8. számú melléklet az 1998. évi ........ törvényhez

Normatív, kötött felhasználású támogatások

I. Kiegészítõ támogatás egyes közoktatási feladatok ellátásához

1. A nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozók óvodai nevelése, iskolai nevelése és oktatása, kollégiumi ellátása, továbbá nem kisebbségi két tanítási nyelvû oktatás

a) Nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozó gyermekek kisebbségi program szerinti nevelése az óvodában:

25 000 Ft/fõ

b) Nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozók kisebbségi nyelvre oktatása az iskolában:

26 000 Ft/fõ

  1. Kisebbségi nyelven, vagy két - kisebbségi és magyar - tanítási nyelven történõ oktatás az iskolában, valamint nem kisebbségi két tanítási nyelvû oktatás:

32 000 Ft/fõ

d) Cigány etnikumhoz tartozók felzárkóztató oktatása az iskolában:

27 000 Ft/fõ

e) Cigány etnikumhoz tartozók kollégiumi ellátása:

20 000 Ft/fõ

A helyi önkormányzat a 3. számú mellékletben meghatározott normatív hozzájárulások mellett az a-e) pontok szerint kiegészítõ támogatást igényelhet az általa fenntartott nevelési-oktatási intézményben a nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozók részére szervezett óvodai neveléshez, iskolai neveléshez és oktatáshoz, kollégiumi ellátáshoz.

A kiegészítõ támogatások igénylésének együttes feltételei:

-A nevelési-oktatási intézmény alapító okirata tartalmazza a nemzeti-etnikai kisebbségi feladatok ellátását, és

- legalább nyolc, ugyanahhoz a nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozó gyermek szülõjének, gondviselõjének igénye alapján a nemzeti, etnikai kisebbségek óvodai nevelése, iskolai nevelése és oktatása a mûvelõdési és közoktatási miniszter által kiadott vagy jóváhagyott, illetõleg a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium által megküldött vagy jóváhagyott nemzeti, etnikai kisebbségi nevelési, oktatási tervek, programok, tantervek, 1998. szeptember 1. napjától az elsõ és a hetedik, 1999. szeptember 1. napjától az elsõ, második és a hetedik, nyolcadik évfolyamon a nemzeti, etnikai kisebbség iskolai oktatásának irányelve, illetve az óvodai nevelésre kiadott irányelve figyelembevételével készült helyi tanterv, nevelési terv alkalmazásával szervezik meg az oktatást,

- amennyiben az óvoda, iskola olyan településen mûködik, amelyen 1998. október 18-át megelõzõen nem mûködött helyi kisebbségi önkormányzat, illetve nem volt kisebbségi szószóló, a támogatás további feltétele az országos kisebbségi önkormányzat nyilatkozata, mely szerint az oktatási intézmény nemzeti, etnikai kisebbségi feladatot lát el,

- az a) és d) pont szerinti támogatásnál az igénybevétel feltétele az is, hogy, ha az óvodában a nevelés nem az óvodai nevelésre kiadott irányelv figyelembe vételével történik, vagy ha az iskolában az oktatás nem a helyi tanterv szerint történik, akkor - külön program szerint - legalább heti hat órában, legfeljebb három óvodás gyermekbõl, illetve tanulóból álló csoport keretében felzárkóztató, tehetséggondozó, társadalmi beilleszkedést segítõ foglalkozást szervezzenek,

- az e) pontban meghatározott támogatás csak akkor vehetõ igénybe, ha a szülõk kérésére a kollégiumban legalább heti hat órában, legfeljebb három tanulóból álló csoport keretében felzárkóztató, tehetség-gondozó, társadalmi beilleszkedést segítõ foglalkozást szerveznek a felvett cigány etnikumhoz tartozó tanulók számára. További feltétel, hogy a kollégium pedagógiai programja tartalmazza e feladatokat.

Az a-e) pont alatt felsorolt kiegészítõ támogatás tanulónként csak egy jogcímen vehetõ igénybe.

E támogatásokat a kisebbségi oktatás többletfeladatainak ellátására, a kisebbség nyelvének tanításához, illetve a kisebbségi nyelven folyó tanításhoz szükséges tanórai foglalkozások idõkeretének, az osztálybontáshoz szükséges idõkeretnek, a kisebbségi oktatás tárgyi és személyi feltételeinek biztosítására kell fordítani.

