T/325/49.

Módosító javaslat!

Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 1999 évi költségvetésérõl* szóló, T/325 számú törvényjavaslathoz - a Házszabály 94. §, 102. § (1) bekezdésében (121. § (7) bekezdésében)* foglaltaknak megfelelõen-

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztek elõ.

A törvényjavaslat 3. számú mellékletének 17. pontja az alábbiak szerint módosul.

/3. számú 1998. évi..... törvényhez/

/A helyi önkormányzatok normatív állami hozzájárulásának jogcímei és összegei/

17. Kollégiumi, externátusi nevelés, ellátás

Összege: 152.000 Ft/fõ

A hozzájárulást a helyi önkormányzat az általa fenntartott kollégiumban, a közoktatási törvény alapján biztosított kollégiumi, externátumi nevelésben, ellátásban részesülõ gyermek, tanuló után veheti igénybe abban az esetben, ha az ellátott gyermek iskolai életmódra felkészítõ foglalkozáson, vagy az ellátott tanuló az oktatási, vagy a közoktatási törvény szerint szervezett iskolarendszerû oktatásban vesz részt [ és állandó lakóhelye nem azon a településen van, ahol számára a kollégiumi, externátusi ellátást biztosítják] . A hozzájárulás összege 170 Ft-ot tartalmaz a iskolaszék és a szülõi szervezetek, 100 Ft-ot a diákönkormányzatok mûködéséhez, 2000 Ft-ot a könyvtári feladatok ellátásához, a taneszközök beszerzéséhez és az informatikai oktatáshoz.

A közoktatási törvény szerint biztosított gyógypedagógiai nevelésben, oktatásban résztvevõk kollégiumi ellátásához nem ez, hanem a pszichiátriai és szenvedélybetegek, valamint fogyatékosok bentlakásos intézetében ellátottak utáni hozzájárulás igényelhetõ a 10. pontban meghatározott feltételekkel.

I n d o k l á s

A 3. sz. melléklet 17. pontja a kollégiumi externátusi nevelés, ellátás normatív igénylésének és igényjogsultságának feltételeit tartalmazza. Az idei évben az eddigiektõl eltérõen a kollégiumban ellátott gyermekek, tanulók közül a normatív hozzájárulás csak azokat illeti meg, akiknek állandó lakhelye nem azon a településen van, ahol számára a kollégiumi ellátást biztosítják.

Ez a tétel a tavalyihoz képest súlyos hátrányt jelent a kollégiumot fenntartó önkormányzatok számára.

Kiskunhalason a Bernáth Lajos Kollégium 192 férõhellyel 1975/76-ban tanyasi általános iskolás gyermekek számára épült azért, hogy a megszûnõ tanyasi iskolák helyett az ellátás a városban mûködõ általános iskolákban lehessen biztosítani. Az azóta eltelt idõben a kollégiumban ellátott gyermekek összetétele megváltozott, de még jelenleg is ellát kb. 85 általános iskolás korú kiskunhalasi, állandó lakhelyû gyermeket. Ezek a gyerekek a környezõ távoli tanyákon laknak. Naponkénti bejárásuk a kedvezõtlen infrastruktúra és a nagy távolságok miatt még iskolabusszal sem megoldható, másrészt ezeknek a gyerekeknek a jó része súlyosan hátrányos, valamint veszélyeztetett helyzetû. Számukra a kollégiumi ellátás a tankötelezettség teljesítésének alapvetõ feltétele.

Budapest, 1998. november 18.

Csatári József

országgyûlési képviselõ

FKGP