T/325/102.

Módosító javaslat!

Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetésérõl szóló, T 325. számú törvényjavaslathoz - a Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen -

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztek elõ.

A javaslat 105. §-ának a következõ módosítását javasolom:

105.§

(1) A gazdasági társaságokról szóló - az 1998. évi XXXIII. törvénnyel módosított - 1997. évi CXLIV. törvény (a továbbiakban:Gt.) 189. § (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(2) A részvénytársaság tulajdonában álló saját részvények együttes névértékének összege nem haladhatja meg az alaptõke [tíz] huszonöt százalékát."

(2) A Gt. 189. §-ának (4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(4) A saját részvény megszerzésérõl szóló döntés - ideértve a részvények számát és az érte adandó ellenérték meghatározását is - az alapszabály eltérõ rendelkezése hiányában a közgyûlés hatáskörébe tartozik, kivéve, ha a saját részvény megszerzésére a részvénytársaságot fenyegetõ súlyos károsodás elkerülése érdekében van szükség. Ilyen esetben az igazgatóság köteles a saját részvény megszerzésérõl és annak indokairól a soron következõ közgyûlésen tájékoztatást adni."

I n d o k l á s

A módosító javaslat az eredeti javaslathoz kapcsolódva lehetõvé kívánja tenni, hogy a részvénytársaság tulajdonában álló saját részvények együttes névértéke elérhesse az alaptõke 25 %-át. Ezen túl lehetõvé kívánja tenni, hogy a részvénytársaságok alapszabályikban - veszélyhelyzet esetén az eddigi szabályozással azonos módon anélkül is - az igazgatóságok hatáskörébe utalják a saját részvények megszerzésével összefüggõ döntéseket. A jelenlegi világgazdasági helyzetben, a gyorsan változó tõzsdei és piaci viszonyok között ez a megoldás rugalmas, operatív reagálást tesz lehetõvé a váratlan tõzsdei és egyéb felvásárlási akciókkal, egyes részvényértékeknek a reálgazdasági viszonyoktól független ingadozásával szemben.

Budapest, 1998. november 19.

Göndör István
országgyûlési képviselõ

Nagy Sándor
országgyûlési képviselõ

Keller László
országgyûlési képviselõ