T/296/111.

Dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Kapcsolódó módosító javaslat

Tisztelt Elnök Úr !

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló, T/296. számú törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elõ.

Kapcsolódva Dr. Isépy Tamás, Glattfelder Béla és Dr. Rubovszky György által T/296./27. számon benyújtott módosító javaslathoz a törvényjavaslat 5. §-ának (5) bekezdése a következõk szerint módosul, egyidejûleg az 5. § az alábbi (6)-(7) bekezdésekkel egészül ki:

"(5) [Az üzlethelyiségben] Dohánytermék az üzlet jellegét, kialakítását figyelembevéve [a dohánytermékeket] az egyéb termékektõl [el kell különíteni] elkülönítve, önálló polcon, illetve az üzlethelyiség kizárólag erre a célra egyértelmûen elkülönített részén, vagy kizárólag dohánytermékek, illetõleg azok fogyasztásához kapcsolódó kiegészítõ kellékek forgalmazására szolgáló önálló üzlethelyiségben hozható kereskedelmi forgalomba. Nem különíthetõ el a dohánytermékek kínálata az üzlethelyiség azon részében, amelyet - az üzlethelyiség kialakításából adódóan - más termék megvásárlása során is szükségképpen igénybe kell venni, kivéve ha az üzlethelyiség jellege a más módon történõ elkülönítést nem teszi lehetõvé. [A dohánytermékek üzlethelyiségen belüli elhelyezésének megfelelõségét az illetékes megyei (fõvárosi) fogyasztóvédelmi felügyelõség ellenõrzi.]

(6) Dohánytermék kiskereskedelmi forgalomba csak személyes kiszolgálás útján hozható.

(7) Az (5)-(6) bekezdésekben foglalt rendelkezések betartását az illetékes megyei (fõvárosi) fogyasztóvédelmi felügyelõség rendszeresen ellenõrzi."

Indokolás

A javaslat egyértelmûen jelzi és ezzel ellenõrizhetõvé teszi azokat a megoldási lehetõségeket, amelyekkel a dohányforgalmazás során a dohánytermékeket az egyéb termékektõl az üzletek kiszolgáló terében el kell különíteni. Ezzel egyidejûleg a kiskereskedelmi dohányforgalmazás további feltételévé teszi a javaslat a személyes kiszolgálást.

Budapest, 1999. március " ".

dr. Horváth Zsolt
Fidesz-MPP

Koltai Ildikó
Fidesz MPP