T/296/113.

Dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Kapcsolódó módosító javaslat

Tisztelt Elnök Úr !

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló, T/296. számú törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elõ.

Kapcsolódva Bauer Tamás T/296./14. számon benyújtott módosító indítványához a törvényjavaslat 8. §-ának (5) bekezdése a következõk szerint módosul:

"(5) E törvény hatálybalépésével egyidejûleg a munkavédelemrõl szóló 1993. évi XCIII. törvény 38. § (2) bekezdésének a helyébe a következõ rendelkezés lép, egyidejûleg a 38. § az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:

"(2) A nemdohányzók védelme érdekében - az (1) bekezdésben foglaltakat nem érintve - gondoskodni kell dohányzóhelyek, dohányzóhelyiségek kijelölésérõl, illetve a zárt légterû dohányzóhelyeken a folyamatos légcserét biztosító megfelelõ mûszaki megoldásról. Zárt légterû, több munkavállaló egyidejû tartózkodására szolgáló munkahelyeken - a dohányzás számára kijelölt hely kivételével - nem szabad dohányozni.["]

"(3) A 16. életévét be nem töltött munkavállaló a munkavégzésre irányuló jogviszonyából származó kötelezettség teljesítése, illetve a munkavégzéssel összefüggõ bármely tevékenység során a munkahelyén még a dohányzásra kijelölt helyen sem dohányozhat. Ez a rendelkezés nem érinti a közoktatási intézmény tanulója esetében külön törvény szerint elõírt dohányzási korlátozást."

Indokolás

A javaslat a fiatalkorúak dohányzási korlátozására vonatkozó rendelkezést - a gyakorlati igények szerint alacsonyabb életkori határok megvonásával - kiterjeszti a 16. év alatti munkavállalók munkahelyi dohányzására. A közoktatás keretében végzett munkavégzésre a törvényjavaslat általános, 18. életévhez kötött dohányzási korlátozást elrendelõ rendelkezései maradnak irányadóak.

Budapest, 1999. március " ".

dr. Horváth Zsolt
Fidesz-MPP

Koltai Ildikó
Fidesz MPP