T/325/103.

Módosító javaslat!

Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetésérõl szóló, T 325. számú törvényjavaslathoz - a Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen -

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztek elõ.

A törvényjavaslatnak a 66. §-t követõ új §-sal történõ kiegészítését javaslom:

66/A. §

Az Országgyûlés felhatalmazza a Kormányt, hogy a 2000. évvel összefüggésben a közigazgatási szerveknél jelentkezõ informatikai problémák 1999. évi feladatainak megoldásához szükséges költségvetési források biztosításáról a Miniszterelnökség költségvetési fejezetnél, valamint az érintett fejezeteknél a fejezeti kezelésû elõirányzatok terhére - indokolt esetben fejezetek közötti átcsoportosítással -, továbbá a felhasználás megfelelõ koordinációjáról gondoskodjon. A 2000. évvel összefüggõ informatikai problémák megoldására, a források biztosítására és koordinált felhasználására vonatkozó cselekvési programról a Kormány tájékoztassa az Országgyûlés Költségvetési és Pénzügyi- valamint Gazdasági Bizottságát.

I n d o k l á s

Nemzetközi és hazai szakértõk egyetértenek abban, hogy a 2000. év informatikai problémáinak megoldása jelentõs pénzügyi forrásokat igényel a vállalkozások és a közigazgatás szintjén. Szakértõi becslések szerint a magyar államháztartáshoz tartozó közigazgatási szervek (központi és önkormányzati költségvetési szervek) esetében a probléma megoldásához szükséges fejlesztések és az azokkal járó költségek tízmilliárdos nagyságrendûek.

Az 1999. évi költségvetés egyes költségvetési fejezeteknél ugyan tartalmaz - nagyságrendileg kisebb - forrásokat, azonban a források növelése, és átlátható, koordinált felhasználása szükséges. Az Alkotmány és az Államháztartásról szóló törvény alapján indokolt, hogy az Országgyûlés a koordinációt a Kormány hatáskörébe utalja, s ennek megfelelõen a költségvetési - támogatásból és segélyprogramokból származó - pénzeszközöket a koordinációért elsõdlegesen felelõs kormányhivatalnál, valamint az érintett költségvetési fejezeteknél irányozzák elõ. A szükséges források fejezetenkénti pontosítása módosító indítványokkal rövid idõn belül nem lehetséges, így a Kormány felhatalmazása indokolt a szükséges átcsoportosítások tekintetében.

Budapest, 1998. november 19.

Tompa Sándor
országgyûlési képviselõ

Nagy Sándor
országgyûlési képviselõ