A c) ponton belül a nem kisebbségi két tanítási nyelvû oktatást szolgáló támogatást a helyi önkormányzat az általa fenntartott nevelési, oktatási intézményben a Mûvelõdési Minisztérium 29.207/1987 (M.K. 22.) számú engedélyében foglaltaknak megfelelõen, vagy 1998. szeptember 1. napjától az elsõ és hetedik évfolyamon a helyi tanterv alapján szervezett nem kisebbségi két tanítási nyelvû általános és középiskolai oktatáshoz veheti igénybe.

f) Kiegészítõ támogatás a kis létszámú nemzeti, etnikai óvodai neveléshez, továbbá általános iskolai neveléshez, oktatáshoz:

22 000 Ft/fõ

 

A támogatást a helyi önkormányzat az óvodai neveléshez és az általános iskolai nevelés és oktatás megszervezéséhez az a-d) pontban meghatározott támogatások egyike mellett igényelheti a következõ feltételek együttes megléte esetén:

- az éves átlagos óvodai gyermeklétszám a 60, illetve az iskolai tanulólétszám a 130 fõt nem haladja meg, és a településen nemzeti, etnikai kisebbségi óvodai nevelés, iskolai nevelés és oktatás egy óvodában, illetve egy iskolában folyik és

-a nevelési-oktatási intézményben ugyanazon az évfolyamon csak egy óvodai csoport, iskolai osztály van.

2.Pedagógus szakvizsga és továbbképzés

Összege: Ft/fõ

Igényelhetik a helyi önkormányzatok a közoktatási törvény 17. § (5) bekezdése alapján elõírt szakvizsga, továbbá a 19. § (5) bekezdése alapján elõírt továbbképzés megszervezéséhez. Az igényjogosultság alapja a közoktatásról szóló törvény 20-21. §-ában és a 122. § (3) bekezdésében felsorolt típusú intézményekben, pedagógus munkakörben, illetve a törvény 22. §-ában felsorolt intézményekben pedagógiai szakértõ vagy pedagógiai elõadó munkakörben foglalkoztatottak 1998/99. tanévi nyitó statisztika szerinti létszáma és az 1999/2000. tanévre becsült létszáma. A támogatás a pedagógus továbbképzésrõl, a pedagógus szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevõk juttatásairól és kedvezményeirõl szóló 277/1997 (XII. 22.) Korm. rendelet elõírásainak megfelelõen használható fel.

Az elszámolás a normatív állami hozzájárulásokkal azonos eljárás alapján történik az e jogcímen 1999. január 1. és december 31. között jogszerûen elszámolt költségek figyelembe vételével. A tárgyévi támogatással történõ elszámolást az ezzel összefüggõ gazdasági eseményeket rögzítõ nyilvántartásokkal és bizonylatokkal, valamint a szakvizsgáról, illetve továbbképzésrõl kibocsátott igazolással, tanusítvánnyal, bizonyítvánnyal, oklevéllel, egyéb okirattal kell alátámasztani.

3. Pedagógusok szakkönyv-vásárlása

Összege: Ft/fõ

Igényelhetik a helyi önkormányzatok, a közoktatásról szóló törvény 19. § (3) bekezdése alapján, az általuk fenntartott - a törvény 20-21. §-ában és a 122. § (3) bekezdésében felsorolt típusú - intézményekben közalkalmazotti jogviszonyban, pedagógus-munkakörben illetve a törvény 22. §-ában felsorolt intézményekben pedagógiai szakértõ vagy pedagógiai elõadó munkakörben foglalkoztatottak után. Az igényjogosultság részletes feltételeit a közoktatási törvény végrehajtásáról szóló 20/1997. (II. 13.) Korm. rendelet határozza meg. Az igényjogosultság alapja az 1998. december 31-én várható (becsült) pedagógus létszám, a fent hivatkozott rendelet jogosultságra vonatkozó elõírásainak figyelembe vételével.

Az elszámolás a normatív állami hozzájárulásokkal azonos eljárás keretében, a kormányrendelet 7. §-a alapján - 1998. december 31-én közalkalmazotti jogviszonyban állók létszámának figyelembe vételével - történik.

4. Tanulók tankönyv-vásárlása

Összege: Ft/fõ

A támogatás a helyi önkormányzatokat az 1999/2000. évi tanévre becsült tanulói létszám alapján illeti meg. A támogatás központi számítási alapja a 3. számú melléklet 13., 14. a)-c), 15. a) pontjai szerinti hozzájárulások igényléséhez szolgáltatott adatok számításánál figyelembe vett, - az iskolai nappali rendszerû oktatásban résztvevõk számának a kiegészítõ szabályok 2. pontja szerinti - adatával. A támogatás felhasználása a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjérõl szóló 5/1998 (II. 18.) MKM rendelet alapján történik.

