonatkozó új követelményt 2002. január 1-tõl tervezi bevezetni. Amennyiben Magyarországot 2002 után várhatóan rövid idõn belül felveszik az Európai Unióba, ezen követelmények a csatlakozás napjától kezdõdõen a 89/622/EGK irányelv 8. Cikkelyének értelmében automatikusan alkalmazhatatlanná válnának, illetve a Magyar Köztársaság felelõsségét hívnák életre az Európai Bíróság elõtt.

A javaslat tartalmilag összefügg a 8. § (1) bekezdésére vonatkozó módosító javaslattal, annak elfogadása esetén szövegkoherenciát biztosító szerepe van.

Budapest, 1999. február 11.

Dr. Isépy Tamás
Fidesz-Magyar Polgári Párt

Glattfelder Béla
Fidesz-Magyar Polgári Párt

Dr. Rubovszky György
Fidesz-Magyar Polgári Párt