T/296/110.

Dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Kapcsolódó módosító javaslat

Tisztelt Elnök Úr !

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló, T/296. számú törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elõ.

Kapcsolódva dr. Isépy Tamás, Glattfelder Béla és dr. Rubovszky György által T/296./24. szám alatt benyújtott módosító indítványhoz a törvényjavaslat 4. §-a az alábbi (5)-(6) bekezdésekkel egészül ki, egyidejûleg a jelenlegi (5) bekezdés számozása (7) bekezdésre változik és a következõk szerint módosul:

"(5) Az üzembentartó egyes, belföldi forgalomban menetrendszerint közlekedõ személyszállító vonatokat nemdohányzó járattá nyílváníthat, ha a kiindulási-, és célállomás menetrendszerinti távolsága nem haladja meg a 100 km-t. Ebben az esetben a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket nem kell alkalmazni. A nemdohányzó járattá történõ nyilvánítás tényét jól látható módon és egyértelmû felirat, vagy jelzés alkalmazásával a személyszállító vasuti kocsik külsején és utasterében fel kell tüntetni.

(6) Szórakoztató, vendéglátóipari szolgáltatást nyújtó közforgalmú intézmény üzemeltetõje az intézményt nemdohányzó intézménnyé nyilváníthatja. Ebben az esetben az intézményben dohányzóhelyet kijelölni nem kell. A nemdohányzó intézménnyé minõsítés tényét jól látható és egyértelmû felirat vagy jelzés alkalmazásával az intézménynek a közforgalom számára nyitvaálló bejáratánál, valamint a vendégforgalom által igénybevett valamennyi helyiségében fel kell tüntetni.

[(6)](7) Az (1)-[(4)](6) bekezdésekben meghatározott feltételek biztosításáról a közforgalmú intézmény belsõ szabályzatában meghatározott személy, szórakoztató, vendéglátóipari szolgálttást nyújtó közforglamú intézmény esetén az üzemeltetõ, a rendezvény szervezõje, illetõleg a tömegközlekedési eszköz üzembentartója gondoskodik."

Indokolás

A javaslat lehetõséget biztosít arra, hogy dohányzóhely kijelölésének mellõzésére ne csupán azért kerülhessen sor, mert egy adott intézményben a dohányzás nem korlátozott, hanem azért is, mert a szórakoztató, vendéglátóipari szolgáltatást nyújtó intézményt az üzemeltetõ nemdohányzóvá nyilvánította. E döntését - értelemszerûen - azonban megfelelõ módon nyilvánosságra is kell hoznia.

A javaslat továbbá - a jelenleg is alkalmazott gyakorlattal összhangban - lehetõséget biztosít arra is, hogy egyes, rövid távon közlekedõ személyszállító vonatokon a dohányzóhelyek kijelölése mellõzhetõ legyen és a szerelvény nemdohányzó járatként közlekedhessen. Ebben az esetben is indokolt azonban a nemdohányzóvá nyilvánítás tényét megfelelõ módon az utazóközönség tudomására hozni.

Budapest, 1999. március " ".

dr. Horváth Zsolt
Fidesz-MPP

Koltai Ildikó
Fidesz MPP