Az elszámolás a normatív állami hozzájárulásokkal azonos eljárás alapján történik az 1999/2000. tanévi nyitó közoktatási statisztikában szereplõ, nappali rendszerû oktatásban résztvevõk létszámának figyelembe vételével.

5. Érettségi és szakvizsga díjak

Összege: Ft/fõ

Igényelhetik a megyei (fõvárosi) önkormányzatok, valamint a megyei jogú városi önkormányzatok a középiskolákban és szakképzõ intézményekben 1999-ben érettségi vizsgára, illetve szakmai vizsgára jelentkezõk létszáma alapján az érettségi vizsga vizsgaszabályzatnak kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet és a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjérõl szóló 10/1993. (XII. 30.) MüM rendelet alapján, az érettségi és szakvizsga díjakhoz.

Az elszámolás a normatív állami hozzájárulásokkal azonos eljárás keretében történik az 1999. május 1. és 1999. december 31. között e célra felhasznált összeg figyelembe vételével.

6. Körzeti, térségi feladatok

  1. Fõvárosi és megyei közalapítványok szakmai tevékenysége

Összege: Ft/ a törvény 3. számú mellékletében közoktatási célra biztosított normatív állami hozzájárulási fõösszeg arányában

Az elõirányzat a megyei (fõvárosi) önkormányzatokat illeti meg a megye (fõváros) területén mûködõ helyi önkormányzatok számára az e törvény 3. számú mellékletében közoktatási célra biztosított normatív állami hozzájárulási fõösszeg arányában. A támogatás kizárólag a megyei fejlesztési tervvel összefüggõ szakmai célokra fordítható. A közalapítványnak az éves támogatási összeg felhasználására vonatkozó feladat- és ehhez kapcsolódó pénzügyi tervet kell készítenie, amely az elszámolás alapja. Az alapítvány mûködtetését a közalapítvány más forrásaiból kell biztosítani, erre a célra a támogatás nem fordítható.

Az elszámolás a normatív állami hozzájárulásokkal azonos eljárás keretében történik a közalapítványnál e jogcímen az 1999. január 1. és 1999. december 31. között e célra jogszerûen elszámolt költségek figyelembe vételével. A közalapítványnak a megyei (fõvárosi) önkormányzat részére a támogatás felhasználását dokumentálni kell.

  1. Pedagógiai szakszolgálatok tevékenysége

Összege: Ft/ a törvény 3. számú mellékletében közoktatási célra biztosított normatív állami hozzájárulási fõösszeg arányában

Az elõirányzat a megyei (fõvárosi) önkormányzatokat illeti meg a megye (fõváros) területén mûködõ helyi önkormányzatok számára e törvény 3. számú mellékletében közoktatási célra biztosított normatív állami hozzájárulási fõösszeg arányában a képzési kötelezettségrõl és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994. (VI.24.) MKM rendelet szerinti feladataik ellátásához. A támogatás a hivatkozott rendelet elõírásai szerinti szakmai tevékenységre fordítható. Az igénybevevõ önkormányzatnak az éves támogatási összeg felhasználására vonatkozó feladat- és ehhez kapcsolódó pénzügyi tervet kell készítenie, amely az elszámolás alapja.

Az elszámolás a normatív állami hozzájárulással azonos eljárás keretében történik e jogcímen az 1999. január 1. és 1999. december 31. között a feladat-terv alapján e célra jogszerûen elszámolt költségei figyelembe vételével.

  1. Pedagógiai szakmai szolgáltató és szakértõi tevékenység igénybe vétele

Összege: Ft/fõ

Az elõirányzat a helyi önkormányzatokat illeti meg az e törvény 3. számú mellékletében a 12., 13., 14. a)-c), 15. a), 16. és 17. pontjai szerint tervezett ellátottak, oktatottak együttes létszáma alapján a közoktatási törvény 36. § (2)-(6) bekezdésében meghatározott pedagógiai szakmai szolgáltatásoknak a pedagógiai szakmai szolgáltatásokat ellátó intézményekrõl és a pedagógiai szakmai szolgáltatásokban való közremûködés feltételeirõl szóló 10/1994. (V.13.) MKM rendelet szerinti igénybe vételéhez, valamint a közoktatási törvény 101. §-ában meghatározott Országos Szakértõi Névjegyzékben szereplõ szakértõk igénybe vételéhez.

Az elszámolás a kiegészítõ szabályok 2. pontja figyelembe vételével és az e jogcímen az 1999. január 1. és 1999. december 31. között a hivatkozott jogszabályok elõírásai szerint e célra jogszerûen elszámolt költségek alapján, a normatív állami hozzájárulásokkal azonos eljárás keretében történik.

A közoktatási célú elõirányzatokra vonatkozó kiegészítõ szabályok

  1. Pénzellátási szabályok:

a) Az 1. pontban meghatározott támogatás folyósítása az e törvény 26. § (2) bekezdése szerint történik.

b) A 2. és 6. pontban meghatározott támogatások folyósítása 12 részletben, minden hónap 25-éig történik.

c) A 3. pontban meghatározott támogatás folyósítása egy összegben április 25-ig történik.

d) Az 4. pontban meghatározott támogatás folyósítása egy összegben augusztus 25-ig történik.

  1. A 5. pontban meghatározott támogatás folyósítása egy összegben május 25-ig történik.

2. Az 1. pont szerinti hozzájárulások megállapítása a tervezésnél az önkormányzatok által becsült létszámok, mutatószámok alapján történik. Az elszámoltatás a költségvetési éven belüli tanévváltás idõpontjához, augusztus 31-hez igazodóan, az ellátott, oktatott létszám 8/12-ed részének és 4/12-ed részének önkormányzati szinten figyelembe vett éves, jogcímenként összesített átlaga alapján történik.

  1. Az évközi egyösszegû (3.,4., 5. pont szerinti) támogatások folyósítását megelõzõen az elszámolás követelményei szerint jogosulatlanná vált támogatásrészrõl a helyi önkormányzatnak le kell mondania. Amennyiben ezzel összefüggésben többletigénye merül fel, azt a zárszámadással egyidejûleg a központi költségvetéssel való elszámolás keretében érvényesítheti.

  1. Helyi önkormányzati hivatásos tûzoltóságok támogatása

A hivatásos önkormányzati tûzoltóság fenntartásához és mûködtetéséhez juttatott állami támogatás a következõ normatívák alapján vehetõ igénybe.

1. A hivatásos önkormányzati tûzoltóság állományának személyi juttatásaihoz:

a.) a készenléti szolgálattal rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzoltóság

személyi juttatásaihoz 1 725 885 Ft/fõ.

A támogatást a készenléti szolgálattal rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzoltóságot fenntartó helyi önkormányzat veheti igénybe, a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok legkisebb létszámáról szóló 28/1996. (XI.26.) BM rendelet -A hivatásos önkormányzati tûzoló-parancsnokságok kötelezõ legkisebb létszáma- címû mellékletének "Létszám összesen" rovat adata szerint.

  1. a készenléti szolgálattal nem rendelkezõ hivatásos önkormányzati

tûzoltóság személyi juttatásaihoz 2 100 000 Ft/fõ.

A támogatást a készenléti szolgálattal nem rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzoltóságot fenntartó helyi önkormányzat veheti igénybe, a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok legkisebb létszámáról szóló 28/1996. (XI.26.) BM rendelet -A hivatásos önkormányzati tûzoltó-parancsnokságok kötelezõ legkisebb létszáma- címû mellékletének táblázata "Létszám összesen" rovat adata szerint.

c.) Illetménykiegészítéshez 22 853 Ft/fõ

A támogatást a fõvárosi önkormányzat veheti igénybe az 1/a pontban meghatározotton túl az 1996. évi XLIII. törvény (továbbiakban Hszt.) 103 § (1) bekezdésének b) pontja, valamint a Hszt. végrehajtásáról szóló 140/1996. (VIII.31.) Korm. rendelet és a 20/1997. (III.19.) BM rendelet alapján - a fõvárosi tûzoltóparancsnokság megyei illetékességû középirányító tevékenységet ellátó hivatásos állományú tagjai illetménykiegészítéséhez - a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok legkisebb létszámáról szóló 28/1996. (XI.26.) BM rendelet -A hivatásos önkormányzati tûzoló-parancsnokságok kötelezõ legkisebb létszáma- címü mellékletének táblázata "Létszám összesen" rovatában -a Fõvárosi Tûzoltó Parancsnokság részére- meghatározott létszám szerint.

2. A hivatásos önkormányzati tûzoltóság dologi kiadásainak támogatása alábbi normatívákkal vehetõ igénybe:

a) a tûzoltólaktanyák üzemeltetéséhez 3 100 Ft/m2

A támogatást a készenléti szolgálattal rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzoltóságot fenntartó helyi önkormányzat a tûzoltó laktanya telekkönyvi nyilvántartásban, illetve a használatba vételi engedélyben szereplõ fûtéssel és világítással ellátott tûzoltólaktanya nettó alapterülete, továbbá az ilyen célra igénybe vett - fûtéssel és világítással ellátott nettó alapterület - 1998. augusztus 31-ei állapot szerint veheti igénybe.

b) a tûzoltójármûvek üzemeltetéséhez és karbantartásához 52,50 Ft/km

A támogatást a készenléti szolgálattal rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzoltóságot fenntartó helyi önkormányzat veheti igénybe, a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok tárgyi és költségvetési átadás-átvételének rendjérõl szóló 59/1995. (V.30.) Korm. rendelet -A hivatásos önkormányzati tûzoltó-parancsnokságok kötelezõ legkisebb gépjármûfecskendõ és különleges szer állománya- címû mellékletében meghatározott tûzoltó jármûvek, továbbá a rendelet mellékletében nem specifikált, de rendszeresített és mûködõ speciális szerek elõzõ 3 évben (1995-97) futott és pótlékolt kilométereinek három éves átlaga alapján tervezett futásteljesítmény alapján.

c) a különleges szerek kötelezõ évi rendszeres mûszaki felülvizsgálatához és javításához 320 000 Ft/db

A támogatást a készenléti szolgálattal rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzoltóságot fenntartó helyi önkormányzat veheti igénybe a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok tárgyi és költségvetési átadás-átvételének rendjérõl szóló 59/1995. (V.30.) Korm. rendelet -A hivatásos önkormányzati tûzoltó-parancsnokságok kötelezõ legkisebb gépjármûfecskendõ és különleges szer állománya- címû mellékletében meghatározott különleges szerek - emelõkosaras gépjármû, gépezetes létra, daru, mûszaki mentõ, gyorsbeavatkozó, porral oltó gépjármû, habbal oltó gépjármû, olajbalesetet elhárító gépjármû - 1998. augusztus 31-ei száma alapján.

d) a speciális szerek kötelezõ évi rendszeres mûszaki felülvizsgálatához és javításához 260 000 Ft/db

A támogatást a készenléti szolgálattal rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzoltóságot fenntartó helyi önkormányzat veheti igénybe az 59/1995. (V.30.) Korm. rendelet mellékletében nem specifikált, de rendszeresített és mûködõ speciális szerek - búvárszer, tûzoltóhajó, légzõbázis, turbóreaktív oltógépjármû, por-hab kombinált oltójármû, lánctalpas-erdõtüzes gépjármû, konténerszállító gépjármû - 1998. augusztus 31-ei száma szerint.

e) a készenléti szolgálattal rendelkezõ tûzoltóparancsnokság intézményi kiadásaihoz -irodaszer, információhordozó, kommunikációs számítástechnikai eszközök és egyéb - 28 024 Ft/fõ.

A támogatást a készenléti szolgálattal rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzolóságot fenntartó helyi önkormányzat veheti igénybe a hivatásos önkormányzati tûzolóságok legkisebb létszámáról szóló 28/1996. (XI.26.) BM rendelet -A hivatásos önkormányzati tûzoló-parancsnokságok kötelezõ legkisebb létszáma- címû mellékletének "Létszám összesen" rovat adata szerint.

f.) a készenléti szolgálattal nem rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzoltóparancsnokság intézményi kiadásaihoz 420 000 Ft/fõ.

A támogatást a készenléti szolgálattal nem rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzoltóságot fenntartó helyi önkormányzat veheti igénybe a hivatásos önkormányzati tûzolóságok legkisebb létszámáról szóló 28/1996. (XI.26.) BM rendelet -A készenléti szolgálattal nem rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzoló-parancsnokságok létszáma- címü mellékletének táblázata "Létszám összesen" rovat adata szerint.

A hivatásos önkormányzati tûzoltóság fenntartásához és mûködtetéséhez a fenti normatívákkal juttatott állami támogatás összege együttesen szolgál a tûz elleni védekezésrõl, a mûszaki mentésrõl és a tûzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvényben elõírt követelmények teljesítéséhez.

Visszalépés